Vitezinja poezije je Miljana Cunta

mh
20.06.2022 05:00

Finale dnevov knjige s pesniškim turnirjem, prvič podeljena nagrada VIZIR za video poezijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miljana Cunta, vitezinja poezije 2022
Miro Zalokar

Literarna ustanova Pranger je pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor izpeljala finalni dogodek natečaja za najboljšo neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku, 22. Pesniški turnir je bil letos prvič razpisan v okviru Prangerja. Izmed 126 prispelih pesmi je zmagala Miljana Cunta s pesmijo Ura in tako postala vitezinja poezije 2022. Prejela je antologije svetovne poezije Orfejev spev, kovano vrtnico, izdelek umetnostnega kovača Miha Krištofa, in 1000 evrov.

Miljana Cunta je letnik 1976, je pesnica, prevajalka in samozaposlena v kulturi. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in angleščine na Univerzi v Ljubljani, kjer je opravila znanstveni magisterij. Iz angleščine je prevedla izbrane pesmi G. M. Hopkinsa, C. G. Rossetti in D. Levertov, iz italijanščine pa pesmi sodobnih avtorjev, F. Tomade, L. Nataleja in G. Fierra. Njeni prvi dve pesniški zbirki, Za pol neba (2010) in Pesmi dneva s fotografijami Dušana Šarotarja (2014), sta bili nominirani za osrednje slovenske literarne nagrade in predstavljeni na številnih dogodkih doma in v tujini. Njen pesniški prvenec je bil preveden v italijanščino, posamezne pesmi pa še v angleščino, francoščino, hrvaščino in makedonščino. Tretja pesniška knjiga Svetloba od zunaj je izšla 2018.

Strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster je v utemeljitvi izbora vitezinje 2022 poudarila izjemno tankočutnost poetičnih sredstev. Kot so zapisali, je pesem pravo darilo času: lahko ga razumemo kot premico, ki se pne v neskončnost in venomer beži od nas, ali ciklično, kot je v krogu razporejena urina številčnica, po kateri tiktakajo kazalci. Cunta v pesem vnaša zgodovino, ki na osebni ravni priča o prehajanju človeka in prednikov, na ravni družbenega konteksta pa tudi o spremembi družbenega sistema ter skupaj z njim človekovega odnosa do lastne eksistence. Slednje je ubesedeno v prispodobi, pravzaprav v nekakšnem kontrapunktu dveh percepcij časa. V časovni refleksiji, ki prek ure povezuje preteklost in sedanjost, zaustavljeno in pospešeno življenjsko dinamiko, spomin in trajno navzočnost odsotnega človeka, je pomemben tudi prostor. V pesmi so neverjetni detajli in finese, so še zapisali.

Občinstvo je z glasovalnimi lističi izbralo svojo nagrajenko, in sicer pesem Na grobu v Auversu Marjane Cmager.

Prangerjevo novo nagrado VIZIR za video poezijo je po odločitvi selektorice, videografinje in režiserke Ivane Vogrinc Vidali izmed 24 video pesmi polfinalistk in polfinalistov prejel Tibor Hrs Pandur za video pesmi Letet znam. Drugo in tretje mesto sta pripadli Miljani Cunta za video pesmi Ura in Niki Gorišek za video pesmi Žafrani na robovih Tivolija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta