Vizije zapuščine v MTT in E2RD

(kr)
04.06.2021 05:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi nabor dizajnov na ogled v nekdanjem MTT 
Andrej Petelinšek

Umetnostna galerija Maribor (UGM) bo danes ob 18. uri odprla razstavo plakatov Vizije zapuščine umetnika in grafičnega oblikovalca Jimmyja Turrella iz Newcastla. Za Mednarodni trienale umetnost in okolje EKO 8 je Turrell ustvaril novo serijo plakatov, svoje eksperimentalne, večplastne kolaže pa ob različnih lokacijah v zunanjosti in notranjosti tekstilne tovarne MTT zdaj predstavlja še v galeriji E2RD, kjer otvoritev tudi bo.

Ob odzivu na vabilo je avtor razmišljal o doseženi ekološki prelomni točki in o tem, da ne smemo izgubljati časa, pa tudi o mladih, ki so z dejanji prevzeli krmilo. Osredotočil se je na nujnost in na zahteve, povezane s temi dejanji, ter ustvaril številne dizajne z besednimi zvezami, kot je 'Naredi, kar je zdaj pomembno', sporočajo o projektu iz UGM. Kot še navajajo, Turrell deluje intuitivno in praktično, v dela pa vključuje zgodovinske posnetke, grafiko in tipografijo. Uporablja nešteto tiskarskih tehnik, vključno s sitotiskom, risografskim tiskom in kolažem. "Turrellove reference so številne, najdemo jih v knjigah o protikulturi 70-ih in 80-ih let ter v znanstveni literaturi tako nekdanje Jugoslavije kot drugod. Njegova dela črpajo iz pop kulture, glasbenih ikon ter politike in so trdno zasidrana v analognem postopku slikanja, trganja in tiskanja na papir, kopiranja in urejanja. Njegovi dizajni in naročila za EKO 8 vključujejo tudi slike in tipografije iz tekstilnih arhivov MTT-ja," so v UGM navedli pred otvoritvijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta