Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak, dosedanji direktor kranjskega gledališča

T. G.
17.09.2024 14:07

Petletni mandat bo nastopil 15. oktobra in s tem na čelu Cankarjevega doma nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Novak, novi direktor CD
Arhiv Prešernovega Gledališča Kranj

Vodenje javnega zavoda Cankarjev dom, kulturni in kongresni center prevzema gledališki režiser, avtor, performer in producent Jure Novak, so sporočili z ministrstva za kulturo. Novaka je na podlagi razpisa izbrala ministrica Asta Vrečko. Mandat generalnega direktorja Cankarjevega doma za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja bo Novak nastopil 15. oktobra 2024. Na čelu Cankarjevega doma bo Novak, zdajšnji direktor kranjskega gledališča, nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.

"Jure Novak je v primerjavi z ostalimi kandidati s strani razpisne komisije dosegel najvišje število točk, kar izkazuje kandidatovo zelo dobro strokovno poznavanje področij, ki so bila izhodišče za ocenjevanje usposobljenosti in kompetenc kandidata za vodenje javnega zavoda Cankarjev dom," so ob novici zapisali na ministrstvu in dodali, da je Novak ob tem izkazal "prepričljivo, smelo in najbolj izvedljivo vizijo poslovanja javnega zavoda v naslednjih petih letih, ki je usmerjena v prihodnost, /.../".

Novak je v odzivu za STA povedal, da je hvaležen za izkazano zaupanje. "Veselim se novih izzivov ter dela z izjemno ekipo Cankarjevega doma," je poudaril. Razpis za generalnega direktorja največjega slovenskega kulturnega in kongresnega središča je ministrstvo objavilo konec maja, poleg dosedanje direktorice Uršule Cetinski so prijavo oddali še Mara Ambrožič Verderber, Jure Novak in Žiga Predan

Spomnimo, člani strokovnega sveta kot sveta zavoda so sicer v začetku meseca Uršulo Cetinski podprli pri kandidaturi za nov mandat, kljub očitkom o domnevno netransparentnem delovanju. Domnevne nepravilnosti so pod lupo vzeli tudi kriminalisti NPU, ki so za POP TV potrdili, da vodijo predkazenski postopek, v katerem preverjajo več sklopov domnevnih nepravilnosti. Po poročanju POP TV je namreč pri oddajanju prostorov Cankarjevega doma v najem prihajalo do spornih praks. Med drugim naj bil prostore v najem oddajali v zameno za donirane knjig. Na ta način sta do brezplačne dvorane prišla tudi dva vidna politika - predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in nekdanji predsednik države Borut Pahor.

Uršuli Cetinski podpora sveta zavoda za nov mandat na čelu Cankarjevega doma

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta