Vodenje NUK-a je kot v. d. prevzel Marijan Rupert: Ministrstvo trdi, da izpolnjuje pogoje, bivši direktor oporeka

Petra Vidali Petra Vidali
24.07.2024 17:00

Vodenje Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) je kot vršilec dolžnosti ravnatelja prevzel Marijan Rupert, ki je doslej vodil Rokopisno zbirko. Viljem Leban je poslal pismo svetu NUK-a.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marijan Rupert
Andreja Čibron Kodrin

Ker se je 23. julija iztekel mandat dosedanjega ravnatelja NUK-a Viljema Lebana, je ministrstvo za kulturo za vršilca dolžnosti ravnatelja s 24. julijem imenovalo Marijana Ruperta. Mandat Marijana Ruperta bo trajal do imenovanja novega ravnatelja, vendar največ eno leto. 

V začetku julija je bil objavljen že drugi javni razpis za delovno mesto ravnatelja NUK-a, na katerega se kandidati in kandidatke lahko prijavijo do 5. avgusta. Na prvi, neuspešni razpis, objavljen konec februarja, se je prijavil tudi Viljem Leban. V razpisu je bilo za kandidate zahtevanih najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, od tega najmanj pet let delovnih izkušenj pri vodenju javnega zavoda oziroma službe z enako ali podobno dejavnostjo. 

Viljem Leban
Robert Balen

Na imenovanje se je odzval dosedanji ravnatelj, ki je v pismu svetu NUK-a ter vodilnim in vodstvenim delavcem poudaril, da Rupert ne izpolnjuje pogojev za zasedbo delovnega mesta. Na ministrstvu za kulturo so nam odgovorili, da Lebanovega pisma niso dobili, z njim jih je seznanil predsednik sveta NUK-a, da pa "po pregledu dokumentacije, s katero razpolaga ministrstvo za kulturo, mag. Marijan Rupert izpolnjuje pogoje za vršilca dolžnosti ravnatelja Narodne in univerzitetne knjižnice".

Informacije o pismu povzemamo iz pisanja časnika Delo.

Leban je v pismu opozoril, da je po zakonu o delovnih razmerjih vodilni delavec tisti, ki vodi poslovno področje ali organizacijsko enoto pri delodajalcu in ima pooblastila za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve. Po trenutno veljavnem pravilniku so v NUK-u kot vodilna delovna mesta opredeljena ravnatelj, pomočnik ravnatelja in tajnik knjižnice. Kot je v pismu zapisal Leban, Rupert nikoli ni opravljal dela na vodilnih delovnih mestih v NUK-u in ni imel pooblastil za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve ter nikoli ni vodil javnega zavoda ali službe z enako ali podobno dejavnostjo. Po njegovem mnenju zato ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Odgovora na vprašanje o izpolnjevanju pogojev nismo naslovili na Marijana Ruperta, ker so to formalnopravna vprašanja, s katerimi se mora ukvarjati ministrstvo za kulturo, gotovo pa lahko dodamo, da je bil Marijan Rupert kot vodja Rokopisne zbirke priznan in angažiran strokovnjak in človek, ki je za marsikoga poosebljal Narodno in univerzitetno knjižnico.

Ta čas pa poteka tudi izbira direktorice oziroma direktorja še ene pomembne kulturne institucije, Cankarjevega doma. Z ministrstva so nam odgovorili, da so "na razpis za direktorja Cankarjevega doma prispele štiri popolne in pravočasne prijave. Postopek bo zaključen pravočasno, pred potekom mandata." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta