Vrhunski balet in predikatna vina

Kako so na Stolnem vrhu pri vinarski družini Kaloh zveneli mariborski pesniki, Paganinijeva sonata za violino in kitaro v sozvočju z baletom, pinotom, sauvignonom, renskim rizlingom ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olesja Hartman Marin 
Stanislav Zebec - Stanč

Vino je balet. Tak je bil slogan posebnega dogodka 13. julija na Stolnem vrhu 30. Na posestvu, med vinogradi znane vinogradniške družine Kaloh. Dogodek je del festivala Vino in umetnost, ki je izšel iz kroga ustvarjalcev festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju, ki so prvi povezali vrhunska slovenska vina z umetnostjo. Snovalci mednarodno uglednega festivala Dnevi poezije in vina, ki vsako leto konec avgusta povežejo pesniški svet s Ptujem in vinom, so se povezali z nosilci art & wine festivala Salon Sauvignon. Duša projekta, ki vino pojmuje kot vrhunsko evropsko kulturo, ki jo kaže polno užiti v okolju, iz katerega je izšla - socialnem, kulturnem, izpovednem -, je Slavko Dobnik, nekdanji večerovec iz ptujskega dopisništva. Nosilec projekta in lastnik blagovne znamke Vino je umetnost je Zavod Itadakimasu.

Kako doživeti barvitost Štajerske skozi vino in vinsko kulturo, je smoter celoletnega festivala Vino in umetnost, ki pomeni vrhunsko turistično doživetje z višjo dodano vrednostjo. Vsakič na drugem štajerskem kraju pripravijo žlahtno pokušnjo odličnih vin in vrhunski umetniški dogodek različnih zvrsti. Na vinski pokušnji, ponujeni ljubiteljem vin, ki hočejo nekaj več, se vinarjem v spletu vina in umetnosti pridružujejo performerji, baletni plesalci, pesniki, kantavtorji, dramski igralci, glasbeniki, folkloristi, ljudski godci. V projekt se v tem trenutku vključuje šest partnerjev - vsak s svojo lastno, edinstveno zgodbo. Doslej so se zvrstili trije dogodki.

 

​Predikati in vrhunski balet

Na Stolnem vrhu, pri Kalohovih, so v izjemno urejeni, sodobni vinski kleti krstno predstavili - posebej za ta prostor in to priložnost - umetniški program s sloganom Vino je balet. Nastopili so odlična baletna plesalca Baleta SNG Maribor Olesja Hartman Marin in Sytze Jan Luske ter dramski igralec Nejc Ropret. Zgodbo izbranih hišnih vin pa je podal mladi prevzemnik kleti Tim Kaloh. Oče Anton Kaloh je življenje posvetil predikatom. Zgodbi mariborskih umetnikov in družine Kaloh sta se žlahtno povezali. Spoj vrhunske umetnosti in predikatnih vin je zmeraj zmagovit. Če je v pravi kombinaciji in dozi, z vrhunsko spremljavo, pa še posebno. Nejc Ropret nas je vodil skozi odlomke poezij mariborskih avtorjev Bojana Sedmaka, Mirka Križmana, Boruta Gombača in proze Toneta Partljiča. Baletna mojstra Sytze in Olesja, ki sta se z mariborskim Baletom predstavila že na mnogih prestižnih svetovnih odrih, tudi v slovitem moskovskem Bolšoju, pa sta odplesala nekaj skupnih točk in nekaj posameznih. Vinska klet družine Kaloh, zakladnica izjemnih predikatov, se je spremenila v sijajen plesni podij in umetniški oder. Kako je predstavila del svojega programa Olesja Hartman Marin? "Ženski solo je poosebljenje spomladanske zaljubljenosti. Skozi korake, ki jih vodi Paganinijeva šesta sonata za violino in kitaro, raziskujem notranji svet tistih prvih faz zagledanosti, ko je vsaka pesem na radiu o nas in vsak cvet za nas."

Ob skrivnostnem prihajanju na podij in odhajanju se zaveš, kako vinske pokušnje nikakor niso samo bučna veseljačenja razigranih družb, daleč od vrhunske umetnosti. Nasprotno. Prav vrhunska umetnost je v sozvočju in okušanju vrhunskih vin pravi spoj. Sinestezija, ki jo sprožajo užitki ob okušanju in gledanju, je unikatna. Zlasti če gre za vina, ki jih hvalijo tudi z Michelinovimi zvezdicami okiteni mednarodni gostinci.

Plesalca Eva Nađ in Jan Franc Podbrežnik na dogodku pri Fani & Rozi 
Stanislav Zebec - Stanč

 

​Fani & Rozi, Sveta Trojica

Kot je povedal Slavko Dobnik, je dogodek nad Mariborom že tretji v vrsti festivalskih doživetij Vina in umetnosti. Doslej so bili že pri Fani & Rozi v Mariboru. Vino je reka je bil slogan dogodka v mariborskem butičnem hotelu Fani & Rozi, hiši zgodb in razgledov, med Sodnim stolpom in Dravo, kjer se prepletajo dediščina rečnega pristana ter zgodbe in anekdote boemskega Lenta. Že stoletje je domicil družine Brvar. Tri generacije, zraščene z reko, je zaznamovala burna preteklost Maribora, družinsko izročilo pa odzvanja v vrhunski poeziji pesnika Andreja Brvarja. Kabarejsko zgodbo Drave, Lenta in družine Brvar sta zasnovala Miha Štampah in Eva Nađ, nastopala sta Eva Nađ in Jan Franc Podbrežnik. Vrhunska vina mariborskih rastišč vinske trte z mladostno svežino in v prepletu okusov so predstavili Lana Kopše (Hiša vin Doppler), Žiga Šerbinek (Vino Kušter) in Adam Valdhuber (Vino in turizem Valdhuber).

Vino je življenje so poimenovali dogodek pri Sveti Trojici. Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah v sodelovanju z Zavodom za turizem Sveta Trojica umešča vinsko doživetje z vrhunsko vinsko znamko Gaube v prostrano vinsko klet trojiškega samostana. Zgodbo vina je podal Alojzij Gaube, s poezijo in glasbo pa je dogodek požlahtnila mlada glasbenica Ditka.

 

​Zlati grič, Steyer, Jeruzalem

Nova zgodba vina in umetnosti bo 3. avgusta na Zlatem griču nad Slovenskimi Konjicami. Zlati grič velja za eno najlepših slovenskih vinskih arhitektur v jedrih harmonične vinorodne pokrajine. Zgodbo doživetja s sloganom Vino je poezija bodo gradili na poeziji Ivana Minattija, ki se je v Slovenskih Konjicah rodil in umrl. Lepoto Minattijeve poezije, saj poznamo tisto ponarodelo njegovo Nekoga moraš imeti rad ..., bo podal David Voh, glasbo pa mladi glasbeniki, slušatelji Glasbene šole Slovenske Konjice. Skozi izbrana vina kleti bo popeljal Sašo Topolšek, glavni enolog Zlatega griča.

Vino je glasba, se bo imenoval dogodek 17. avgusta pri vinarju Danilu Steyerju, ki je virtuoz sorte traminec, izjemen pa tudi v sauvignonu in peninah. A malokdo ve, da je, kot vsi družinski člani, izvrsten in predan ljubiteljski glasbenik. V Hiši dišečega traminca družina Steyer sprejme druščine z glasbo in čudovitimi vini. Nastopali bodo akademski glasbenik Renato Ribič, član orkestra SNG Maribor, akademska glasbenica Marjetka Urbanič Rudolf, ljudski godec in ustvarjalec Dani Rajh, člani družine Steyer. Za to priložnost je napisana skladba Steyer bouquet, ki jo bodo izvajali glasbeniki iz družine Steyer. V umetniško besedo odtisnjene Radgonsko-Kapelske gorice v literarnih pričevanjih avtoric in avtorjev tega območja bo podala pisateljica Norma Bale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta