Yorgos Lanthimos prvič z zlatim levom

mmaj
09.09.2023 20:19

Grški režiser je glavno nagrado 80. Beneškega filmskega festivala osvojil s filmom Uboga bitja (Poor Things).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grški režiser Yorgos Lanthimos je osvojil letošnjega zlatega leva.
Guglielmo Mangiapane/Reuters

Film Uboga bitja je sicer že pred podelitvijo veljal za vročega favorita za zlatega leva. Gre za sodobno reinterpretacijo zgodbe o Frankensteinu, v kateri iznakaženi kirurg in znanstvenik Godwin Baxter (Willem Dafoe) eksperimentira z presajanjem organov in delov teles. Ena njegovih pacientk je tudi Bella (Emma Stone), katere um je sprva na nivoju majhnega otroka, a začne kmalu mentalno napredovati in se osamosvajati. Film tako raziskuje koncept človekove svobode, navduši pa predvsem zato, ker filozofske koncepte kombinira s posrečenimi dialogi. Yorgos Lanthimos je tako v Benetkah osvojil že svojo tretjo nagrado, a je po nagradi za najboljši scenarij za Alpe leta 2011 in po veliki nagradi žirije za najljubšo leta 2018 tokratna najprestižnejša.

Druga najpomembnejša nagrada, veliko nagrado žirije, je šla v roke japonskega režiserja Rjusukeja Hamagučija za njegov film Zlo ne obstaja (Aku wa Sonzai Shinai). Film pripoveduje zgodbo o vaščanih na idiličnem japonskem podeželju, ki se soočajo s prihodom investitorjev, ki želijo na njihovem ozemlju vzpostaviti infrastrukturo za glamping, kar bi utegnilo ogroziti naravne vodne vire v vasi. 

Srebrnega leva za najboljšo režijo je prejel italijanski režiser Matteo Garrone za begunsko dramo Jaz, kapitan (Io capitano), ki prikaže odisejado dveh fantov iz Senegala na migrantski poti v Evropo. Žirija je medtem tako imenovano posebno nagrado dodelila filmu Zelena meja (Zielona granica) poljske režiserke Agnieszke Holland. Gre za še eno begunsko dramo, tukaj za igrano dramatizacijo bega družine iz Sirije v Evropsko unijo, s poudarkom na težavah in manipulacijah, s katerimi so se soočili na poljsko-beloruski meji.

Z najboljšim scenarijem se ponaša film El Conde režiserja Pabla Larraina, slednji je predlogo napisal z Guillermom Calderonom. Netflixov film si čilenskega diktatorja Augusta Pinocheta predstavlja kot vampirja, ki kljub navidezni smrti še vedno pustoši po sodobnem svetu. 

Najboljša igralka letošnjega festivala je postala Caille Spaeny za upodobitev mlade Priscille Presley v filmu režiserke Sofie Coppole. Nagrada za najboljšega igralca je pripadla Američanu Petru Sarsgaardu za vlogo v filmu Spomin (Memory) režiserja Michela Franca. Nagrado Marcella Mastroiannija za najbolj obetavnega mladega igralca pa je prejel Seydou Sarr za vlogo v filmu Jaz, kapitan.

Žirija s predsednikom Damienom Chazellom na čelu je nagrajence izbirala med 23 filmi, ki so jih med 30. avgustom in 8. septembrom premierno prikazali v festivalskem kompleksu na beneškem otoku Lido. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta