Z branjem Odprtega pisma Evropi odprli Dneve poezije in vina

kr
23.08.2024 05:00

Odprto pismo Evropi, ki tokrat v središče jemlje problematiko umetne inteligence na področju literature, je na ptujskem Vrazovem trgu prebral poljski pesnik Jacek Dehnel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Performans Tomažu Šalamunu: Jaz sem zven, ne ptič v izvedbi Teatra III pod vodstvom Branke Bezeljak
Albin Bezjak

Včeraj zvečer se je z branjem Odprtega pisma Evropi, ki ga je napisal in na ptujskem Vrazovem trgu prvič javno prebral poljski pesnik Jacek Dehnel, odprl festival Dnevi poezije in vina. "Za temo letošnjega odprtega pisma sem izbral umetno inteligenco, ki pridobiva podatke iz naših stvaritev in krši avtorske pravice. Mislim, da je to zelo nevaren proces, ki ga je treba čim prej ustaviti," je o pismu pred začetkom festivala dejal Dehnel. Sledilo je veliko pesniško branje, na katerem so svojo poezijo brali korejska pesnica Choi Young-mi, Katie Farris iz ZDA, Sabine Huynh iz Francije, belorusko-ameriška pesnica Valžina Mort, ki je ob Danki Pii Tafdrup letošnja častna gostja festivala, in slovenski pesnik Muanis Sinanović. Prvi festivalski večer na Ptuju, na osrednji lokaciji, je sklenil koncert Emkeja in Muzičarov.

Festival, ki bo v svoji 28. izdaji do sobote obiskal 19 krajev po Sloveniji in zamejstvu, je sicer v polnem teku že od ponedeljka. V zunanjem avditoriju Stare steklarske, na naslovu Ulica Tomaža Šalamuna 1, je bil v sredo zvečer dogodek, posvečen spominu na Tomaža Šalamuna, ki je umrl pred desetimi leti. "Upokojeni programski vodja Dnevov poezije in vina" Aleš Šteger in letošnji kurator festivala Ilya Kaminsky, oba pesnika, oba prijatelja Tomaža Šalamuna, sta bila neizčrpen vir informacij in misli, Kaminsky pa je posebej izpostavil, da Šalamun ne bi maral spominjanja in spomeničarstva, slavil je življenje in žive pesnike. (Nekdanji) člani in članice Teatra III pod vodstvom Branke Bezeljak so v Steklarski, v čisti temi, od koder vznika poezija, uprizorili recital-performans Šalamunove poezije.

Za tem so na dvorišču za Mestnim kinom Ptuj predvajali dokumentarni portret Zdenka Kodriča, letošnjega slovenskega avtorja v središču, ki bo obenem razstavil svoja fotografska dela. Včeraj so v Lutkovnem gledališču Maribor obudili predstavo Gluha republika po istoimenski pesniški zbirki letošnjega festivalskega kuratorja Kaminskega, ogledu predstave je sledil pogovor z avtorjem. 

Gluha republika na odru Lutkovnega gledališča Maribor
Boštjan Lah
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta