Za en milijon bližje novemu NUK-u

pv
15.05.2019 16:34

Resnost namena bo jasna čez nekaj let, ko naj bi nastopile finančno zahtevne faze gradnje knjižnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S prvim milijonom evrov naj bi arhitekturnemu biroju plačali investicijsko dokumentacijo in dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, za katero naj bi zaprosili prihodnje leto.
Bevk Perović arhitekti

Po poročanju Dnevnika so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport uresničili marčevsko obljubo ministra Jerneja Pikala, da bodo letos našli denar za nadaljevanje projekta gradnje nove Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani (NUK 2). S proračunskimi prerazporeditvami so za letos na tem ministrstvu že našli 800 tisoč evrov, medtem ko naj bi bili dogovori z ministrstvom za kulturo, ki naj bi za projekte prispevalo še 200 tisoč evrov, v sklepni fazi. S tem prvim milijonom evrov bodo po napovedih biroju Bevk Perović arhitekti plačali investicijsko dokumentacijo in dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, za katero naj bi po napovedih zaprosili prihodnje leto. Dogovor z arhitekturnim birojem, ki je zmagal na natečaju iz leta 2012, naj bi po informacijah Dnevnika podpisali že v ponedeljek.
Na podlagi idejnega projekta iz leta 2014 naj bi bil strošek investicije z vso dokumentacijo in komunalnim prispevkom 50 milijonov evrov. Po okvirni časovnici, ki so si jo zastavili na ministrstvu, bodo finančno ključna leta 2021, ko bo treba zagotoviti prvih pet milijonov evrov za gradnjo, ter predvsem 2022 in 2023, ko bo treba za gradnjo odšteti okoli 37 milijonov evrov. Čeprav ta novi korak ni zanemarljiv, bo resnost namena evidentna torej čez približno dve leti.
Če se vam zdi 50 milijonov evrov preveč, ponujamo v branje tvit Gregorja Golobiča iz 24. aprila letos: "Včeraj je bil dan knjige. Danes velja pomisliti, da bo samo letos za odstranjevanje cestninskih postaj porabljenih 44 milijonov evrov, kar praktično ustreza vrednosti izgradnje NUK 2 z opremo vred." Odstranjevanje postaje Vransko, ki je trenutno aktualno, bo recimo stalo 9,3 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta