Začel se je Frankfurtski knjižni sejem

STA, MMAJ
19.10.2022 15:33

Poleg visokih nemških gostov se je slavnostne otvoritve največjega knjižnega sejma na svetu udeležil tudi španski kralj Felipe VI.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Španski kralj Felipe VI. na otvoritvi Frankfurtskega knjižnega sejma
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Največji knjižni sejem na svetu je davi odprl vrata, za začetek za strokovno javnost. Običajni obiskovalci bodo na sejem lahko prišli od petka. Dogodek po dveh letih pandemije covida-19 tokrat teče brez omejitev za zajezitev okužb. Torkove otvoritvene slovesnosti se je poleg visokih nemških gostov udeležil tudi španski kraljevi par, ki zastopa Španijo kot letošnjo častno gostjo sejma. "Biti tukaj je privilegij," je v torek zvečer po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal španski kralj Felipe VI.

Organizatorji poudarjajo, da mora postati letošnji sejem prostor razprave in druženja v času krize in nestabilnosti. "Prisotnost pomaga proti polarizaciji," je povedal direktor sejma Juergen Boos. Menil je tudi, da sta družbeni razvoj in zmanjšanje napetosti eni od osrednjih nalog knjigotrške panoge, saj samo to omogoča boj proti strupeni kulturi razprave, krepitev demokratičnega diskurza in izpostavitev raznolikosti.

Na letošnjem 74. Frankfurtskem knjižnem sejmu je prijavljenih okoli 4000 razstavljavcev iz 95 držav. Sejem se bo končal v nedeljo, ko bo žezlo častne gostje sejma za prihodnje leto prevzela Slovenija. Letos je v ospredju sejma prevajanje: "Vsaj polovica knjig, ki so mi v življenju največ pomenile, je bila napisana v jezikih, ki jih sam ne razumem," je v torek povedal britansko-pakistanski pisatelj Mohsin Hamid in dodal, da brez prevajalcev ne bi postal takšen bralec in pisatelj, kakršen je danes. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta