Začel se je izbor za 28. večernico

kr
08.05.2024 06:05

Kakšna je bera 28. večernice in kdo predseduje žiriji?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po izteku odprtega razpisa se je petčlanska žirija za nagrado večernica lotila dela. Na prvi seji žirije so, kakor določa pravilnik nagrade za najboljše slovensko otroško oziroma mladinsko literarno delo, odprli pošiljke z literarnimi deli, ki so jih založniki in samozaložniki v obravnavo poslali do 2. aprila, določili časovnico dela in izvolili novo predsednico žirije. Slednji bo v tekočem letu predsedovala predstavnica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih.

Petčlansko žirijo sicer sestavljajo še predstavnik Društva slovenskih pisateljev Lenart Zajc, predstavnica Društva za humanistična vprašanja Argo Norma Bale, predstavnica Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY Alenka Urh in Klara Širovnik, predstavnica Večera.

Med prispelimi kandidirajočimi literarnimi deli se je tudi letos izkazal (že v preteklih letih očiten) naslednji trend: med deli za otroke in mladino prevladuje krajša pripovedna proza, manj je daljše mladinske pripovedne proze, še manj je lirike. Dramatike žal ni zaznati.

Največ del svojih avtorjev so v obravnavo poslale večje slovenske založbe, manj je bilo samozaložnikov in manjših založb, vseeno pa velja omeniti, da se med prispelimi deli pojavljajo tudi slednji. Naj spomnimo, da žirija upošteva izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino v slovenskem jeziku, ki so v preteklem letu izšla v knjižni obliki pri kateri od založb ali v samozaložbi v Sloveniji ali v tujini in ki jih je založba ali avtor prijavila oziroma prijavil na razpis, obenem pa ima pravico, da v izbor kandidirajočih literarnih del vključi še kakšno neprijavljeno delo, če meni, da po svojih literarno-estetskih kvalitetah sodi vanj. 

(PORTRET TEDNA) Špela Frlic, dobitnica 27. večernice, v svoje delo vlaga ogromno intuicije in tudi ogromno garanja

Žirija bo najprej izbrala pet nominiranih del in nato najboljše med njimi. Avtor ali avtorica bo na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti letos jeseni prejel/-a nagrado v višini 3000 evrov. Lani je večernica za mladinski roman Bleščivka romala k avtorici Špeli Frlic.

Lani je za roman Bleščivka večernico prejela Špela Frlic. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta