Začeli godalci - z maskami

S prvim pozavnistom Slovenske filharmonije Markom Ilićem o koncertih Filharmonija se vrača in prvem spletnem abonmaju v zgodovini

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S pokoronskega koncerta sekcije pozavn v dvorani Marjana Kozine
Osebni arhiv

Poročali smo že, da se Zbor in Orkester Slovenske filharmonije (SF) vračata na slovenski oder. Začenši z 2. junijem pa vse do 23. tega meseca bodo v domači Dvorani Marjana Kozine izvedli sedem koncertov, šest orkestrskih in enega zborovskega. Vsi bodo brezplačni. Snovalec sporeda in koncertni mojster je Miran Kolbl. Po novih navodilih vlade je lahko v veliki dvorani SF do 65 obiskovalcev - poslušalcev. Še pred koncerti Filharmonija se vrača sta orkester in zbor SF začela tudi prvi spletni abonma v svoji zgodovini.
"Mislim, da smo celo ena prvih tovrstnih institucij v tem delu Evrope s takšnim abonmajem, v živo, v sodelovanju z RTV SLO in programom ARS. Prvi spletni koncert v živo v času epidemije je bil 14. maja, s šestimi našimi godalci. Seveda so z vsemi ukrepi in navodili vlade in zdravstvene stroke morala začeti godala, saj so na začetku spletnega abonmaja na koncertih še glasbeniki nosili maske, kar pa je za pihala in trobila - razumljivo - nemogoče," pove že štirinajsto sezono prvi pozavnist SF, Marko Ilić, tudi zaprisežen Mariborčan. "Kasneje, natančneje 29. maja, smo kot prvi trobilci prišli na vrsto tudi sekcija pozavn, takrat že na sedmem spletnem abonmaju. Prenosi koncertov preko spleta pa bodo, kot za zdaj kaže, vse do 3. julija."
Kakšni so bili občutki ob spletnem muziciranju? "Ko smo stopili pred kamere in brez publike na koncertih po dveh mesecih, je bilo seveda drugače kot takrat, ko dobiš odziv publike v živo, vendar pa so navdušenje in odzivi prišli razumljivo z zamikom preko spleta, kar pa se ne da primerjati s tem, ko imaš stik z občinstvom pred sabo v dvorani. Takrat si drugače motiviran in v tistem hipu, kar seveda vpliva na samo umetniško delo, tako da vsi upamo, da se bomo počasi lahko vrnili v stare tirnice našega delovanja."
Po daljši prisilni pavzi koncertov so se morali glasbeniki doma še toliko bolj intenzivno pripravljati, saj ko ni vsakotedenske odrske rutine, pade tudi kondicija igranja in nastopanja, tako da je po ponovnem začetku koncertov bilo potrebnih še več individualnih priprav, pove Ilić. "Na drugem koncertu cikla Filharmonija se vrača smo igrali trobilci in pihalci, na koncertu pa je bilo okoli 50 obiskovalcev. Vsi, z obiskovalci vred, smo zelo uživali in komaj čakamo naslednje koncerte z upanjem, da se bodo ukrepi še zrahljali in bo lahko prišlo še več obiskovalcev. Za zdaj kaže, da bo otvoritev Festivala Ljubljana 2. julija kot zmeraj na Kongresnem trgu s svetovno priznanim dirigentom Charlesom Dutoitom, Dubravko Tomšič Srebotnjak in 9. Beethovnovo simfonijo. Srčno upamo na uresničitev tega dogodka."
V času epidemije se je zamenjalo tudi vodstvo SF. Vršilec dolžnosti direktorja je zdaj njen ugledni član, prvi oboist Matej Šarc. Milić prizna, da si boljšega vodilnega v tem trenutku in v teh pogojih ne bi mogel želeti. "Vesel sem, da je prevzel to breme vodenja, saj izredno dobro pozna naše delo in razmere, v katerih delamo. Je strokoven, predan svojemu delu in poslanstvu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta