Zapuščina Maksa Kavčiča na poslednji postaji

Petra Vidali Petra Vidali
14.04.2022 15:51

Osebna zapuščina slikarja, ki jo je njegova hčerka Metka Kavčič predala Univerzitetni knjižnici Maribor, potrjuje,
da je bil ena osrednjih umetniških osebnosti svojega časa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikarjeva hčerka Metka Kavčič in ravnateljica knjižnice Dunja Legat  
Andrej Petelinsek

Ob letošnjem kulturnem prazniku so v Univerzitetni knjižnici Maribor odprli razstavo Iz zapuščine Maksa Kavčiča (1909-1973), v Likovnem razstavišču pa je na ogled tudi razstava gvašev, ki jih je ta akademski slikar, scenograf, restavrator in profesor naslikal med letoma 1954 in 1972. Obe razstavi sta bili dobra "scenografija" za dogodek, ki se je zgodil v sredo zvečer - za simbolni zaključek postopka predaje osebne zapuščine Maksa Kavčiča Univerzitetni knjižnici Maribor.

V Likovnem razstavišču so na ogled Kavčičevi gvaši 
Andrej Petelinsek

Dogodek je moderiral Stane Kocutar, ki je razmišljal o ustvarjalnosti, ki ostane, tudi ko se življenjska pot izteče. Poznavalka Kavčičevega opusa Meta Gabršek Prosenc je predstavila njegove gvaše, tisti del opusa, ki ni nastajal v ateljeju, ampak na terenu, predvsem na potovanjih, in je zahteval hitre reakcije in gibkost. Razstavljeni gvaši potrjujejo, da sta največji kvaliteti Kavčičevega dela barva in intenzivnost izraza, je izpostavila. Ob tej obsežni zapuščini se lahko zavemo, da je Maks Kavčič dolga leta predstavljal srž likovnega življenja v Mariboru in bil ena srednjih kulturniških osebnosti, je opozorila Meta Gabršek Prosenc.

Unikatno oblikovane vitrine z zapuščino Maksa Kavčiča  
Andrej Petelinsek

Vodja enote za domoznanstvo in osebne zbirke dr. Vlasta Stavbar je spregovorila o donacijah zasebne zapuščine kot skrbi za kulturno dediščino. Osebna zapuščina Maksa Kavčiča obsega rokopise, tipkopise, tiskovine, uradne dokumente (indeksi, različne izkaznice, diplome in priznanja), skice in fotografije. Zapuščina predstavlja vpogled v Kavčičevo osebno življenje ter slikarsko in pedagoško delo. Vanjo spada tudi več kot 300 pisem ter nekaj sto fotografij iz različnih obdobij.

Hčerka Maksa Kavčiča akademska kiparka Metka Kavčič je povedala, da bo zapuščina, ki jo je njena družina skrbno zbirala, v javni rabi omogočila primerjave in morda tudi nova ovrednotenja. Ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor dr. Dunja Legat je poudarila, da je prav to temeljno poslanstvo knjižnice - hranjenje in proučevanje dediščine in omogočanje dostopa do nje, da jo bodo lahko proučevali tudi drugi. Ob razstavah in predaji zapuščine je izšel tudi katalog.

Metka Kavčič je s to predajo zapuščine Univerzitetni knjižnici Maribor storila res vse, kar ljubeč, ozaveščen in predan dedič lahko naredi. Že prej je namreč poskrbela za to, da je del zapuščine, več kot 300 scenografskih in kostumografskih skic, načrtov in zapisov o scenografiji donirala Slovenskemu gledališkemu inštitutu. Leta 2019, ob 110. obletnici očetovega rojstva, pa je v samozaložbi izdala tudi obsežno monografijo, v kateri sta zbrana Kavčičevo delo in življenje. Na lepem dogodku ob predaji zapuščine je živahno napisane Kavčičeve avtobiografske odlomke prebral dramski igralec in dobitnik Borštnikovega prstana Peter Boštjančič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta