Že osma mariborska uprizoritev Madame Butterfly

Madama Butterfly Giacoma Puccinija vnovič na mariborskem odru, tokrat v režiji Piera Francesca Maestrinija, v vlogi Čočo san sopranistki Rebeka Lokar v petih izvedbah in Sabina Cvilak v treh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rebeka Lokar kot Čočo san
SNGMaribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 4. junija, premierno uprizorila opero Giacoma Puccinija Madama Butterfly pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. V naslovni vlogi Čočo san bo na premieri nastopila Rebeka Lokar, dan kasneje pa Sabina Cvilak.

Puccinija je za komponiranje opere Madama Butterfly, japonske tragedije v treh dejanjih, navdihnila enodejanka Madame Butterfly: A Tragedy of Japan ameriškega pisatelja Davida Belasca, ki si jo je skladatelj ogledal v londonskem Duke of York's Theatre leta 1900, zapiše v spremnem besedilu k uprizoritvi muzikologinja dr. Manica Špendal. Čeprav ni obvladal angleščine, ga je Belascova tragedija globoko presunila, še posebno sta ga pretresli tragična usoda mlade gejše Čočo san in eksotična barvitost, s katero so uprizorili Belascovo delo. Avtor se je oprl na zgodbo Madame Butterfly ameriškega pisatelja Johna Luthra Longa, ki jo je povzel po romanu Madame Chrysantheme francoskega pisatelja Pierra Lotija iz leta 1887. Puccini je izdelavo pesniške predloge zaupal svojima libretistoma Luigiju Illici in Giacomu Giacosi.

Sabina Cvilak kot Čočo san
SNG Maribor

Zgodba o gejši Čočo san, ki se pred poroko z ameriškim mornariškim poročnikom Pinkertonom odreče svoji veri in prevzame zahodne običaje, po treh letih njegove odsotnosti pa spozna, da se je poročil z Američanko, kar tragično zapečati življenje Japonke, sodi med Puccinijeva najtehtnejša glasbenogledališka dela. Skladatelj se je v pretresljivi "glasbeni drami" osredotočil predvsem na glavni ženski lik, ki ga je mojstrsko zasnoval do najmanjše podrobnosti, in tako najpopolnejše predstavil njen psihološki svet.

Madama Butterfly velja za Puccinijevo najljubšo stvaritev, ob snovanju partiture pa je eden najpomembnejših italijanskih opernih skladateljev, s svojim ustvarjalnim delom je zaznamoval repertoarje opernih hiš vse do danes, razvil svoj glasbeni slog, ki prepričljivo združuje dramatično silovitost orkestra in emfatični naboj človeškega glasu, pri tem pa fasciniral z mojstrskim podajanjem eksotičnega okolja.

Med slovenskim občinstvom je opera Madama Butterfly zelo priljubljena, o čemer priča tudi pogostost njenih uprizoritev. Arija Čočo san Un bel di vedremo (Nekega dne se bova videla) je antologijska, ena najbolj priljubljenih in pretresljivih, koliko generacij je že jokalo ob njej in pretresljivi usodi nesrečne gejše. V Mariboru se je doslej zvrstilo osem produkcij, zadnja je bila v sezoni 2008/09. Na svetovnih opernih odrih pa so bile najslavnejše izvedbe v Buenos Airesu v Teatru Colon pod vodstvom Artura Toscaninija in z vrhunsko zasedbo (Emmy Destin kot Čočo san in Enricom Carusom kot Pinkertonom) ter v Covent Gardnu v Londonu (1905). V navedeni zasedbi so Madamo Butterfly uprizorili tudi v Metropolitanki v New Yorku (1907). Leta 1906 so opero izvedli v Parizu, leta 1907 v Berlinu in leta 1908 tudi že v Ljubljani. V Mariboru so jo prvič uprizorili leta 1927 v slovenskem prevodu Etbina Kristana. Leta 1955 je v vlogi Čočo san briljirala slovita mariborska mednarodno uveljavljena sopranistka Ondina Otta Klasinc.

Režiserja Piera Francesca Maestrinija mariborsko operno občinstvo že pozna po režijah Verdijevih oper Aida in Moč usode ter Gounodevega Fausta. Dirigent Stefano Romani pa je v mariborski operi že dirigiral Verdijev Nabucco. Scenograf je Nicolas Boni, kostumograf Luca Dall'Alpi, oblikovalec luči Bruno Ciulli.

V naslovni vlogi bosta nastopili sopranistki Rebeka Lokar (4., 6., 8., 10., 12. junija) in Sabina Cvilak (5., 9., 11. junija), v vlogi poročnika Pinkertona tenorista Renzo Zulian (4., 6., 8., 10., 12. junija) in Martin Sušnik (5., 9., 11. junija), v preostalih vlogah pa Jaki Jurgec, Dušan Topolovec, Bogdan Stopar/Tomaž Planinc, Alfonz Kodrič, Jernej Luketič, Klavdija Kuzkin, Sebastijan Čelofiga, Bojan Hinteregger, Dada Kladenik in Lucija Krašovec. Med nepogrešljivimi glasbenimi izvajalci operne mojstrovine sta tudi Simfonični orkester SNG Maribor in Zbor Opere SNG Maribor, pridružuje se jima še Baletni ansambel SNG Maribor. Po premieri 4. junija bo opera na sporedu še 5., 6., 8., 9., 10., 11. in 12. junija 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta