Zelo zahtevno delo

Tone Žuraj
14.06.2019 14:55

Koncertna kritika: Franz Schmidt: Knjiga s sedmimi pečati (Das Buch mit sieben Siegeln), za soliste, zbor in orkester, slovenska praizvedba, 9. junij, Velika dvorana SNG Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Množična zasedba Knjige s sedmimi pečati v Veliki dvorani SNG Maribor
Slavko Rajh

Za svoj široko zasnovani zvočni pristop k videnju in razodetju Evangelista Janeza je avstrijski skladatelj oratorija Knjiga s sedmimi pečati - Das Buch mit sieben Siegeln, Franz Scmidt (1874-1939), premišljeno izbral eklektični pristop za čim bolj verno programsko osvetlitev tematike. Izbrana in zahtevana zasedba tako plete verigo epizod od subtilnih pianov do kataklizmično srhljivih zvočnih valov. Avtor je z veščo in domiselno izbiro povezal gregorijanski koral, romantiko z za tisti čas aktualnimi prijemi še novoromantike do atonalnih zvočnih stanj. Tako smo opazovali zvočno videnje, ki ga je ubesedil Janez, o koncu sveta, ko gredo pravični na eno, nepravični pa na drugo stran … Zelo zahtevno delo je skladatelj naložil zboru, ki je mnogokrat polifono oblikovan (fuge), v vseh prej naštetih stilih komponiranja in po intervalnih postopih včasih kar instrumentalno pisan. Treba je reči, da je bil zbor odlično pripravljen in je v vseh komponentah tako deloval. Temu primerno vlogo ima v skladbi orkester v simfonični zasedbi tistega časa. Posebej se je izkazal v nekaterih sodobnih zvočnih pasusih. Zanesljivi dirigent Alois J. Hochstrasser je uspešno vzdrževal učinkovito dinamično in ritmično ravnovesje v tem okrog 160-članskem izvajalskem korpusu. Solisti so sugestivno dopolnjevali celotno sliko, izjemno zahtevna je bila vloga Evangelista Janeza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta