Živa coprnija v Slovenski Bistrici

kr
10.06.2019 15:33

O pripovedni kulturi v prostoru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako zagotoviti aktivno ohranjanje bajeslovnega izročila Pohorja?
Natalija Jurše

Inštitut za slovensko narodopisje pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti danes in jutri skupaj z Razvojno-informacijskim centrom Slovenska Bistrica v sklopu projekta Živa coprnija v Slovenski Bistrici gosti mednarodno znanstveno konferenco o pripovedni kulturi v prostoru.
Omenjeni projekt je financiran iz programa slovensko-hrvaškega čezmejnega sodelovanja, v njem pa sodeluje šest projektnih partnerjev z obeh strani meje. Glavni cilj projekta je zagotoviti aktivno ohranjanje bajeslovnega izročila Pohorja in Istre. V sklopu konference bodo predstavili strategije in kriterije, kako pripovedno izročilo v okviru tematskih poti, parkov, pripovedovanja, lutk in podobnega premišljeno vključiti v lokalno in regionalno kulturno, didaktično in turistično ponudbo. Ob tem bodo soočili različne teoretične in praktične koncepte sodelovanja s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z nesnovno kulturno dediščino. Govorili bodo tudi o vprašanjih komercialnih interesov, ki so pogosto v nasprotju z načeli stroke, predstavljene bodo tudi tematsko in vsebinsko raznolike raziskave, ki so povezane s folklornim izročilom in imajo potencial za vključitev v lokalno ponudbo.
Na konferenci sodeluje dvanajst predavateljev iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Rusije, Argentine in Slovenije, povzetke njihovih referatov pa bodo izdali tudi v trijezični knjižici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta