Zlati lev dokumentarcu Laure Poitras

Matic Majcen Matic Majcen
10.09.2022 20:39

Film All the Beauty and the Bloodshed prikazuje boj umetnice Nan Goldin proti premožni družini Sackler.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Laura Poitras na rdeči preprogi pred zaključkom letošnjega Beneškega filmskega festivala 
Ettore Ferrari/EPA

V dvorani Sala Grande v sklopu festivalskega kompleksa na beneškem Lidu so v soboto zvečer podelili nagrade na 79. ediciji Beneškega filmskega festivala. Zmagovalka letošnje Mostre je postala ameriška režiserka Laura Poitras, ki je v dokumentarcu All the Beauty and the Bloodshed natančno prikazala potek boja newyorške umetnice Nan Goldin proti družini Sackler, ki je bila odgovorna za opioidno krizo v ZDA, a so mnoge umetniške institucije dolgo časa vseeno prejemale obilne finančne donacije s strani omenjene družine. Drugo najpomembnejšo nagrado, veliko nagrado žirije, so podelili francoski režiserki Alice Diop za njen film Saint Omer.

Najboljši režiser letošnje edicije je postal Luca Guadagnino. Italijan je s svojo adaptacijo romana Kosti in vse ostalo (Bones and All) posnel drzen film o skupnosti kanibalov na poti po ZDA.

Za najboljši scenarij je žirija prepoznala predlogo filma The Banshees of Inisherin irskega režiserja Martina McDonagha. Posebno nagrado žirije so medtem podelili filmu No Bears iranskega avtorja Jafarja Panahija, ki ga na festivalu ni bilo, saj ga je, kot je znano, režim v njegovi državi poslal za zapahe zaradi izzivalnega umetniškega ustvarjanja.

Nagrado Volpi za najboljšo igralko je osvojila Cate Blanchett za vlogo dirigentke v filmu Tár režiserja Todda Fielda, Colin Farrell pa je priznanje za najboljšega igralca prejel za vlogo v filmu The Banshees of Inisherin.

Žirijo so sicer letos sestavljali ameriška igralka Julianne Moore, britanski pisatelj Kazuo Ishiguro, iranska igralka Leila Hatami, francoska režiserka Audrey Diwan, argentinski režiser Mariano Cohn, italijanski režiser Leonardo Di Costanzo in španski režiser Rodrigo Sorogoyen.

Omenimo še, da je nagrado za najboljši prvenec prejela francoska režiserka Alice Diop za film Saint Omer, najboljša mlada igralka pa je postala Američanka Taylor Russell za vlogo v filmu Kosti in vse ostalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta