Znan je ožji izbor nominirancev za bookerja, na seznamu največ ženskih avtoric doslej

STA, T. G.
17.09.2024 14:43

Nominiranke in en nominiranec prihajajo z Nizozemske, Avstralije, Velike Britanije, Kanade in ZDA, trije med njimi se v ožjem izboru niso znašli prvič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrada, ki jo bodo podelili 12. novembra, znaša 50.000 funtov (58.000 evrov). Lani jo je prejel irski avtor Paul Lynch za svoj distopični roman Prophet Song.
Profimedia

V Londonu so v ponedeljek zvečer razglasili nominirance za nagrado booker. V ožjem izboru šestih knjig se je v vsej 55-letni zgodovini podeljevanja te prestižne literarne nagrade znašlo največ avtoric. Žirija je namreč izmed 156 del izbrala zgodbe petih pisateljic in enega pisatelja. Nagrajenca oziroma nagrajenko bodo razglasili 12. novembra.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je na ožjem seznamu za nagrado, ki so ga skrčili s 13 del širšega izbora, prvič nizozemska avtorica in po desetletju spet avtorica iz Avstralije. Preostali nominiranci prihajajo iz Velike Britanije, Kanade in ZDA.

Rachel Kushner, Rita Bullwinkel (ki se je uvrstila le na širši seznam), Yael van der Wouden in Samantha Harvey (z leve) na razglasitvi ožjega izbora
Profimedia

Iz Velike Britanije je žirija izbrala knjigo Orbital Samanthe Harvey, ki opisuje šest astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Avtorica je pojasnila, da je želela pisati o človeški okupaciji zemeljske orbite zadnjega četrt stoletja, a ne v smislu znanstvene fantastike, temveč v smislu realizma. Med vprašanji, ki si jih je postavljala ob pisanju, sta bili denimo, ali bi lahko izzvala lepoto te razgledne točke s skrbnostjo pisca o naravi in ali bi lahko izpisala nekakšno vesoljsko pastoralo. Harvey je na seznamu za bookerja že bila leta 2009 s knjigo The Wilderness.

Tudi oba nominirana ameriška avtorja Percival Everett in Rachel Kushner sta že bila na seznamu za bookerja. Prvi se je za nagrado potegoval leta 2022, druga leta 2018, tokrat pa je žirija izbrala njuni deli James in Creation Lake. Roman James je avtorjeva različica Pustolovščin Huckleberryja Finna Marka Twaina, tokrat s perspektive zasužnjenega Jima, medtem ko je Kuchner o svoji knjigi pojasnila, da si je že dlje časa želela povedati zgodbo o skupini mladih ljudi, ki se iz Pariza odpravijo na podeželje, kjer pridejo v navzkrižje s francosko državo. "Hkrati me je začela zanimati prazgodovina, tako tisto, kar lahko vemo o starih ljudeh, kot tisto, kar je pravzaprav hrepenenje po vedenju, občutek, da smo zavili na napačno pot, da so naši predniki pred nami skrivali sporočila, ki jih ne znamo brati," je povedala po poročanju dpa.

Charlotte Wood je prva avstralska avtorica, ki se je uvrstila v ožji izbor po tem, ko je leta 2014 nagrado prejel Richard Flanagan za roman Ozka pot globoko do severa. V knjigi Stone Yard Devotional spremlja žensko srednji let, ki zapusti Sydney in se odpravi v majhno versko skupnost sredi divjine, kjer je odraščala. A namesto da bi našla tiho zatočišče, v podeželsko mesto zahaja vse več obiskovalcev.

Kot prvi nizozemski avtor oziroma avtorica je nominirana Yael van der Wouden z literarnim prvencem The Safekeep. Žirija ga je označila za navdihujočo zgodbo o izkrivljenih željah, zgodovinah in domovih ter zapuščini ene največjih tragedij 20. stoletja.

V ožjem izboru za bookerja je še Kanadčanka Anne Michaels z delom Held. Podeljevalci nagrade so ga opisali kot pripoved, ki se razteza čez štiri generacije, v kateri se v teku stoletja prižigajo trenutki povezave in posledice.

Člani žirije: Justine Jordan, Sara Collins, Yiyun Li, Nitin Sawhney in Edmund De Waal (z leve)
Profimedia

Žiriji za nagrado letos predseduje umetnik Edmund de Waal, ki je med drugim povedal, da je na ožji izbor šestih knjig izredno ponosen, saj so porabili več mesecev za prebiranje sodobnega leposlovja. "In tukaj so knjige, ki jih je treba prebrati," je dodal.

Nagrada, ki jo bodo podelili 12. novembra, znaša 50.000 funtov (58.000 evrov). Lani jo je prejel irski avtor Paul Lynch za svoj distopični roman Prophet Song.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta