3 zlata pravila, da bo božična zvezda dolgo ohranila barvaste liste

J. M.
02.12.2022 04:00

Kljub temu, da je prodaja božične zvezde omejena zgolj na obdobje pred božičnimi prazniki, šteje za eno najbolj prodajanih lončnic po svetu. Kako poskrbeti za njeno dolgotrajno cvetenje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stars for Europe

Pozorni bodite že pri nakupu. Ko kupujete božično zvezdo, vselej izberite zdravo rastlino: spodnji listi naj bodo temno zelene barve, barvasti ovršni listi pa morajo imeti svež videz in biti nepoškodovani. Povešeni listi in izsušena koreninska gruda so že znak za alarm, takšnih božičnih zvezd ne kupujte.

Božične zvezde ne kupujte, ko je zunaj zelo mrzlo. Rastlino naj vam v cvetličarni ob nakupu ovijejo v papir, po možnosti jo dajte še v papirnato vrečko in jo čim prej odnesite domov. Božična zvezda namreč ne prenese velikih temperaturnih nihanj in prepiha - zaradi teh lahko v hipu odvrže liste.

Stars for Europe

Domača nega

Za dolgotrajno ohranjanje listov potrebuje rastlina svetlo mesto s temperaturo 14 do 18 stopinj Celzija. Postavite jo lahko na okensko polico ali v bližino okna, vendar pri tem pazite, da se listi ne bodo prislanjali ob hladno šipo.

Božična zvezda je občutljiva za nizke temperature, prepih in sušo, zato je nikakor ne postavljajte v bližino vhodnih vrat.

Mlačna voda za zalivanje

Zvezda ne mara suše, prav tako je zelo občutljiva za zastajanje vlage v lončku. Če bo rastlina preveč zalita, bodo korenine začele odmirati, listi pa rumeneti in odpadati, če pa je prst presuha, se bodo listi najprej povesili, morda bo kakšen tudi odpadel, vendar si bo rastlina kmalu zatem, ko jo zalijete, znova opomogla.

Kakšen je torej recept za zlivanje? Zalivajte šele, ko se zgornja plast prsti v lončku posuši, in takoj po zalivanju vselej odlijte vodo, ki skozi odcejalne odprtine steče v okrasni lonec, kajti zvezda ne mara zastajanja vlage. Za zalivanje uporabite postano vodo, ki naj bo segreta na sobno temperaturo ali več (24 do 30 stopinj Celzija).

Božično zvezdo zalivajte šele, ko se zgornji sloj zemlje posuši.
Stars For Europe

Gnojenje

Enkrat mesečno zvezdo pognojite s tekočim gnojilom za cvetoče lončnice. Ko ovršni listi izgubijo privlačen videz, večina ljudi rastlino zavrže. Nekateri pa jo kljub vsemu obdržijo do naslednjega božiča. Če se odločite za slednje, rastlino presadite v mešanico šote, komposta in listovke ter porežete na tri do pet poganjkov, ki naj merijo približno 15 centimetrov. Rastlina bo kmalu pognala nove liste in se bujno razrasla. Da bi pred božičem zacvetela in dobila obarvane liste, jo bo treba nekaj tednov temniti.

Stars for Europe
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta