Cvetlična zagata: Amarilis ali vitezova zvezda, katero je njeno pravo ime?

04.12.2022 05:00

Morda se odpravljate v cvetličarno in boste tam izbirali rastline, ki so najlepše v decembru. Med najbolj prepoznavnimi lončnicami, ki prostorom podarjajo praznični sijaj, je ena, ki marsikoga zmede z imenom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ibulb/Blomsterfrämjandet

Najbolj priljubljene cvetlice, ki v adventnem obdobju krasijo domove, so božična zvezda, božični kaktus in vitezova zvezda. Slednjo mnogi imenujejo amarilis. V resnici pa gre za različni rastlini.

Ena iz Afrike, druga iz Amerike

Poenostavljeno povedano je amarilis čebulnica iz Južne Afrike s samo eno vrsto v rodu (Amaryllis belladonna). Nasprotno pa vitezova zvezda (Hippeastrum) izvira iz Srednje in Južne Amerike. V rod vitezove zvezde spada približno 90 vrst in več kot 600 kultivarjev.

Ibulb/Blomsterfrämjandet

Razlika v videzu

Amarilis in vitezova zvezda se razlikujeta tudi po videzu. Vitezova zvezda ob cvetu požene jermenast list, cvetno steblo pa je votlo. Amarilis med cvetenjem nima listov, njegovo steblo pa je čvrsto, poleg tega se njegovi cvetovi odpirajo jeseni, v nasprotju z vitezovo zvezdo, ki cveti pozimi in spomladi.

Shutterstock

Barvni razpon

Cvetovi vitezove zvezde so lahko od bele, rumenkaste, svetlo in temno rdeče, do rožnate barve, marsikateri cvet pa je olepšan še z dekorativnimi progami. Gre namreč za elegantno, čutno in skrivnostno rožo, ki ob primerni oskrbi živi tudi do 75 let.

Flower Council of Holland

Rast in oskrba

Prija ji bivanje na okenski polici. Če sami vzgajate rastlino, mora čebulica biti posajena, tako da njen vrh gleda iz zemlje. Med cvetenjem potrebuje izdatno količino vode. Da bi cvet dolgo krasil prostor, rastlini zagotovite temperaturo od 16 do 20 stopinj Celzija. Ves čas naj bo v svetlem in zračnem prostoru. Cvet se bo dlje časa ohranil, če s škarjami previdno odstranite prašnike, še preden sprostijo pelod. S tem boste cvetenje lončnice podaljšali tudi za nekaj tednov. Če vitezovo zvezdo presajate, uporabite ilovnato prst s peščeno in šotno primesjo.

Ibulb/Blomsterfrämjandet

Ko rastlina odcveti, cvetni poganjek odrežite, prst v lončku pa dalje zalivajte in občasno dognojite. Z zalivanjem prenehajte šele, ko začnejo listi rumeneti. Po cvetenju cvetno steblo odrežite, liste pa pustite, da se sami posušijo.

Ibulb/Blomsterfrämjandet
Flower Council of Holland
Ibulb/Blomsterfrämjandet
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta