Dekoracija doma: praznično vzdušje pričaramo ljudje

Jasna Marin Jasna Marin
14.12.2019 01:05

V decembru se soočamo s pomanjkanjem svetlobe in mrazom, vendar obstaja precej načinov, kako lahko dom in okolico spremenimo v prijazno praznično prizorišče. Že z nekaterimi rastlinami in plodovi iz narave lahko postane prostor zares očarljiv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pomislite na mehkoben dotik večno zelenega mahu, svež vonj smrekovih vejic in toplino storžev, ki jih povaljate med dlanmi, ko se po nabiranju plodov v zimskem gozdu ogrejete ob domačem ognjišču … Zagotovo imate doma že polno škatel in vreč dekoracije, ki se je nabrala skozi leta, a če k tej dodate nekaj naravnih materialov, ki ste jih poiskali na sprehodu v naravi, boste ob krašenju doma zagotovo začutili iskrivost in svež zagon. S krašenjem prostorov boste prebudili lastno ustvarjalnost in morda še koga od domačih spodbudili k veselim opravilom ter druženju, ki ga, priznajte, ni več toliko kot nekoč.

Ste na vrtu pred leti posadili smreko? Potem potrebujete zgolj še girlando in okraske, morda tudi lučke, ki bodo zvečer praznično osvetljevale okolico.
Shutterstock

Veje iz narave

Stari zapuščeni sadovnjaki so kakor stojnice z bogato božično ponudbo. V njih najdete jablane in hruške, obraščene z lišaji, ki so videti kakor drobni okraski na skrivenčenih vejah. Že ena sama nekoliko večja veja lahko zadostuje za praznično dekoracijo. Odrežete jo in postavite v trdno posodo, to pa napolnite z vlažnim peskom in gramozom. Na veje obesite poljubne plodove (storže, orehe, šipek, jabolka), ki jih pritrdite z okrasnim trakom. Za upogibanje in oblikovanje so pripravne vrbove, leskove in bršljanove veje. Iz njih lahko spletete tudi venček za na vrata, ki ga popestrite denimo z bršljanovimi jagodami in dekorativnimi kroglicami, ki jih imate spravljene na podstrešju ali v kleti. Nadvse privlačne so tudi borove vejice. Najlepše so, če jih krasijo zreli storži, saj v takšnem primeru ne potrebujemo veliko dodatnega okrasja.

Čudovita socvetja skimije imenitno popestrijo okolico v obdobju, ko se narava predaja počitku.
Blumenbüro Holland

Dekorativne grmovnice

V dneh pred božičem, ko se stemni že v popoldanskih urah, vrt preprosto potone v zimski spanec. Toda če ga obogatite z rdečimi rastlinami, bo tudi v najtemačnejših dneh videti lep in živahen, ko se boste skozi okno zazrli proti njemu. Bodika (Ilex aquifolium), skimija (Skimmia) in levkotoja (Leucothoe) se ponašajo s cvetovi, jagodami in listjem v najrazličnejših odtenkih - od rožnate do kričeče rdeče. Ne le, da te barve hitro preženejo zimsko sivino, temveč tudi na povsem naraven način na vrtu poskrbijo za veselo praznično vzdušje v decembru in januarju. Stopnice pred vhodom omogočajo zelo razgibano razvrščanje dekorativnih elementov. Kdor je ljubitelj rastlin, posajenih v lonce, si lahko v zimskem obdobju pred vrati omisli več različnih vednozelenih grmovnic in trajnic. Prikladen grmiček za zimske zasaditve je grmasti jetičnik (Hebe sp.) v številnih različicah. Ta rastlina se bo v zavetni legi dobro počutila, pazite le, da je ne prizadene prehud mraz, prav tako ne dovolite, da bi se presušila, temveč jo ob toplih zimskih dopoldnevih občasno zalijte.

Ko se oblikujejo cvetni popki, lahko rastlino postavite v bivalni prostor. V času cvetenja ne uporabljajte gnojil, zalivajte jo zgolj z vodo, sicer se lahko cvetovi posušijo.
Floradania

Zvezdi, ki nista zaspanki, in edinstven kaktus

Morda se odpravite v cvetličarno ali vrtni center in tam izberete rastline, ki so čudovite v tem obdobju. Med najbolj prepoznavnimi lončnicami, ki prostorom podarjajo praznični sijaj, so vitezova zvezda, božični kaktus in božična zvezda. Prva je visoka in dostojanstvena, druga kakor rdečelična deklica, nežna in sramežljiva, tretja je košata in nališpana. Vitezova zvezda (Hippeastrum) velja za elegantno, čutno in skrivnostno rožo, ki ob primerni oskrbi živi tudi do 75 let. Med cvetenjem potrebuje izdatno količino vode. Da bi cvet dolgo krasil prostor, rastlini zagotovite temperaturo od 16 do 20 stopinj Celzija. Ves čas naj bo v svetlem in zračnem prostoru. Božični kaktus (Schlumbergera) izvira iz hribovitih predelov deževnega gozda jugovzhodne Brazilije in ima povsem drugačne zahteve kot puščavski kaktusi. Prst v lončku zalijte, ko je vrhnja plast suha. Pazite, da v lončku ne zastaja voda, kar bi povzročilo gnitje korenin. Najprimernejše za božični kaktus je jutranje sonce, poleti pa ga lahko preselite ven v senco. Po odcvetu odstranite cvetove in malce potrgajte listne členke, da se rastlina razbohoti.

Bodika pozimi navdušuje z rdečimi jagodami, levkotoja z barvno izrazitimi listi, skimija pa s prikupnimi plodovi in cvetovi. Vse tri rastlinske vrste so odporne proti mrazu in ob primerni oskrbi postajajo iz leta v leto lepše.
Flower Council Of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta