Delo na vrtu: Ko preti mraz, z gred izkopljite rdečo peso

Jasna Marin Jasna Marin
11.10.2022 02:00

V oktobru nas poleg spravila vrtnin in sadežev čakajo še setve na zelenjavnem vrtu, sajenje drevnin in selitev posodovk v prezimovališče. Primerno je treba ukrepati tudi na vrtovih, ki so po deževju prepojeni z vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Od listnate zelenjave so na vrtovih na voljo radič, endivija, blitva, špinača, peteršilj. Čez zimo ostanejo na gredah motovilec, blitva, por, radič, razni ohrovti, ki postanejo slastnejši po mrazu. Pogoj, da vrtnine ostanejo zdrave in manj občutljive za mraz, je, da rastejo na dobro odcednih tleh. Ko preti prvi mraz, z gred izkopljite rdečo peso in zeleno ter ju odnesite v klet. Tam ju zasujte z mivko. Korenček lahko vse do novembra pobirate neposredno z vrta in ga šele naslednji mesec spravite v zaboje z mivko in odnesete v klet. Lahko pa nekaj korenčka na vrtu pred pozebo zaščitite s slamo in ga izkopljete zelo zgodaj spomladi. Zelje lahko še počaka na vrtu do mraza, če pa ga boste kisali, ga poberite že prej. Za kisanje ga režite sredi dneva, ko je toplo, pri tem ohranite daljši kocen. Prenesite zelje v zaprti prostor in ga dva do tri dni pustite počivati v lesenih zabojih, da se nekoliko osuši, preden se lotite ribanja in kisanja.

S spravilom zelja in drugih kapusnic se ne mudi, saj ostanejo sveži vse do dolgotrajnejšega mraza.
Shutterstock

Česen in čebula

Konec oktobra je čas za sajenje česna. Vse sorte česna sadimo od 20. oktobra do 10. novembra. Zakaj je jesensko sajenje boljše kot spomladansko? Pridelek je ob spomladanskem sajenju za 30 do 60 odstotkov skromnejši kot pri spomladanskem česnu, sajenem jeseni. Če želite velike glave, je treba saditi novembra. Enako velja za čebulo. Če jo sadite novembra, ima rastlina šest mesecev in več časa, da se razraste in po tem, ko dan postane dolg, začne polniti čebulo v tleh.

V neogrevanem rastlinjaku

Če ste avgusta v rastlinjaku v senco paradižnika sejali špinačo ali motovilec, boste jeseni lahko uživali pridelek. Za kasnejšo uporabo ju lahko sadite ali sejete tudi oktobra in novembra. V rastlinjak lahko sejete še majski srebrnjak in stoletno čebulo. Slednjo lahko razmnožite tudi tako, da jeseni stare rastline v vrtu razdelite in presadite. V rastlinjak lahko sejete rukolo in blitvo. Nekoliko kasneje kot v vrtu lahko vanj sejete zimsko solato. V neogrevan rastlinjak lahko presadite tudi nekaj rastlin peteršilja, drobnjaka in druge začimbnice, da jih boste imeli vseskozi na voljo. Če želite dalj časa ohraniti glave zelja in ohrovta, jih skupaj s koreninami zakopljite v rastlinjak in pozimi pokrijte s slamo. Enako naredite z rdečim glavnatim radičem, ki vzdrži nekoliko manj časa. Rastlinjak lahko pozimi postane tudi zasipnica, če skopljete luknjo in vanjo naložite črno redkev, korenje, repo, kolerabo. Zasipnico zakopljite in pokrijte s slamo.

Korenovke se najbolje skladiščijo v pesku v dovolj vlažnih kleteh. Očiščeno in oprano korenje lahko tudi posušite, če imate sušilnik, ali narezano na kockice zamrznete.
Shutterstock

Sadni vrt

Sadne rastline, posajene jeseni, spomladi bolje začnejo odganjati in nato lepše rastejo. Poleti praviloma tudi manj trpijo zaradi suše. Pri izbiri sadik sadnega drevja bodite pozorni, na katero podlago je cepljena sorta. Če je cepljena na šibko podlago, rastlina ostane nizka in rodi že tretje leto po sajenju. Če imate malo prostora in želite hitro rodnost, izbirajte sadike na šibkih podlagah, to sta M9 pri jablanah, Gisela 5 pri češnjah. Srednje rasti so sorte, ki so cepljene na podlage MM 106 pri jablanah in Colt pri češnjah. Sadike, ki so cepljene na bujne podlage (sejanec), zarodijo pozneje in imajo bujnejšo rast. Te so primerne za travniške sadovnjake in velike vrtove.

Ob puljenju pora, ki ga boste skladiščili v kleti, ne odstranjujte korenin, temveč z njega zgolj odstranite zemljo.
Shutterstock

Kostanj na domačem vrtu

Gobe že nabiramo, kmalu se začne tudi sezona kostanja. Ko v Evropi še ni bilo krompirja in v višjih predelih, kjer je težko ali nemogoče pridelati žito, so bili na našem ozemlju plodovi kostanja pomemben vir prehrane v jesenskem in zimskem obdobju. V zadnjih letih je postal kostanj priljubljen za sajenje na vrtovih. Drevo potrebuje veliko prostora. Sadiki kostanja, ki jo boste posadili na vrtu, namenite vsaj 30 do 40 kvadratnih metrov veliko površino. Za sajenje na vrtove ali v nasade je najbolj zanimiv maron ali debeloplodni kostanj, priporočljive so zlasti francoske sorte: Bouche de Betizac, Marsol, Maraval in Précoce Migoule - slednjo najpogosteje sadijo kot opraševalno sorto. Sadiko ob sajenju obvezno zavarujte pred voluharjem, tako da korenine položite v pocinkano žično mrežo, in srnjadjo. Kostanj najbolje uspeva na blago nagnjenih in dobro osvetljenih južnih legah, ki niso izpostavljene premočnim vetrovom. Podobno, kot se v gozdu pod kostanjem leto za letom nabirajo plasti listja, je listna ali kompostna zastirka dobrodošla tudi pod kostanjem na vrtu. Prva tri leta ohranjajte drevesni kolobar čist, torej brez plevelov, in zlasti poleti ter zgodaj jeseni drevo večkrat zalijte. Čeprav je velik porabnik vode, kostanj ne prenese visoke podtalnice, prevlažnih tal, prav tako ne mara apnene prsti.

Sajenje mačeh, spravilo posodovk

Kadar presajate mačehe, jih izlončite in spodnji obroč koreninskega prepleta odtrgajte, koreninice pa nekoliko razrahljajte, preden jih posadite v ustrezno prst, da se bodo laže razrasle. Mačehe so privlačne v kombinaciji s šaši, jesenskim vresjem, jetičniki (Hebe), okrasnimi travami, iskrivkami. Posodovke je bilo treba prenehati dognojevati že konec avgusta, zdaj bo treba zanje pripraviti ustrezno prezimovališče in jih pred mrazom preseliti tja. Če imate doma majhen ogrevan rastlinjak, bo to pravšen prostor zanje. Lahko pa jih postavite v kakšen neogrevan in svetel prostor v hiši ali stanovanju, kjer je temperatura od 2 do 8 stopinj Celzija. Preseljene posodovke potrebujejo precej manj zalivanja in jim vso jesen in zimo redno odstranjujte posušeno listje in cvetove.

Mačehe, ki jih sadimo v prvi polovici oktobra, so privlačne v kombinaciji z jesenskim vresjem, jetičniki, okrasnimi travami, iskrivkami.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta