(FOTO) Z mikavnimi zasaditvami pričarajte barvito in toplo jesen

Jasna Marin Jasna Marin
21.09.2022 04:00

Na vrtnarijah že vse utripa v ritmu letnega časa, ki naznanja zrelost: cvetoč plamen huškne iz jesenskih vres, mačeh, pisanolistnih iskrivk. Kaj boste vi to jesen sadili v korita?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council of Holland

Jesenske rastline naj čim prej – najbolje do 10. oktobra, da se pred zimo dobro ukoreninijo – smuknejo v prazna korita in posode domačega urbanega vrtička, kajti veselje, ki ga pričarajo, bo pravi dar za vrtičkarjevo dušo.

Preprostost in žlahtnost

Med cenovno najugodnejše rastline za jesenske zasaditve spadajo mačehe. So preproste, nezahtevne, a darežljive s cvetovi tako jeseni kot v zgodnji pomladi. Poleg mačeh z običajno rastjo obstajajo tudi povešave, ki so primerne zlasti za sajenje v korita in obešanke, zapeljive pa so še posebnice – dišeče mačehe, ki bodo v obdobju kratkih dni in dolgih večerov odišavljale balkon.

Mačehe
Flower Council of Holland


Poleg mačeh so za jesenske zasaditve primerne tudi bolj žlahtne ciklame, ki jim prija polsenčno rastišče in zdržijo do prve zmrzali ter še malo dlje. Prav tako se bodo v urbani vrtiček podale mnoge privlačne trajnice, kot so hermelike in homulice (Sedum) pa trpežne iskrivke (Heuchera), ki jih krasijo listi v rdeči, bakreni, zeleni, oranžni srebrnkasti ali drugi barvi, tem se slej ko prej pridružijo še kot biserčki na vejici prikupni drobni cvetovi, ki oplemenitijo še tako majhen vrt ali balkon.

Iskrivke in ciklame
Blomsterfrämjandet


Seveda ne smemo pozabiti niti na pritlikave jesenske astre, ki se v nekaj dneh spremenijo v pravcate cvetoče oblačke.

Jesenska astra
Floradania

Sijoči čiliji

Vijolični, rdeči in oranžni okrasni čiliji se kakor zloščeni pekoči zlodjevi rožički pozibavajo na pritlikavih zelenih steblih in navihano vabijo, da jih utrgamo in si na njih opečemo jezike.

Čili
Floradania

Trave in grmički

Zelo priljubljene za jesensko tihožitje so trajne okrasne trave, med katerimi je treba najti tiste, ki nimajo previsoke rasti, kot je denimo siva ovčja bilnica (Festuca glauca), ki zraste do 20 centimetrov visoko, ali japonska perjanka (Pennisetum alopecuroides), ki je primernejša za večje lonce, saj zraste v višino do 50 centimetrov. Izjemno primerni za v korita in posode so šaši, denimo pisanolistni šaš (Carex hachijonensis 'Evergold'), ki se ponaša z atraktivnimi rumeno progastimi listi.

Okrasne trave
Flower Council of Holland


Med grmički lahko izberemo prikupen srebrnkasto siv kalocefalus (Calocephalus brownii), ki žal ne prezimi, vendar njegove vejice vso zimo in še pomlad ostajajo igrive in navidez žive. Potem sta tu še jesensko vresje (Calluna sp.), ki za rast potrebuje kiselkasto prst in grmasti jetičnik (Hebe), za katerega je značilna sorazmerno počasna čvrsta in enakomerna rast.

Kalocefalus in mačeha
Flower Council of Holland


Hebe
Flower Council of Holland

Pravo mesto

Pri zasaditvah pazimo, da bo imela vsaka rastlina dovolj prostora za nemoteno rast, zato upoštevajmo končno velikost rastline, prav tako je pomembno, da za okrasne zasaditve izberemo najustreznejšo lego – ljubiteljicam sonca privoščimo tople žarke, sencoljubim pa senčno zavetje, da bodo dolgo lepo uspevale in krasile balkon.

Jesenska vresa
Flower Council of Holland


Grmasti jetičnik
Flower Council of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta