Dolgotrajna toplina opeke, skrite v radiatorju

J. M.
18.10.2022 02:00

Šamotna opeka danes znova pridobiva na veljavi, saj jo denimo uporabljajo za izdelavo posebnih radiatorjev,
ki dolgo in učinkovito oddajajo toploto v prostor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thermotec Plus

Ena od možnosti ogrevanja prostorov z električno energijo so električni šamotni radiatorji. Ohišje takega radiatorja je narejeno iz kakovostne pocinkane jeklene pločevine, jedro radiatorja pa je šamotna plošča, v katero so vgrajeni posebej razviti električni grelci z bimetalnim stikalom. Prijetno toploto oddaja šamotna opeka v velikosti radiatorja in debeline dva centimetra. Posebej oblikovana grelna rebra radiatorjev omogočajo optimalno oddajanje toplote iz šamotne opeke v prostor.

Dvajset minut elektrike za uro toplote

Kadar govorimo o energetski učinkovitosti ogrevanja, nas zanima, koliko energije oddajo v primerjavi s tem, koliko je porabijo za svoje delovanje. "Pri šamotnih radiatorjih je še najbolj uporaben podatek, da 20 minut porabe elektrike zadošča za eno uro oddajanja toplote v prostor," razlaga Dragan Grgić iz podjetja Thermotec plus iz Maribora. Ob tem dodaja, da je največja moč enega radiatorja 2450 W. Standardna izvedba radiatorja potrebuje za napajanje vtičnico, še pojasnjuje Grgić, električni priključek pa se lahko tudi prilagodi dozi v steni. Radiatorji so lahko pritrjeni na steno ali postavljeni na tla, nekatere izvedbe pa so tudi mobilne, saj imajo vgrajena kolesa.

Šamotna plošča v jedru električnega radiatorja akumulira toploto in jo dolgo časa enakomerno oddaja v prostor.
Thermotec Plus

Preprosto nadziranje temperature

Med prednostmi šamotnih radiatorjev sogovornik izpostavlja predvsem njihovo prilagodljivost in preprosto uporabo. V radiator je vgrajen digitalni termostat, s katerim lahko nastavimo želeno temperaturo prostora za vsak dan v tednu posebej. Poleg tega je mogoče za vsak dan nastaviti do šest različnih temperaturnih območij. Nastavljanje temperature pa ne pomeni, da morate biti za to doma in ročno vrteti ventile na radiatorju. Ogrevanje je mogoče upravljati daljinsko z mobilnim telefonom ali tabličnim računalnikom. Na ta način je mogoče tudi natančno nadzirati temperaturo prostora, ta pa postane prijetno topel že kmalu po vklopu ogrevanja, saj se jedro iz šamotne opeke hitro segreje. Med prednosti šamotnih radiatorjev pa štejemo tudi dejstvo, da za delovanje ne potrebujejo vzdrževanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta