Eleganca brez ovir: Gradnja z odprtim tlorisom in brez pragov

Jasna Marin Jasna Marin
22.07.2022 04:00

Kdor danes gradi ali prenavlja, mora v fazi projektiranja hiše razmišljati tudi o dostopnosti notranjih in zunanjih prostorov. Kako se čim bolj izogniti preprekam, ki lahko sčasoma postanejo nepremostljive ovire?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Quick-Step

Svobodno in neovirano gibanje v vseh bivalnih prostorih ni pomembno zgolj za starejše ljudi ali osebe z omejeno mobilnostjo, temveč prinaša prednosti v vseh starostnih obdobjih.

Danes tako mlade družine, kot tudi ljudje v starosti 50-plus na vizualno privlačen način uresničujejo želje in zahteve po gradnji brez ovir z odprtimi, prostornimi tlorisi in tlorisno zasnovo brez pragov.

Djd/deutsche-fliese.de/Grohn

Brez stopnice na teraso

Ste bili kdaj v hiši iz 80-ih let prejšnjega stoletja? Takšne hiše so običajno visokopritlične, z balkoni. In če kdo želi balkon v visokem pritličju spremeniti v teraso, ima težavo, kajti višina balkona ne omogoča breznivojskega prehoda proti vrtu. Treba je narediti stopnice ali visoko teraso, ki se nato prek stopnic združi z vrtom.

Načrtovanje sodobnih hiš omogoča breznivojski prehod iz bivalnih prostorov na teraso. Da deževnica ne bi tekla s terase v hišo, je v ta namen dobro, če je terasa zamaknjena proti hiši - torej da je v arhitekturni niši, tako dež ne pride do vrat, ki povezujejo bivalni del hiše in teraso. Če je terasa brez nadstreška, naj se po celotni liniji ob hiši zasnujejo kanalete, ki omogočajo odtekanje vode. Tretja rešitev pa je suho polaganje keramike na distančnikih iz umetne mase, ki so na betonski podlagi. Fug med keramičnimi ploščicami v tem primeru ne zafugiramo, temveč ostanejo odprte, da skoznje odteka meteorna voda. Tako se ploščice hitro posušijo in ni nevarnosti, da bi voda tekla v hišo.

Djd/eutsche-fliese.de/Gepadi

Brez pragov v hiši

Tudi tla znotraj hiše naj bodo, če se le da, brez ovir in pragov - običajno se to najlažje izvede, če so talne obloge v različnih prostorih iz istega materiala.

Djd/deutsche-fliese.de/Steuler


Kaj pa v kopalnici? V njej željo po privlačnem dizajnu zlahka združimo z breznivojskostjo. Standard brez ovir DIN 18040 bi moral služiti kot podlaga za načrtovanje zasebnih gradbenih projektov. Poleg tega se lahko vsak graditelj sam odloči, koliko udobja, varnosti in dizajna želi.

Djd/deutsche-fliese.de/Kerateam


Kdor hoče graditi za prihodnost in trajnostno v pravem pomenu besede, naj tudi v mladosti gradi tako, da bodo kasnejše prilagoditve v smeri dostopnosti izvedene hitro in brez večjih stroškov. V kopalnici ploščice zagotavljajo vzdržljivost desetletja, v nedrseči izvedbi so stabilne in varne na celotni talni površini - tudi pod prho. Bistveno je tudi, da je dostop do prhe dovolj širok, da tja lahko pride tudi oseba z vozičkom. V stanovanjskih stavbah, ki morajo biti brez ovir, mora znašati svetla širina vhoda v stanovanje oziroma bivalne enote in svetla širina vrat v vse stanovanjske prostore, vključno v kopalnico in straniščem, najmanj 80 cm. piše v uradnem listu. Najmanjša površina kopalnice, ki je opremljena s straniščna školjko, prho brez kadi in z umivalnikom je 3,5 m2, ob tem je krajša stranica prostora najmanj 160 cm.

Djd/deutsche-fliese.de/Engers


Djd/deutsche-fliese.de/Agrob Buchtal
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta