Kako v stanovanju izbrati prava senčila za posamezni prostor?

Jasna Marin Jasna Marin
10.07.2022 05:00

Osnovna funkcija senčil je, da nas ščitijo pred vročimi sončnimi žarki in pogledi v stanovanje, zvečer pa zatemnijo prostor, da lažje zaspimo. Pri tem ni nujno, da so v vseh prostorih doma enaka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Erfal

Najprej se vprašajte, za kakšen namen potrebujete senčilo, kajti vsako ima drugačne lastnosti. Z lamelnimi zavesami in žaluzijami lahko denimo kontrolirano regulirate naklon lamel in prepuščanje svetlobe v prostor, ne morete pa prostora povsem zatemniti. Popolna zatemnitev je mogoča z roletami in zatemnitvenimi roloji, zato so ti idealni za spalnice in prostor, kjer imate morda hišni kino. Ne nazadnje lahko zatemnitveni rolo v beli barvi uporabite celo namesto projekcijskega platna.

Tkanine, ki prepuščajo manj toplote

Proizvajalci notranjih senčil neprestano razvijajo nove vrste tkanin, ki čedalje bolje zastirajo okna in v notranjost prepuščajo vse manj toplote. Najmanj prepustne za toploto so tkanine, prevlečene s posebnim premazom, ki odbija neposredne sončne žarke. Tkanine za notranja senčila dobivajo vedno nove potiske in vzorce, kar omogoča idealno usklajevanje z notranjo opremo. To je razlog več, da omogočite vsakemu družinskemu članu, da za svoj prostor izbere senčila, barve in materiale, ki mu najbolj ustrezajo.

Erfal

Zunanje senčilo, ki omogoča razgled

Na oknih slovenskih domov je bilo še pred desetletjem ali dvema ogromno rolet. Danes, ko zlasti v dnevnih sobah dajemo prednost velikim steklenim površinam, ki omogočajo panoramski razgled, pa so zaradi praktičnih razlogov in modernega dizajna svoj primat med zunanjimi senčili prevzele žaluzije. Sodobne lamele so oblikovane tako, da z njimi zlahka uravnavate svetlobo in ohranjate pogled navzven, kar je zlasti zaželeno v dnevni sobi, jedilnici, domači pisarni in še katerem prostoru, kjer pogled v naravo prinaša sprostitev. Po potrebi lahko z žaluzijami precej dobro zatemnite prostore in tako v notranjosti doma zagotovite manj pregrevanja v poletnih mesecih.

Allco

Tudi zunanja screen senčila ščitijo pred pogledi, vročino in bleščanjem obenem pa omogočajo pogled navzven. Zadržijo lahko od 30 do 100 odstotkov sončnih žarkov, odvisno od izbranega blaga.

Najboljše za spanje so ...

Ste vedeli, da ponoči oziroma v zgodnjih jutranjih urah telo proizvede največ hormona melatonina? Ta hormon uravnava bioritem telesa in je eden izmed najmočnejših antioksidantov. V temnem prostoru ga telo lažje proizvaja, zato so zatemnitvena senčila ali rolete najboljše, kar lahko izberete za okna spalnice in otroške sobe. Tako dobite popolno okolje za počitek in sprostitev.

Velux

Nič več rožljanja v vetru

Ste že doživeli glasno rožljanje žaluzij, ko je pihal močan veter? Neprijetno, mar ne? Še zlasti ponoči, ko želite spati. Obstajajo žaluzije, ki izkazujejo svoje prednosti tudi v vetrovnih okoliščinah. So močno ojačane na koncih, kjer so kovinski drsniki. Vodila pri tovrstnih žaluzijah so opremljena s plastičnim vložkom, ki zagotavlja tiho delovanje med pomikanjem lamel po vodilih, tako da tudi v vetru kovinski zatiči lamel v vodilih ne bodo ropotali.

Erfal

Odpiranje in zapiranje, tudi ko vas ni doma

Želite, da se senčila zapirajo in odpirajo brez napora in da upravljate tudi tista, ki so na težko dostopnih oknih? S senčili na elektromotorni pogon lahko odpiranje in zapiranje lamel žaluzij, rolet ali notranjega senčila krmilite prek stikala, pri udobnejšem načinu pa z daljinskim upravljalnikom. Povežete jih lahko s sistemom pametnega doma, ki omogoča popolno avtomatizacijo senčil, po želji in potrebi pa lahko poskrbite za krmiljenje preko pametnega telefona ali tablice. S tem boste imeli pod nadzorom temperaturo in svetlobo v prostoru. Dodatna korist pametnega sistema je, da lahko s programiranjem ali krmiljenjem na daljavo upravljate senčila prek mobilne aplikacije, tudi ko vas ni doma.

Če pa nočete električnih žic, a bi kljub vsemu radi, da se senčila krmilijo na daljavo, so prava rešitev za vas senčila in rolete na solarni pogon. Ta so odlična izbira za nadgradnjo običajnih ali strešnih oken, ki ste jih doslej odpirali ročno. Vgradnja je hitra, čista in enostavna.

Renson


Epr/elero
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta