(FOTO) Bi na stenah kopalnice raje kot keramiko imeli tapeto? Potem morate vedeti to

Jasna Marin Jasna Marin
19.01.2023 03:00

Na stenah kopalnic in stranišč že desetletja vlada keramika. Res pa ta še zdaleč ni več edini material, ki se uporablja za oblaganje sten in tal v omenjenih prostorih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Feathr

V zadnjih letih se je v kopalnici razširila uporaba dekorativnih betonov ter barv iz lateksa in epoksida, ki omogočajo moderen videz kopalnice brez fug, tudi v predelu prhe. Največja prednost teh materialov je, da jih je mogoče izdelati v ogromno barvnih kombinacijah in izvesti v različnih površinskih obdelavah, od polirane do bolj grobe površine.

Shutterstock

A tudi tapete se vse pogosteje pojavljajo v kopalnici. Pri tem moramo biti pozorni, da ne izberemo tistih iz naravnih materialov. Kaj torej uporabiti?

WallPepper

Z vinilno prevleko

Najpogosteje se v sanitarnih prostorih na eni steni ali zgolj delu stene uporabljajo tapete, obdelane z vinilno prevleko. Te so praviloma vodoodporne, a strokovnjaki kljub vsemu poudarjajo, da so uporabne zgolj na stenah, ki niso neposredno v stiku z vodo. Tapeta z vinilno prevleko se zato dobro obnese na steni za umivalnikom, ne pa v pršnem prostoru.

WallPepper

Stkane iz steklenih vlaken

Obstaja tudi rešitev, ki ljubiteljem slikovitosti in estetike omogoča uporabo tapet v mokrem delu kopalnice. Z inovativnim sistemom – vodoodpornimi tapetami iz steklenih vlaken – je snovalcem tapet uspelo zasnovati dekorativno oblogo, ki je namenjena prav za vlažne prostore, torej kopalnice, velnese, fitnese. Takšen sistem so denimo razvili in patentirali pri italijanskem podjetju Wall&Decò.

Tapete iz steklenih vlaken so, kot kaže, zelo odporne ne le proti vodi in vlagi, temveč tudi proti porumenelosti, udarcem, odrgninam in detergentom. S posebnim lepilom se zlahka nanašajo na betonsko steno, mavčne plošče, gradbeni omet, PVC, steklene ali keramične površine. Zato je sistem primeren za vgradnjo ne le na nove, temveč tudi na obstoječe, stare kopalniške površine, kar omogoča hitro obnovo prostora.

WallPepper



WallPepper
WallPepper
WallPepper
WallPepper
WallPepper
WallPepper
Wall&Decò
Wall&Decò
Wall&Decò
Wall&Decò
WallPepper
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta