(FOTO) Stavba ovalne oblike z živahnimi valovitimi balkoni. Veste, v katerem mestu stoji?

Ba. V.
21.08.2024 06:00

Novi stanovanjski projekt v Ljubljani, imenovan Elipsa, je že sprejel prve stanovalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na Elipso z vrta 
Ana Skobe

Čeprav je novo stanovanjsko stavbo razvil zasebni investiror, je na svoji trikotni lokaciji obdana z raznolikimi, odprtimi in vključujočimi javnimi prostori. Na stičišču notranjega mestnega obroča, historične šolske stavbe in nove stavbe je ustvarjena vhodna plaza, ki se nadaljuje do pokritih arkad z več vhodi v stavbo. Na vzhodnem delu parcele je zasnovan vrt z otroškim igriščem, ki je ključni del zunanjega bivalnega prostora stanovalcev. Na južnem delu poteka promenada ob rečnem kanalu, ki povezuje stavbo z bližnjo sosesko. Tukaj se nahajajo tudi garažni in servisni vhodi.

Pogled na severno fasado z Roške ceste
Ana Skobe

V Elipsi je urejenih 64 stanovanj različnih velikosti in z različnim odnosom do zunanjega prostora. Eliptična oblika omogoča tudi različne tipologije, od mini loftov do dupleksov in klasičnih hodnik-soba stanovanj. Visoko prilagodljivost omogoča konstrukcijski sistem stavbe. Stanovanja se močno razlikujejo – od enosobnih stanovanj z ložo do penthousov z velikimi strešnimi terasami. Na severni strani se vsaka soba znotraj manjšega stanovanja odpira na ložo, kar omogoča krožno prezračevanje. Prostorni, valoviti balkoni definirajo južno stran eliptičnega volumna, kjer vgrajena korita z rastlinami zagotavljajo zasebnost in dopolnjujejo poglede na okoliške zelene hribe.

Vzhodna fasada
Ana Skobe
Južna fasada z valovitimi balkoni
Ana Skobe

Elipsa ima izrazit dvojni značaj: severna stran je umirjena in kontinentalna, južna pa živahna in mediteranska. Ta dvojnost se navezuje na lokacijo ob Fabianijevem notranjem mestnem ringu in na umestitev Ljubljane kot mesta, zaznamovanega z razkošnim mediteranskim življenjem na prostem ter strožjo dunajsko stanovanjsko arhitekturo. Fasada stavbe je obložena s prepletenimi trakovi mint zelenih valovitih keramičnih ploščic, prepletanje pa spominja na tekstilni vzorec, poudarjen z vertikalnimi in horizontalnimi linijami. Balkoni učinkujejo kot horizontalni trakovi, ki se od ravnine fasade raztezajo proti Golovcu.

Pogled na Elipso med mestom in naravo
Ana Skobe

Mint zelena barva zunanjosti se nadaljuje v vhodno avlo in notranje hodnike, kjer velike stenske svetilke in okrašena keramična tla dajejo skupnim notranjim prostorom Elipse izrazit značaj.

Vstopna avla
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta