(FOTO) Ste že pregledali domačo streho in poskrbeli za vzdrževanje?

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
20.10.2023 06:00

Z rednim vzdrževanjem podaljšamo trajanje strešne kritine, to pa vključuje tudi videz, kakršnega je imela na začetku in ki je deloma tudi prispeval k odločitvi za prav to kritino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Streha je tisti del hiše, ki ga običajno ne gledamo, ker pač ni v našem neposrednem vidnem polju, zato se mu moramo posebej posvetiti. Da streha dobro izpolnjuje svoj namen, mora biti pravilno projektirana, zmontirana in vzdrževana. Slednje je pomembno predvsem zato, ker je streha verjetno tudi najbolj obremenjeni del zgradbe, saj je izpostavljena številnim zunanjim vplivom, kot so dež, toča, sneg, sonce, veter in temperaturne spremembe. Da je nekaj narobe, nas ne smejo opozoriti šele padajoči strešniki ali madeži na notranjih stenah oziroma stropu v prostorih nadstropja ali mansarde. Streho je treba redno pregledovati vsaj enkrat, še bolje dvakrat letno, jeseni oziroma pred zimo in pomladi. Redni pregledi namreč bistveno znižajo stroške vzdrževanja, opozarja Matej Repanšek iz podjetja Lespatex.

Če so kritina in njeni elementi poškodovani, jih je treba zamenjati.
Shutterstock

Osnova je vizualni pregled

Pri vizualnem pregledu strehe se moramo posvetiti tudi najmanjšim detajlom, da se ne razvijejo v večje težave, svetuje Repanšek. Če nismo dovolj usposobljeni za pregled, je najbolje, da za pomoč zaprosimo krovca. Pozorni moramo biti na:

- tesnjenje strehe, zlasti če že opazimo madeže na stropu;

- stanje kritine, ne glede na to, ali imamo opravka s strešnimi paneli, opečnimi ali betonskimi strešniki, valovitko ali kako strešno membrano, med katere sodijo bitumen, PVC, TPO/FPO in EPDM;

- stanje obrob (vetrne oziroma čelne, zidne, odkapne ...) in odkapnih mrežic;

- dimnik, dimniške obrobe in dimniške kape;

- preboje na strehi za zračnike, odtočnike, klimate, fotovoltaiko, antene in drugo;

- žlebove in odtočne cevi na poševnih strehah ter odtočnike na ravnih strehah;

- snegobrane;

- strešna okna in strešne line, svetlobnike in podobne elemente;

- stanje pritrdilnega materiala.

Če so strešna kritina in njeni elementi poškodovani, jih je seveda treba popraviti ali delno zamenjati, vsekakor pa vsaj temeljito očistiti. "Čez leto se namreč na strehi naberejo različne nečistoče, od listja in trav do vejic, poganjkov rastlin, iztrebkov ptic in podobnega," opozarja Matej Repanšek.

Redno je treba tudi odstranjevati mah in druge nečistoče.
Shutterstock

Vzdrževanje podaljša obstojnost

Redno in pravilno vzdrževanje strehe je zelo pomembno za dolgoletno obstojnost strešne kritine, ki varuje vse druge dele hiše. Z rednim vzdrževanjem podaljšamo uporabno dobo strešne kritine, to pa vključuje tudi videz, kakršnega je imela na začetku in ki je deloma tudi prispeval k odločitvi za prav to kritino. "Vzdrževanje strešne kritine vključuje čiščenje žlebov, kontrolo vijakov, kontrolo spojev, ki so silikonirani, pregled morebitnih žlot, snegobranov in podobno," našteva Uroš Justinek iz podjetja Hosekra. "Da ohranimo streho lepo na pogled, pa je treba tudi odstranjevati mah in druge nečistoče, ki se ponavadi naberejo zlasti na senčni strani strehe." Justinek še opozarja, naj to delo v vsakem primeru opravi krovec, "kajti le oni so vajeni dela na višini in poznajo skrite pasti strešnih kritin".

A četudi smo streho jeseni skrbno pregledali, očistili in odpravili morebitne napake, bo treba pomladi vajo ponoviti, kajti čez zimo bo znova izpostavljena številnim obremenitvam. Ena najpogostejših težav, ki se pokažejo pozimi, so predvsem zamašeni žlebovi, razlaga Uroš Justinek. "Jeseni se v žlebovih nabere listje, in če ga ne odstranimo, se zamašijo odtoki na žlebovih. Klasični problem so tudi preboji na strehi, zlasti dimniške obrobe, strešna okna, žlote, sleme in podobno. Pomembno je, da se težave ugotovijo in odpravijo pravočasno, da preprečimo nadaljnjo škodo, ki lahko nastane na ostrešju ali celo v notranjosti objekta," opozarja sogovornik.

Pri pregledu strehe moramo biti pozorni na stanje kritine, tesnjenje strehe in druge parametre.
Shutterstock


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta