(INTERVJU) Bivanje pod milim nebom: Lepa in vzdržljiva terasa mora uporabniku v prvi vrsti zagotoviti zasebnost

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.04.2022 02:00

Bližajo se dnevi, ki jih bomo vse pogosteje preživljali na domači terasi. Ta je danes mnogo več kot zgolj podaljšek stanovanja, poudarja Agnes Langerholc, notranja oblikovalka iz podjetja Langa Design.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Danes si hiše brez terase preprosto ni mogoče več predstavljati. Zunanji prostor, ki je nekakšen podaljšek dnevne sobe, je sestavni del vsakega načrta, ko hišo gradimo ali jo obnavljamo. Pomembno je, da je ta del skladen s stilom hiše, pa tudi notranjih prostorov, da se torej z vsem zlije, opozori Agnes Langerholc. "Terasa je naša druga kuhinja in dneva soba. To pomeni, da je prav tako pomemben del hiše in njene opreme kot omenjena notranja bivalna prostora," razlaga sogovornica.

Agnes Langerholc, notranja oblikovalka: "Vsaka terasa mora uporabniku v prvi vrsti zagotoviti intimo, zasebnost."
Osebni arhiv

Kako torej pravilno zasnovati teraso, ki se drži hiše? Ne nazadnje gre v sodobnem bivanju za nepogrešljiv del vsake sodobne stavbe ...

"Vsaka terasa mora uporabniku v prvi vrsti zagotoviti intimo, zasebnost. Zato jo je treba zasnovati premišljeno in funkcionalno, predvsem pa moramo biti pozorni na to, da bo na njej dovolj prostora za gibanje. Terasa je namreč prostor, kjer se marsikaj dogaja: na njej počivamo, se družimo s prijatelji, služi lahko tudi kot nadomestni delovni prostor. Lahko je kuhinja ali domača pisarna, tudi igralnica in kdaj dnevna soba ... Seveda pa je od posameznika odvisno, kako in zakaj jo bo uporabljal. In prav slednjega se držim pri snovanju terase. Šele ko ugotovim, kakšne želje in zahteve ima nekdo, začnem načrtovati teraso. Če bo terasa uresničila vse to, kar uporabnik pričakuje, bo na njej tudi bivanje prijetno!"

Z veliko vprašanji in odgovori do najboljše rešitve

Katera vprašanja najpogosteje zastavite nekomu, ki se na vas obrne z željo po zasnovi terase?

"Uporabnik mora vedeti, kaj pričakuje, skratka, kakšne so njegove zahteve glede terase. Takrat pride do strokovnjaka. Kot notranja oblikovalka poslušam želje naročnika, ki jih nato premišljeno spravim v realnost. Pri snovanju terase se je treba vprašati, koliko časa boste ta prostor uporabljali in kako pogosto. Boste na njej zgolj poleti ali tudi v drugih letnih časih? Nameravate teraso uporabljati čez dan ali tudi v večernih urah? Kakšne materiale želite v konstrukciji, kritini, talnih oblogah? Predvsem pa se morate opredeliti, kakšen stil vam je všeč. Seveda je vprašanj, ki jih od naročnikov dobivam, še veliko več. Več ko je vprašanj, več odgovorov je treba poiskati. In več ko imamo odgovorov, trdnejše je zagotovilo za dobro zasnovano teraso. Le dobro zasnovana terasa bo uporabniku zagotovila dobro počutje in zadovoljstvo."

Velikost terase je pogojena z velikostjo in obliko parcele in hiše. Pri načrtovanju terase je treba vnaprej predvideti dejavnosti, ki bodo na njej.
Exterioo

Kot ste že omenili, je pomembna velikost terase. Naše terase so pogosto opremljene z mizo in stoli, povrhu pa še s kakšnim ležalnikom, gugalnikom ali celo sedežno garnituro. Kako torej vedeti, katera velikost bo tista ta prava?

"Spet se bom ponovila – tudi velikost je odvisna od želja posameznika, predvsem pa od tega, koliko pohištva in opreme želi nekdo imeti na terasi in koliko prostora sploh ima na voljo. Nekateri bi radi na terasi imeli zgolj udobno sedežno garnituro, spet drugi tudi letno kuhinjo ali celo bazen. Na podlagi pričakovanj o opremljenosti tega prostora oblikujemo tudi poljubno in želeno velikost terase. Je pa res, da se je pri izbiri opreme treba odločiti, kaj želite, kakšen stil vam ustreza, kaj potrebujete in česa ne. Tudi videzi oziroma stili pohištva se razlikujejo. Vsakem posamezniku je všeč drugačen oblikovalski stil, pomembno pa je, da odkrijemo pravega in preprečimo neujemanje pohištvenih elementov. Najpogostejši stili za opremljanje terase so po mojih izkušnjah rustikalen, japonski in mediteranski. Nekateri imajo radi več lesenih elementov, drugi več rastlin, tretji več dekoracije."

Bližina bivalnega prostora ali kuhinje

Strokovnjaki opozarjate tudi na ustrezno lego terase. Ni vseeno, kam jo umestiti, samo da bi postala podaljšek dnevne sobe ...

"Ko gledamo na smeri neba, bi sama teraso umestila na jugozahodno stran, če je to izvedljivo. Ta lega nam lahko dobro služi v vseh letnih časih, tudi pozimi bo na njej prijetno. Če pa se odločite, da bo terasa na severu, se bo ta postavitev izkazala za dobrodošlo v vročih poletnih dneh, ko boste zaradi sončne pripeke nujno potrebovali senco. Vsekakor naj bo terasa glede na orientiranost hiše umeščena v bližino dnevno-bivalnega prostora in kuhinje. V poletnem času, ko je v uporabi tudi letna kuhinja, boste od terase do kuhinje tako naredili nekaj korakov manj."

Delno zaprta terasa, ki ponuja večjo zaščito pred dežjem in vsem, kar bi lahko prinesel veter, omogoča, da vanjo umestimo letno kuhinjo in jedilno mizo s stoli.
Kettal

Varni pod streho

Glede na to, da je vreme nepredvidljivo, je vsekakor dobro, če je terasa pod streho. Tu pa smo že pri vprašanju, kakšen nadstrešek sploh postaviti in iz kakšnega materiala naj bo.

"Pri odločanju, kakšen naj bo nadstrešek na terasi, se zavedajte, da morate zaščititi teraso pred pripeko in padavinami ter vsemi drugimi nevšečnostmi, ki jih prinaša vse bolj muhasto vreme. Za konstrukcijo se lahko uporabi več vrst materialov, to pa je spet odvisno od samih želja in zahtev uporabnikov. Najpogostejša sta les in jeklo. Če izberete leseno konstrukcijo, pazite pri izbiri strehe. Priporočljivo je izbrati dvokapno streho zaradi lažjega odtekanja vode. Tudi steklena streha je dobra rešitev, saj ščiti pred padavinami in prepušča svetlobo. Pred soncem pa se lahko zaščitite z lesenimi kritinami ali s plise senčili ali z zasaditvijo rastlin, ki nudijo senco."

Med najtrpežnejše vrste lesa za terase spadajo tik, ipe lapacho, cumaru in massaranduba, talne obloge iz macesna pa veljajo za najdostopnejše pri nas.
Gervi Outdoor

Tla, skladna s hišo in okolico

Za konec se pomudiva še pri tem, kakšno talno oblogo izbrati. Vsaka tla niso ustrezna za zunanji prostor, še zlasti, če terase ne ščiti nadstrešek.

"Priporočljivo in tudi estetsko je, če izberemo okolju prijazne materiale, ki se skladajo z okolico in tlemi hiše. Tla na terasi morajo biti trpežna. K modernim stavbam se po navadi lepo prilegajo materiali, kot so les, beton ali keramika. K stavbam, ki imajo več podeželskega pridiha, pa bolj sodita les in kamen. Pa še nasvet: ko izbirate leseno talno oblogo, imejte v mislih, da se ta z leti spreminja, zato pazite, da izberete kakovosten les, ki je odporen proti škodljivcem in klimatskim spremembam."

Boljši nadstreški imajo v konstrukcijo vgrajene stranske drsne panele. Ti so praktični, če se želijo stanovalci zakriti pred pogledi ali si od strani osenčiti teraso.
Kettal
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta