(INTERVJU) Inštalacije so kot ožilje vašega doma. Ali delujejo pravilno?

Jasna Marin Jasna Marin
13.05.2024 06:25

Gradnja doma je eden najpomembnejših korakov v življenju vsakega človeka. Če v hiši ali stanovanju inštalacije deluje brezhibno, so tudi stanovalci lahko zadovoljni in neobremenjeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Zemljarič, direktor podjetja Zerox: "Domačnost se zgradi tako, da se v dom vtkejo želje stanovalcev in učinkovite inštalacije, ki poenostavijo življenje."
Dejan Gojkovič

Se vam je kdaj zgodilo, da ste dneve in tedne čakali najprej na elektroinštalaterja, nato na mojstra za ogrevalni sistem, potem pa še inštalaterja za prezračevanje? Naposled ste si zaželeli, da bi vse skupaj delovalo avtomatizirano, kot del pametne inštalacije, pa ste spet morali poiskati novega strokovnjaka, ki je poskrbel za to. Roman Zemljarič, direktor podjetja Zerox, se zaveda, kako zahtevna in zamudna je lahko gradnja ali prenova doma, še posebno, ko gre za različne inštalacije. Zato se je pred več kot 20 leti odločil, da vse storitve ponudi na enem mestu. Prepričan je, da so inštalacije kakor ožilje doma, zato je ključno, da delujejo pravilno.

Pravilno nameščena stikala in vtičnice omogočajo preprosto in varno uporabo električnih naprav, hkrati pa prispevajo k funkcionalnosti in estetiki prostora.
Jung/Henrik Schipper

Vaše podjetje se ponaša z impresivnim portfeljem, saj ste izvedli elektroinštalacije v tovarni Tesla v ZDA, pri Audiju in BMW-ju v Nemčiji, Ferrariju v Italiji, kot tudi pri Airbusu, v letalski industriji. Vaše inštalacije so v zasebnih zgradbah, bolnišnicah, hotelih, poslovnih in proizvodnih objektih v Švici, Avstriji, na Madžarskem, v Španiji, Kanadi, Italiji, veliko tudi v Sloveniji. Kako so te izkušnje v velikih industrijskih objektih vplivale na vaše delo pri inštalacijah v hišah in stanovanjih?

"V desetletjih izkušenj v gradbeništvu sem skupaj s sodelavci obiskal različne kraje - od modernih velemest do tradicionalnih hiš in se srečal z raznolikostjo zgradb in gradbenih tehnik. Videl sem od preprostih hiš in objektov, kjer je za lahkotnejše bivanje bistveno, da je vsako stikalo na svojem mestu in so le najnujnejše vtičnice v prostorih, do silno inovativnih stavb, kjer je vse avtomatizirano. Potovanja in opazovanja dobro delujočih stavb in inštalacij v njih so močno vplivala na delo našega podjetja. Je že res, da največ delamo v industrijskih in poslovnih objektih, prav tam pa smo dobili dragocene izkušnje, ki jih radi prenesemo v domače okolje, točneje v naše domove.

Naš cilj je, da ena ekipa pokriva vse inštalacije. Tako se izognemo medsebojnim zamudam in nesporazumom med različnimi izvajalci. Koordinirana izvedba vseh inštalacij, ki so usklajene z najvišjimi standardi kakovosti, zmanjšuje možnost napak, ki so pogosto posledica neusklajenega dela več izvajalcev. Zmanjšanje zamud pomeni, da se projekt hitreje premakne proti zaključku, tako imajo lastniki doma manjše stroške, manj stresa in na koncu več zadovoljstva, ko nastane udoben in zares dobro delujoč dom."

Shutterstock

Brez frustracij in težav

Kakšna je vloga kakovostnih inštalacij v sodobnem domu?

"V sodobnem svetu, kjer stavbe niso zgolj zavetje, ampak prostori, kjer živimo, delamo in se sproščamo, se inštalacije prepletajo s prostorsko zasnovo ter izpolnjujejo naše potrebe po svetlobi, nemotenem delovanju naprav, ustrezni temperaturi in svežem, prečiščenem zraku. Za udoben in brezskrben dom je zato nujno pravilno načrtovati različne sisteme v hiši.

Obstajajo tri ključne komponente: to so elektroinštalacije, ogrevalni in hladilni sistem ter prezračevanje. Ko delujejo optimalno, jih komaj opazimo, toda če niso pravilno zasnovani, lahko povzročijo veliko frustracij in težav. Zato je ključno, da so pravočasno in pravilno načrtovani ter izvedeni kakovostno."

Že ko načrtujete novo hišo ali prenovo doma, se povežite s strokovnjakom za inštalacije. Ta vas bo opozoril tudi na elemente, na katere sami ne bi pomislili.
Shutterstock

Načrtovanje inštalacij hkrati z načrtovanjem hiše

Kdaj pa je treba razmišljati o tem, kje v hiši bo kak priključek, kje bodo vtičnice, ogrevalna naprava, hladilni sistem, morda celo pametne inštalacije?

"Zagotovo ste že sami doma opazili, da bi vam na določenih mestih prišle prav še dodatne vtičnice, ali pa ste šli h komu na obisk in zagledali v hiši podaljške ali slišali nerganje gospodinje, ker ima v kuhinji premalo vtičnic za vse aparate. To se ne bi zgodilo, če bi se načrtovanja inštalacij lotili pravilno. Že ko načrtujete novo hišo ali prenovo doma, je dobro, da vključite v načrtovanje še strokovnjaka za inštalacije. Ta vas bo opozoril tudi na elemente, na katere sami ne bi pomislili."

Kateri pa so elementi, na katere posebej opozorite?

"Več je teh dejavnikov. Kadar gre za elektroinštalacije, svetujemo, da se stikala namestijo na lahko dostopnih mestih, blizu vrat ali na začetku hodnika, da lahko ob vstopu v prostor preprosto prižgemo luč. Poglavje zase v vsakem domu je kuhinja, kjer je poleg pečice, kuhališča, hladilnika in pomivalnega stroja treba pravočasno pomisliti še na vtičnice za kavni avtomat, palični mešalnik in še kaj, da ne bo treba v kuhinji uporabljati podaljška. Poleg tega poskrbimo za pripravo napeljave za televizijo, pogone za žaluzije, ventilator za kamin ter inštalacije za sončno elektrarno in polnilnico. Pri načrtovanju nove hiše svetujemo tudi, kako najbolje izkoristiti lokacijo doma, razložimo optimalne možnosti za hlajenje in prezračevanje ter katere inštalacije so najprimernejše, tudi glede na to, ali jih nameravajo namestiti v tla, vgraditi v stene ali skriti pod strop. Pomagamo jim tudi uravnotežiti njihove želje in finančne zmožnosti."

Že ko načrtujete novo hišo ali prenovo doma, se povežite s strokovnjakom za inštalacije. Ta vas bo opozoril tudi na elemente, na katere sami ne bi pomislili.
Shutterstock

Toplo, hladno, zračno

Prizadevanje, da bi bile stavbe čim bolj energetsko učinkovite, prinaša izzive tudi pri izbiri ogrevanja in hlajenja stavb. Kaj svetujete pri tem?

"Učinkovit ogrevalni in hladilni sistem ne samo izboljša kakovost bivanja, ampak lahko tudi znatno zmanjša stroške ogrevanja in hlajenja doma. Pri izbiri sistema je treba upoštevati velikost prostora, izolacijske lastnosti doma in lokalne klimatske pogoje pa še kakšno skrivnost, znano le tistim, ki imamo izkušnje pri načrtovanju in vgradnji strojnih inštalacij, je treba poznati."

Kako smiselno je prisilno prezračevanje v stavbah in kje ga priporočate?

"Sodobni prezračevalni sistemi so bistveni za zagotavljanje zdravega notranjega zraka. S svojo učinkovitostjo samodejno odstranjujejo onesnaževalce in uravnavajo vlažnost, hkrati pa dovajajo svež, prečiščen in primerno temperiran zrak iz zunanjosti.

To je še zlasti pomembno v modernih, dobro izoliranih domovih ali prenovljenih stavbah, kjer naravno prezračevanje skozi okna ne zadostuje ali če nas ni doma, ko bi morali zračiti. Pravilno in kakovostno zasnovan prezračevalni sistem zagotavlja, da je zrak v prostorih vselej svež, tudi če je v njem veliko ljudi. V kuhinji, kjer se pripravljajo različne jedi, ali v stanovanjih, kjer morda živijo kadilci, pravilno zasnovan prezračevalni sistem hitro izmenja zrak, kar zagotavlja prijetno okolje brez vonjav že kmalu po kuhanju ali že kar med kajenjem. Vsekakor pa prezračevanje omogoča tudi varčevanje z energijo, saj svežemu zraku, ki ga vnašamo v prostor, poleti zmanjšamo temperaturo s predhlajenim izhodnim zrakom, pozimi pa ga predhodno ogrejemo s toploto odvedenega zraka."

Sodobne hiše so opremljene z visoko učinkovitimi energetskimi sistemi ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, ki zagotavljajo visoko učinkovitost stavb.
Zerox

Pametni dom v vsak dom

Še korak naprej so pametne inštalacije. Ali je modro, da si jih omislimo v lastnem domu?

"Pametni dom omogoča avtomatizacijo različnih hišnih funkcij, kot so osvetlitev, ogrevanje, varnost in zabavne naprave in drugi elektronski sistemi, lahko nadzora in upravljanja na daljavo. S to tehnologijo lahko izboljšamo energetsko učinkovitost, varnost in udobje doma. Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da se pametni sistem odlično obnese.

Priporočam ga za vsako hišo, saj že osnovne funkcije, kot so avtomatizirano upravljanje žaluzij in nadzor temperature v posameznih prostorih, bistveno izboljšajo kakovost bivanja in nam prihranijo energijo. Prav tako je koristno v pametne inštalacije vključiti tudi protivlomne naprave. Za sodobne družine, ki veliko potujejo, je še posebej pomembno, da imajo oddaljen nadzor nad varnostjo, porabo energije in osvetlitvijo.

S strankami vedno opravimo individualne posvete, da bi razumeli njihove želje in jim ponudili najboljše rešitve. Idealno je, da smo vključeni že pred dokončanjem načrtov in dokumentacije za hišo ali vsaj pred začetkom gradnje."

Shutterstock


Za moderne družine, ki veliko potujejo, je posebno pomemben oddaljen nadzor nad varnostjo in razsvetljavo.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta