Izdelajte sami: Žičnata stojala za božične zvezde v štirih korakih

Jasna Marin Jasna Marin
13.12.2021 04:00

Če iščete rastlino, ki bi v hladnih mesecih v stanovanje prinesla toplo barvitost, bo poinsettia zagotovo upravičila svoje zvezdasto poslanstvo. Lahko pa se z njo nekoliko poigrate in jo, da ne bo zgolj čepela v kotu, postavite na noge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blumenbüro Holland

V Združene države Amerike je to z barvastimi listi ozaljšano rastlino, ki nas navdušuje v božičnem času, leta 1825 prinesel Joel Robert Poinsett, prvi veleposlanik ZDA v Mehiki in botanik, po katerem je božična zvezda dobila uradno ime - poinsettia. Vrtnarjem jo je šele leta 1950 po neštetih poskusih uspelo vzgojiti kot lončnico, ki si je nato s svetlobno hitrostjo utrla pot v domove ljubiteljev rastlin.

Kako skrbeti zanjo?

Božični zvezdi ustreza toplo in svetlo mesto v stanovanju, kjer ni izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Prav tako bo treba popaziti, da je v svoje kremplje ne dobi prepih, kujala se bo, če jo postavite v neposredno bližino radiatorja. Idealna temperatura zanjo je med 17 in 20 stopinj Celzija. Če jo kupite, ko je zunaj mraz, jo je treba, še preden jo odnesete v avto ali jo z njo mahnete peš domov, s papirjem zaščititi pred nizkimi temperaturami, sicer bo občutljivka odvrgla liste. Za zalivanje vselej uporabite mlačno vodo in pazite, da se pred vnovičnim zalivanjem prst v lončku osuši, a ne presuši. Božično zvezdo raje zalijte z manj vode, ki jo dodajajte v kratkih intervalih. Odvečno vodo, ki skozi luknje na dnu lončka izteče v podstavek, že čez pet minut odlijte proč. Od decembra do februarja vodi za zalivanje enkrat na dva tedna dodajte tekoče gnojilo za cvetoče rastline.

Zdaj, ko veste, kako poskrbeti, da bo postavna lepotica dolgo ohranjala svoj šarm, lahko nekaj časa posvetite tudi ustvarjalni igri in zanjo oblikujete žičnato stojalo, v katerem bo zasijala kot na prestolu.

1. korak

Potrebovali boste: srednje veliko božično zvezdo, kovinski okrasni lonček s premerom približno 11 centimetrov, debelo cvetličarsko žico v rjavi barvi, dolgo približno 5 metrov, klešče za rezanje žice.
{api_embed_photo}732953{/api_embed_photo}

2. korak

Najprej iz žice oblikujte štiri nožice za stojalo. Dolžina nožic naj bo približno 20 centimetrov. V ta namen žico osemkrat prepognite - štirikrat spodaj in štirikrat zgoraj -, da bodo noge stabilne.
{api_embed_photo}732955{/api_embed_photo}

3. korak

Obodni del izdelate tako, da žico prepletate z nožicami in jo hkrati ovijate okrog kovinskega lončka. Pri tem pazite, da bo obod ravno prav velik, da lonček ne pade skozenj.
{api_embed_photo}732956{/api_embed_photo}

4. korak

Podoben obod naredite kakšnih osem centimetrov pod zgornjim obodom. Pri tem žico vseskozi prepletajte z nožicami, da bodo te dobro povezane. Šele ko je izdelek dovolj stabilen, vanj postavite kovinski lonček in poinsettio.
{api_embed_photo}732954{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta