Jabolka pomagajo preprečiti bolezni. Koliko jih je priporočljivo pojesti na dan?

Jasna Marin Jasna Marin
03.01.2023 03:00

Odkar je Adam ugriznil v ta zapeljivi sadež, se o njem spletajo miti in legende. Jabolko izvira iz Azije, vse do danes pa je postalo pri nas najbolj priljubljeno sadje. Pa veste, zakaj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Jabolka so odlično živilo za preprečevanje bolezni, zato ni zaman pregovor jabolko na dan, prežene zdravnika stran. Pravzaprav se priporoča, da dnevno zaužijemo eno do dve jabolki, več zaužitih jabolk lahko komu povzroči nelagodje v trebuhu.

Sadež vsebuje pektin, ki deluje kot spužva in vpija vodo ter strupe iz črevesja. V njem so tudi celuloza, fosfor, železo, mangan, provitamin A, vitamini B, niacin, folna kislina, vitamin C, kalij za lažje izločanje vode iz telesa, fosfor, žveplo, železo za prenos kisika do celic, cink, jod.


Reuters

Zmanjšuje zakisanost

Jabolko, ki ga pojemo zjutraj na tešče, zmanjšuje zakisanost organizma, znižuje nivo holesterola in maščob v krvi, znižuje krvni tlak. Spodbuja delovanje jeter. Krepi dlesni in čisti zobe. Za odpravljanje težav pri iztrebljanju pojejte zjutraj eno do dve surovi ali pečeni jabolki.

Tudi oslabel organizem po bruhanju in virozi bo prej okreval, če pojeste olupljeno naribano jabolko, ki naj postoji kakšnih 15 minut, da nekoliko oksidira. Jejte po žličkah.

Sveži sok

Sveže stisnjen sok utrjuje tkivo, če z njim namažemo kožo. Pri hujšanju pijemo jabolčni sok, ki obenem pospešuje delovanje ledvic, pospeši prebavo, preganja omotico in razbijanje srca.

Shutterstock

Koristnost kisa

Jabolčni kis, ki ga po žličkah primešamo vodi in popijemo, pomaga pri vnetju sklepov, hujšanju, glavobolu, bolečinah v grlu (grgramo).

Dobrodejna lupinica

Lupinico in peščišče domačega neškropljenega jabolka lahko posušite in pripravite čaj, ki je koristen za srce in premagovanje putike. Lupina jabolka je koristna, ker vsebuje veliko hranil, med drugim tudi železo.

Shutterstock


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta