To so lončnice, ki jih po svetu podarjajo za srečo v novem letu

J. M.
31.12.2022 04:00

Po ljudskem verovanju je kar nekaj rastlin, ki jih na različnih koncih sveta povezujejo s srečo, obiljem, veseljem in jih zato podarjajo ob prehodu v novo leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Četudi so nas učili, da je vsak kovač svoje sreče, marsikdo med nami rad sliši spodbudna voščila in prejme darila s pozitivnim sporočilom. Tudi lončnice.

Bambus sreče

V Aziji že tisočletja za simbol sreče, uspeha in zdravja velja bambus sreče (Dracaena sanderiana). Ta rastlina v resnici ni bambus, temveč dracena s podolgovatimi stebli, ki spominjajo na bambusova. Poznavalci zatrjujejo, da če bi to lončnico pustili, da raste čisto normalno, bi bila na videz dolgočasna, zato stebla med gojenjem zavijejo okoli paličic, da postanejo zavita in dekorativna. Pri podarjanju bambusa sreče je zlasti v azijskem prostoru odločilno predvsem število stebel v šopu: dve stebli sta za dober zakon in ljubezen, tri nasploh privlačijo srečo, štirih ne podarjajo, pet stebel spodbuja plodnost, sedem jih zagotavlja zdravje, osem bogastvo in obilje. Šopek ali nasad z dvajsetimi stebli menda na splošno izboljša in polepša življenje.

Kot večina rastlin iz družine Dracaena bambus sreče ne mara neposredne sončne svetlobe, potrebuje pa svetlo rastišče. Lončnico zalivajte podobno kot druge dracene: ko se zemlja v lončku osuši, je čas za izdatno zalivanje, deset minut po zalivanju pa vodo iz podstavka odlijete. Zlasti spomladi in poleti bo treba poskrbeti tudi za gnojenje z gnojilom za zelene sobne rastline.

Bambus sreče
Shutterstock

Še več lončnic

Druge rastline, ki so primerne za podarjanje v novem letu:

Vodna pahira (Pachira aquatica), ki ji pravijo tudi drevo denarja. To je sobno drevo, ki ima zvezdaste liste in lahko zraste precej visoko.

Shutterstock


• Orhideja, zlasti iz rodu Phalaenopsis, ker je enostavna za vzgojo. Orhideja simbolizira lepoto, ljubezen, prefinjenost, enotnost in plodnost.

Shutterstock


• Flamingovec (Anthurium) v sebi skriva sporočilo gostoljubja in elegance. Je eksotična rastlina, ki izjemno dolgo ohranja cvetove.

Flamingovec se pogosto uporablja zaradi svoje okrasne vrednosti in enostavnega vzdrževanja.
Shutterstock


• Okroglolistna tolstolistnica (Crassula ovata) je še ena lončnica, za katero velja prepričanje, da v prostore prinaša denar in obilje.

Shutterstock


• Rožmarin - to je zelišče, ki naj bi po starem verovanju varovalo dom pred negativnimi energijami, zato so ga posajenega v posodo dajali pred vhod.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta