Pritlične hiše: Zanimive za mlade, priročne za starejše

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.10.2022 02:00

Po hišah brez nadstropja je danes veliko zanimanje, razlogov za to pa je po besedah ponudnikov veliko. Med najbolj prepričljive sodi predvsem povezanost: ne samo prostorov, temveč tudi stanovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Že nekaj časa je zaznati novo generacijsko skupino kupcev, ki se v obdobju po odraslosti svojih otrok, odločajo za novo hišo, pravi Petra Bizjak, vodjo arhitekturnega biroja Lumar. Ta skupina po njenih besedah izrazito značilno išče svoj novi dom v obliki pritlično zasnovanih hiš, sodobnih, a učinkovitih tlorisov za udobno bivanje dveh. Drugačne so izkušnje v podjetju Xella porobeton SI (Ytong hiše), kjer Suna Bizjak pove, da se najpogosteje za pritlično hišo odločajo kupci v zrelejših letih, ki mislijo na prihodnost in na morebitno zmanjšano gibalno sposobnost. Do odločitve nakupa pritlične hiše posameznike pripelje veliko različnih faktorjev in pričakovanj, pa pojasni Nina Vodopivec, arhitektka v podjetju JUBHome. Kot poudari, starost pri izbiri tipa objekta ne igra pomembne vloge: "Zelo pomemben faktor je uporabnost objekta." V Marlesu pa opažajo, da se kupci zadnja leta odločajo za vedno bolj racionalne tlorisne rešitve z manjšo kvadraturo objektov. Peter Podplatnik iz Marlesa pojasni, da se je v Sloveniji povprečna kvadratura stanovanjskega objekta, ki so ga izdelali v zadnjih letih, zmanjšala za dobra dva kvadratna metra.

Marles
V Marlesu opažajo, da se kupci odločajo za vedno bolj racionalne tlorisne rešitve z manjšo kvadraturo objektov.
Marles

Ni jih mogoče postaviti povsod

Petra Bizjak iz podjetja Lumar najbolj prepoznavno prednost pritličnih in atrijskih hiš vidi v preprostem obvladovanju in dostopnosti do vseh prostorov brez uporabe stopnic, ki lahko vsakemu od nas v določeni situaciji pomenijo tudi neizogibno gibalno oviro. Vedno več je tudi mlajših in družin z otroki, ki o teh prednostih razmišljajo vse bolj resno in se ob danih možnostih tudi zato odločijo za pritlično hišo, poudari sogovornica, ki meni, da bivanje v hiši danes pomeni mnogo več kot samo prebivanje, varnost in zavetje: "Če tem osnovnim funkcijam dodamo še vse emocionalne konotacije, dobimo dom. Ideal vseh domov pa je poleg domačnosti in topline tudi tesna povezanost z zunanjim bivalnim prostorom - navezovanje notranjega prostora navzven in neposredna dostopnost v okoliško naravo." Hkrati pa opozori, da kljub temu, da so pritlične hiše zelo zaželene in priljubljene, tovrstna zasnova hiše ni vedno mogoča: "Najsi bo razlog za to oblika parcele, njena velikost, relief ali celo specifični prostorsko-urbanistični pogoji, ki takšne rešitve ne omogočajo. Zato še zmeraj prevladujejo nadstropne hiše."

Osnovne zahteve naročnikov, tudi v primeru izbire pritlične hiše, so vezane predvsem na svetlobo, prostornost, večje steklene površine, nizke obratovalne stroške in kakovosten izkoristek površin, razlagajo v Lumarju.
Lumar
S kompaktnimi tlorisnimi zasnovami pritličnih hiš se dosega boljša energetska učinkovitost, zaradi ugodnejšega razmerja med ovojem in ogrevano površino.
Lumar

Največja prednost - povezanost

Pritlični objekti imajo kar nekaj prednosti, pojasni Nina Vodopivec iz podjetja JUBHome: "Zasnovani so brez stopnic. To pomeni, da so odlična rešitev za ortopedske bolnike v zrelejših letih. Poleg tega stopnišče zavzame približno deset odstotkov površine povprečne 130 m2 velike družinske hiše." Po besedah sogovornice pritlični objekti omogočajo edinstveno povezovanje notranjega in zunanjega prostora: "Ustvari se neverjetna povezanost med naravo in notranjim bivalnim prostorom." Hkrati pa je pozitivna lastnost pritličnega objekta tudi povezanost njegovih uporabnikov. "Hočeš nočeš je v pritličnih objektih vse skupaj bolj povezano, ni ustvarjena ločnica, kot jo sicer ustvarimo v stanovanjskih hišah z nadstropji," razmišlja arhitektka. Tudi Petra Bizjak v pritličnih hišah vidi veliko prednosti: "Ljudje smo individualisti in v hišah bivamo z zelo različnimi pričakovanji, navadami in v skladu z lastno kulturo bivanja. A pod črto imamo vsi v splošnem zelo podobne bivanjske vzorce, ki jih od večine terjajo terminski okviri dnevnih obveznosti." Osnovne zahteve naročnikov, tudi v primeru izbire pritlične hiše, so vezane predvsem na svetlobo, prostornost, večje steklene površine, nizke obratovalne stroške in kakovosten izkoristek površin, pravi sogovornica iz Lumarja. Največji prednosti pritlične hiše pa sta po njenih besedah ti, da imamo celotno bivanjsko površino na enem nivoju, brez ovir in možnost povezanosti z zunanjim okoljem iz vseh sob: "Kar nam omogoča preprosto navezovanje notranjih in zunanjih prostorov." Suna Bizjak iz Xelle pa privlačnost pritličnih hiš vidi v povezanosti celotnega bivalnega prostora: "Gibanje med prostori je preprostejše, vse imamo na dosegu roke." Hkrati pa ne pozabi na manjšo potratnost tovrstnih hiš: "Ker so takšne hiše običajno manjših neto površin, porabijo tudi manj energije za ogrevanje ali hlajenje."

Pri Xelli opažajo, da se najpogosteje za pritlično hišo odločajo kupci v zrelejših letih, ki mislijo na prihodnost in na morebitno zmanjšano gibalno sposobnost.
Xella
Ker so običajno pritlične hiše manjših neto površin, porabijo tudi manj energije za ogrevanje ali hlajenje.
Xella

Spremembe so, pa tudi ne

Vsekakor sta se podoba in tudi funkcionalnost hiš brez nadstropij skozi leta spremenili. Petra Bizjak opaža, da se je v zadnjih 20 do 30 letih povečala tudi njihova ponudba pritličnih hiš, prav tako zanimanje zanje. "Se pa sam koncept oblikovanja kakovostnih bivanjskih prostorov pri Lumarju ni bistveno spremenil, saj smo jih že v preteklosti, kot to počnemo tudi danes, snovali odprto, funkcionalno in brez nepotrebnih ovir. Tako je trend bolj povezanih in odprtih prostorov, ki odražajo tudi sodoben življenjski stil, prisoten že več kot desetletje," pojasni sogovornica. Edina razlika je v tem, meni, da so v sedemdesetih letih bili prostori med seboj ločeni - kuhinja od jedilnice in dnevne sobe. "Danes imamo večinoma povezane dnevno-bivalne prostore, jedilnica, kuhinja in dnevna soba. Zaradi sodobnega življenjskega sloga namreč bistveno manj časa preživimo doma, zato tisto malo časa raje preživimo skupaj v velikem prostoru," razmišlja Petra Bizjak. "Stanovanjski objekti so danes zasnovani veliko bolj trajnostno," poudari Nina Vodopivec. Kot doda, je značilnost sodobnih pritličnih hiš zagotovo tudi to, da imajo več izpostavljenih zunanjih površin v primerjavi z dvonadstropnimi objekti enake površine. "Pri načrtovanju stanovanjskih objektov ima vse večjo težo funkcionalno načrtovanje bivanjskega prostora. Vsak kvadratni meter objekta nekaj stane, posledično investitorji dodobra razmislijo, kaj potrebujejo in česa ne. Veliko investitorjev danes išče v posameznih prostorih dvojno uporabnost," ugotavlja sogovornica. Da so sodobne pritlične hiše predvsem energetsko manj potratne, torej dobro toplotno izolirane in imajo zelo dobro funkcionalno razporejene prostore, pa pove Suna Bizjak. Prepričana je, da bomo imeli najmanj stroškov s hiško z najmanjšo možno kvadraturo, ta pa znaša od 60 do 90 m².

Kaj vse vpliva na energijsko učinkovitost

Vendar pa energetska učinkovitost ni odvisna samo od tlorisne zasnove, ob implementaciji ustreznih tehnoloških rešitev je danes praktično vsaka hiša lahko energetsko izjemno učinkovita, opozori Petra Bizjak. K temu prispeva skupek kakovostno sestavljenih parametrov, ne samo odličen in funkcionalen tloris, ki vplivajo na energetsko učinkovitost hiše kot celote. Tloris odlikujejo svetli in odprti prostori, orientacija večjih steklenih površin proti jugu, parametri, ki skupaj s tehnološkimi rešitvami in kakovostjo gradnje zagotavljajo končno energetsko učinkovitost. S kompaktnimi tlorisnimi zasnovami pritličnih hiš pa dosegamo nekoliko boljšo energetsko učinkovitost, zaradi ugodnejšega razmerja med ovojem in ogrevano površino, opozori sogovornica iz Lumarja. Hkrati pa energetsko učinkovitost pritličnih objektov danes zagotovimo s pravilno izbiro materialov za gradnjo, pojasni Nina Vodopivec in doda, da njihov sistem gradnje omogoča, da se enaka toplotna prehodnost zunanjega zidu doseže s 5-10 centimetrov tanjšim zunanjim obodom objekta kot pri klasični gradnji. "Vsekakor pa veliko pozornosti posvečamo tudi pravilni geometriji in orientiranosti objekta glede na osončenost," še zatrdi arhitektka iz podjetja JUBHome.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta