Rešitev za hišo ali stanovanje: IR-ogrevanje zlahka prilgodimo ritmu življenja

Sanja Verovnik
14.04.2021 04:00
Prve IR-panele so v svetu razvili kot odlično rešitev za ogrevanje prostorov, v katerih se zadržujejo astmatiki. Danes postaja IR-ogrevanje sila zanimivo tudi kot osnovna oblika ogrevanja v hišah, stanovanjih, delovnih prostorih ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekosen

IR-paneli so za ogrevanje izredno učinkoviti, ker ne segrevajo zraka neposredno, temveč segrevajo površino predmetov - zid, tla, pohištvo ..., ki nato segrevajo zrak v okolici. "Na zelo podoben način nas ogrevajo tudi lončene in krušne peči. Zato poznavalci pravijo, da je infrardeča toplota veliko bolj prijetna in naravna," razlaga Aleš Babič iz podjetja Ekosen. Ta sistem ogrevanja je modularen, kar pomeni, da ima vsak prostor svoj termostat in se vsak posebej lahko regulira popolnoma neodvisno.

​Energijska učinkovitost in brez napora

Kot glavno prednost gretja z IR-paneli sogovornik izpostavi energijsko učinkovitost in prilagodljivost. "Stanovalci lahko ogrevanje prilagodijo svojemu ritmu življenja in ogrevajo hišo ali stanovanje takrat, ko jim ustreza. Sami lahko natančno določijo, kolikšno temperaturo želijo v posameznih sobah v določenem času. Ko jih ni doma, lahko z energijo varčujejo in samo vzdržujejo določeno temperaturo. Kadar pa so v stanovanju, lahko v vsakem prostoru določijo temperaturo, ki jim ustreza," razlaga Babič. Sogovornik poudari, da je ta prilagodljivost pomembna zlasti za družine z majhnimi otroki, da imajo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci umivajo.

​​Že s pritiskom na zaslon pametnega telefona boste lahko hitro in enostavno dostopali do naprednih funkcij ogrevanja ali preverili, koliko energije ste namenili ogrevanju vašega prostora.
Ekosen

Tudi za starejše ljudi, ki povečini vstajajo zelo zgodaj, je prilagodljivost dobrodošla, saj je stanovanje po želji toplo že zgodaj. Tistim, ki velik del dneva preživijo v napornih službah, prav tako ustreza, da jih vedno pričaka topel dom, ne glede na to, ali je to zgodaj zjutraj, pozno popoldne ali sredi noči. Takšne odzivnosti, prilagodljivosti in učinkovitosti drugi viri ogrevanja ne omogočajo, je prepričan Babič. Še ena velika prednost IR-ogrevanja je, da z njim ni dodatnega dela. Izognete se naporni pripravi kuriva, čiščenju peči, stalnemu sesanju okrog peči, prav tako servisom in skrbi za okolje.

Preprečujejo vlago in plesen

Niko Prekoršek iz podjetja Tiping kot eno od prednosti IR-ogrevanja omeni, da so paneli zelo učinkoviti pri odpravljanju vlage. "Ker se infrardeče valovanje ob stiku s steno spremeni v toploto, panel segreje steno, posledica pa je njeno izsuševanje," pojasni sogovornik in svetuje pravilno zračenje prostora, kjer je vlaga, in infrardeče ogrevanje. "Primerno je odstranjevanje vlage z razvlaževalcem, sicer se vlaga, ki je v zraku, vrne na toplejšo steno, torej na steno, v katero je usmerjen panel," pravi Prekoršek. Zato je priporočljiva njihova uporaba v garažah, predvsem pa v kletnih prostorih, kjer je največ težav zaradi vlage, še posebno pri starih zgradbah, in zanimalo nas je, kako občutljivi so infrardeči paneli, če jih namestimo v tak prostor. Prekoršek pojasni, da paneli niso občutljivi za vlago: "Gre za zaprt sistem. Pri kakovostnejših panelih vlaga vanje ne prodre, zato panel z leti ne rjavi, izolacija ne propada in panel ne izgublja moči. Takšni paneli imajo običajno zaščito IP44, kar pomeni glede vlage zaščito panela pred direktnim pršenjem vode v vseh smereh. Torej lahko panel tudi poškropimo in ne bo nič narobe."

Hitra prilagodljivost temperature je dobrodošla zlasti za družine z majhnimi otroki, da imajo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci umivajo.
Tiping

​Tudi do 60 odstotkov manjša poraba

Po besedah Aleša Babiča je IR-ogrevanje primerno tudi za slabo izolirane hiše, ki imajo morda zgolj končni omet, kakršen je bil običajen pred 30, 40 leti. "Poraba energije v hiši, ogrevani z IR-paneli, je tudi do 60 odstotkov manjša v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje, najsi gre za izolirano ali neizolirano hišo," razloži Babič. "Razlika je le ta, da večja ko je hiša in več IR-panelov ko potrebujemo, večja je investicija. Če hiša meri več kot 250 kvadratnih metrov in sta v njej stara peč na kurilno olje in sistem na radiatorje, potem običajno povem, da je bolje staro peč zamenjati s toplotno črpalko in dalje uporabljati radiatorje, saj bi lahko bila investicija v IR-panele previsoka."

Boljša izolacija, manjša poraba

V vsakem primeru je treba pred nakupom IR-panelov narediti izračun, da dobimo pravilno moč IR-panelov in podatek, kolikšna bo letna poraba. Na osnovi tega se bomo lažje odločili, kaj je cenovno primernejše. Za boljšo ilustracijo Babič prikaže izračun stroškov pri ogrevanju z IR-paneli: "Če imamo prostore velike okoli 100 kvadratnih metrov, bi ob slabi izolaciji investicija za IR-panele znašala okoli 4000 evrov. Letna poraba pa bi bila pri 22 stopinjah Celzija želene temperature in povprečni zimi okoli 690 evrov. Pri dobri izolaciji pa bi bila investicija okoli 3000 evrov in poraba okoli 400 evrov na sezono. Če pa se uporabi IR-regulator namesto klasičnih termostatov, se poraba še dodatno zmanjša za približno 25 odstotkov in se izboljša udobje."

Večinoma na stropu

Paneli se v 98 odstotkih nameščajo na strop, saj tako dosežejo največji učinek in se zelo lepo podajo v prostor, če so brez okvirja, pojasni sogovornik iz Ekosena. "V manjših prostorih za dogrevanje pa se paneli lahko namestijo tudi na stene." Niko Prekoršek ocenjuje, da namestitev panelov v nadomestne prostore, kot so garaže, prizidki in kleti, ni tako zelo pomembna, ker so moči panelov manjše, kot so običajno v bivalnih prostorih. "Posledično izgube niso velike. Je pa vsekakor priporočljivo, da pri stropni montaži paneli niso montirani direktno nad glavo oseb, na primer če je v garaži delovni pult, saj so po navadi stropi v pomožnih prostorih nižji od klasičnih. Odsvetoval bi tudi montažo na strop, če so tla betonska plošča ali ploščice, položene na betonsko ploščo. Skratka, če tla niso izolirana, načeloma ni prav, da panel namestimo na strop. Pri montaži panela na steno pa je dobro upoštevati, da panel seva v notranjost prostora, torej naj bo nameščen na zunanjo steno. A kot rečeno, glede na potrebno nižjo temperaturo v takšnih prostorih in s tem manjšo moč panelov namestitev ne bo prav veliko vplivala na ogrevanje prostora," sklene Prekoršek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta