Lončnice: Kaj storiti, če je v prostoru presuh zrak?

J. M.
27.11.2023 05:00

Pozimi se zaradi ogrevanja prostorov pogosto soočamo s problemom suhega zraka, ki ne vpliva le na naše počutje, ampak tudi na zdravje rastlin v naših domovih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za ohranjanje optimalne zračne vlažnosti in dobrega stanja lončnic je pomembno razumeti, kako ravnati v teh razmerah.

Najprimernejša zračna vlažnost v prostorih

Idealna relativna zračna vlažnost v prostorih pozimi naj bi bila med 40 in 60 odstotki. Vrednosti pod 40 odstotki povzročajo suhost zraka, ki negativno vpliva na dihalne poti, kožo in oči.

Za spremljanje vlažnosti je koristno imeti higrometer. Če je zrak presuh, uporabimo vlažilce zraka.

Shutterstock

Skrb za lončnice v suhih prostorih

Pozimi lončnice praviloma zahtevajo manj vode, ker je njihova rast zaradi kratkega dneva počasnejša. Pravilo je, da se jih zaliva šele, ko se zemlja v loncu skoraj popolnoma posuši. To preprečuje gnitje korenin, ki je pogosta težava v hladnejših mesecih.

Ko zalivate, je pomembno, da se prst v loncu temeljito prepoji z vodo. Po zalivanju počakajte približno deset minut in odlijte odvečno vodo iz podstavka.

Rastlin ne postavljajte neposredno ob vire toplote, kot so radiatorji, saj to lahko povzroči hitro izsušitev zemlje in poškodbe rastlin.

Če je zrak v prostoru zelo suh, lahko okoli rastlin postavite posode z vodo ali v bližino rastlin namestite vlažilnik zraka.

Shutterstock

Pršenje

Vlago, ki jo rastlinski listi potrebujejo zaradi suhega zraka pozimi, lahko dovajajte tudi s pršenjem. Voda v pršilu naj bo segreta na sobno temperaturo, pršite pa dopoldan. Nekaterim lončnicam, denimo fikusom in palmam, bo prijalo vsakodnevno pršenje, druge (tropske kakteje) bodo zadovoljne, če jih enkrat mesečno poprhate, nekaj pa je tudi takšnih, ki pršenja po listih ne prenesejo (vijolice, gloksinije, streptokarpi), a kljub vsemu potrebujejo več vlage.

Zanje je priporočljivo, da jih z okrasnim lončkom vred ali pa zgolj v sadilnem lončku postavite na velik podstavek, v katerega ste nasuli kamne in nalili vodo. Voda naj bo le toliko visoko, da zgornja površina kamnov ostane suha, ker korenine rastlin ne smejo stati v vodi. Tako bo okrog rastlin nastala vlažna mikroklima, ki bo prijala njihovim listom.

Shutterstock

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta