5 imenitnih rastlin za otroško sobo

J. M.
27.09.2023 12:05

Otroške sobe so prostori, kjer se otroci učijo, igrajo in razvijajo svojo domišljijo. Dodajanje rastlin v ta prostor je odličen način, kako približati naravo otrokom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katero rastlino ima vaš otrok najraje? 
Shutterstock

Lončnice omogočajo, da otroci razvijajo odnos do okolja in prevzamejo skrb za rastlino. Poleg tega rastline lahko izboljšajo kakovost zraka in poskrbijo za sproščujoče okolje. Katere so najprimernešje za otroško sobo?

Aloja (Aloe vera)

Je priljubljena rastlina zaradi svojih zdravilnih lastnosti in enostavne vzgoje. Otroci se lahko ob negovanju aloje naučijo kaj koristnega o zdravilnih rastlinah. Aloja je znana po svoji sposobnosti, da lajša opekline in kožne težave, kar lahko otrokom koristi v primeru manjših poškodb. Poleg tega je aloja zelo trpežna in ne zahteva veliko nege. Potrebuje svetlo ali sončno mesto in zmerno zalivanje.

Aloja je znana po svoji sposobnosti, da lajša opekline in kožne težave, kar lahko otrokom koristi v primeru manjših poškodb.
Shutterstock

Pileja (Pilea peperomioides)

Je rastlina z okroglimi listi, ki so mesnati in zeleni ter rastejo na dolgih, tankih pecljih. Je nezahtevna za gojenje v stanovanju. Lahko jo postavite na okensko polico ali mizo v otroški sobi. Najbolje uspeva na svetli okenski polici, kjer ni neposrednega sonca - direktni sončni žarki jo lahko poškodujejo. Pileja je nekoliko občutljiva na prekomerno zalivanje, zato je pomembno, da ohranjate rahlo vlažno prst in se izogibate zastajanju vode v lončku. Najbolje je, da se prst v lončku rahlo posuši pred naslednjim zalivanjem.

Pileja se enostavno razmnožuje s potaknjenci, ki jih odrežete in denete v kozarec vode ali vlažno zemljo ter pustite, da poženejo korenine. To je odličen način, da otroci vzgojijo novo rastlinico in jo delijo s prijatelji.

Pileja (Pilea peperomioides). Zemlja v lončku naj se osuši, preden naslednjič zalijete rastlino.
Shutterstock

Samolist (Spathiphyllum)

Je odlična izbira za otroške sobe zaradi čudovitih zelenih listov in sposobnosti čiščenja zraka. Poleg tega je samolist znan po tem, da sorazmerno dobro uspeva tudi v temnejšem kotičku, zato je idealna za predele sobe, kjer je manj svetlobe. Razvije čudovite bele cvetove, kar bo otroke zagotovo očaralo. Vzgoja je enostavna, saj samolist potrebuje le zmerno zalivanje in občasno škropljenje.

Preden dodate rastline v otroško sobo, se prepričajte, da so varne za otroke in hišne ljubljenčke. Uporabite te priljubljene rastline za spodbujanje naravne radovednosti svojih otrok in jim omogočite, da razvijejo odnos do narave v udobju svojega doma. Rastline ne samo, da bodo polepšale otroško sobo, ampak tudi spodbujale učenje in odgovornost.

Samolist razvije čudovite bele cvetove, kar bo otroke zagotovo očaralo.
Shutterstock

Zelenčica (Chlorophytum comosum)

Je ena izmed najbolj priljubljenih rastlin za otroške sobe. Ni zahtevna za vzdrževanje, zato je odlična izbira za otroke, ki se prvič srečujejo z rastlinami. Rastlina dobro prenaša različne svetlobne razmere, ji bo pa koristilo, če ne bo na neposrednem soncu. Njene dolge liste bo otrokom zabavno opazovati, še posebej, ko se bodo razvijali novi poganjki.

Zelenčica ne bo zamerila, če jo otroci porežejo ali mačke pogrizejo. Vselej bo vztrajno rasla.
Shutterstock

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Priljubljena lončnica izvira iz vzhodne Afrike. Zaradi enostavne nege in izjemne trpežnosti je postala priljubljena izbira med ljubitelji rastlin za notranje prostore. Ima temno zelene liste, ki so sijajni, debeli in mesnati. Njeni listi so sestavljeni iz več parov svetlečih lističev, ki rastejo iz sredine stebla. Ta značilna struktura listov ji daje videz eksotične rastline. Je odporna proti suši in lahko prenese daljša obdobja brez zalivanja. Uspeva tudi v kotičku z manj svetlobe, vendar se najbolje razvija na svetlem rastišču ali ob posredni svetlobi. Potrebuje zmerno zalivanje in ji bolje dene, če jo zalivate premalo kot preveč. Najbolje uspeva pri temperaturah med 18 in 24 °C.

Poleg dekorativne vrednosti je zamija znana tudi po svoji sposobnosti čiščenja zraka. Iz zraka filtrira škodljive snovi, kot sta formaldehid in ksilen.

Zamija bo dolga leta spremljala otroka. Morda jo odnese s seboj tudi v študentski dom.
Shutterstock

Preden umestite rastline v otroško sobo, se prepričajte, da so varne za otroke in hišne ljubljenčke. Rastline bodo spodbudile radovednost otrok in jim omogočile, da razvijejo odnos do narave v udobju svojega doma. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta