(FOTO) 5 zelišč, ki oplemenitijo hrano in okensko polico v hladnih mesecih

J. M.
25.10.2023 05:00

Jesen in zima prinašata krajše dni, hladno vreme in manjšo dostopnost svežih zelišč iz vrta ali z balkona. Vendar to ne pomeni, da morate pozimi opustiti uporabo svežih zelišč pri kuhanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zelišča običajno v hladnejših mesecih rastejo počasneje, zato prilagodite svoj režim zalivanja in gnojenja. Med zelišči, ki precej dobro prenesejo rast na okenski polici v hladnih mesecih, so:

Meta

Zelišče je trpežno in enostavno za gojenje na okenski polici. Meta (Mentha spp.) najbolje uspeva, če ima dovolj svetlobe, vendar ne mara neposredne sončne svetlobe. Redno zalivanje in občasno gnojenje bosta poskrbela za zdravo rast. Meta se uporablja za pripravo osvežujočih čajev, solat, sladic in različnih jedi.

Meta je primerna zlasti za sladice in napitke. 
Shutterstock

Timijan

Timijan (Thymus vulgaris) je zelišče, ki ohrani svoj okus in aromo tudi v hladnejših mesecih. Gojite ga na sončni okenski polici, kjer bo dobil dovolj svetlobe. Timijan je odlična izbira za začinjanje juh, enolončnic, pečenih jedi in mesnih jedi.

Shutterstock

Origano

Zahteva sončno okolje, zato ga postavite na okensko polico, kjer je dovolj svetlobe. Origano (Origanum vulgare) lahko uporabljate pri pripravi testenin, pizz, omak in še veliko drugih jedi.

Origano 
Shutterstock



Shutterstock

Peteršilj in drobnjak

Tudi peteršilj in drobnjak sta dve zelišči, ki ju pogosto uporabljamo v kulinariki in ju lahko gojimo na okenski polici v hladnih mesecih. S pravilno nego lahko ohranite njihovo svežino in okus tudi v zimskih razmerah.

Peteršilj uspeva v dobro odcedni zemlji, ki je bogata s hranili. Uporabite kakovostno vrtno zemljo ali zemljo za lončnice. Peteršilju zagotovite veliko svetlobe, vendar naj bo na varnem pred neposredno sončno svetlobo v hladnih mesecih. Pustite, da se zgornja plast zemlje posuši pred naslednjim zalivanjem. Dobro bo rasel pri zmernih temperaturah med 15 in 20 °C.

Peteršilj je odličen za juhe, dodamo ga lahko tudi solatam in krompirjevim jedem.
Shutterstock

Drobnjak potrebuje kakovostno zemljo za lončnice, ki omogoča dobro odcednost. Postavite ga na okno, kjer bo prejel svetlo, posredno svetlobo. Ima raje sušo kot preveč vlage. Zalivajte ga zmerno, da se zemlja ne izsuši popolnoma, vendar je ne držite vlažne. Drobnjak prenese hladnejše temperature in bo dobro rasel pri temperaturah med 10 in 20 °C.

Redno obrezujte drobnjak, da spodbujate rast in preprečite, da bi postal previsok. 
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta