Navdih za oblikovanje našli v rastlini, ki na Finskem pogosto raste v bližini savn

06.03.2023 14:00

Ikea in oblikovalska hiša Marimekko predstavljata kolekcijo, ki so jo navdihnili nordijska narava in veselje. Kolekcija vsebuje 26 izdelkov, od pohištva do tekstilih in steklenih izdelkov z živahnimi potiski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ikea

Kolekcija Bastua združuje znanje podjetja Ikea o opremljanju doma z umetniškimi potiski priznane oblikovalske hiše Marimekko in slavi užitke ter veselje do ritualov nordijske savne in osebne nege. Ime Bastua je švedski izraz za savno, ki izhaja iz province Småland, kjer je bilo ustanovljeno podjetje Ikea. Kolekcija je zasnovana tako, da vas lahko pospremi na sprehodu ob jezeru na topel poletni večer, ali ob trenutkih, ko si po dolgem dnevu vzamete čas zase z rituali dobrega počutja.

"Sodelovanje z oblikovalsko hišo Marimekko je bila smiselna izbira za Ikeo, saj sta obe podjetji predani izboljšanju vsakdanjega življenja čim večjemu številu ljudi. S kolekcijo Bastua se najprej osredotočamo na dobro počutje," pravi Hernik Most, kreativni vodja pri podjetju Ikea. "Naše sodelovanje v pohištvo in dodatke za dom preliva občutke neskončnih poletij in preprosto estetiko nordijske narave," še pojasni Most.

Navdihujoči list rabarbare

Cilj obeh podjetij je razveseliti in izboljšati vsakdanje življenje čim večjemu številu ljudi. V podjetju Marimekko so tokrat prvič oblikovali potiske v okviru ekskluzivnega sodelovanja za eno znamko, zato so ti še toliko bolj posebni. Eden izmed osrednjih potiskov v kolekciji je navdih dobil v velikem listu rabarbare, ki na Finskem pogosto raste v bližini zunanjih savn in je uporabljen pri več izdelkih.

Ikea

"Ujeti bistvo finskih korenin Marimekka in njihovih povezav s kulturo preživljanja časa v savni je bil ključen del v oblikovalskem procesu in ustvarjanju potiskov za kolekcijo Bastua," poudarja Rebekka Bay, kreativna direktorica pri Marimekku. Marimekko je finska oblikovalska hiša, ki slovi po izvirnih potiskih in barvah. Portfelj podjetja vključuje visokokakovostna oblačila, torbe in dodatke ter notranjo opremo za dom, od tekstila do jedilnega pribora. Leta 1951, ko je bila oblikovalska hiša Marimekko ustanovljena, ji je edinstveno potiskano blago dalo močno in unikatno identiteto, po kateri je prepoznavna še danes.

Ikea

Od tekstila do mizice

Kolekcijo Bastua sestavljajo različni izdelki – od pohištva, steklenih izdelkov do izdelkov iz tekstila. Halje, brisače in vedro za savno so izdelki, ki se tradicionalno uporabljajo med preživljanjem časa v savni. Drugi izdelki so namenjeni uporabi pred ali po savnanju, pa naj bo to uživanje ob lahkem prigrizku, sedenje na mehki blazini, ki daje občutek prizemljenosti, ali pa iskanje načinov, kako ustvariti bolj mirno okolje. Kot denimo s svečo Bastua, ki so ji dodane arome bezga, rabarbare in sladke vanilje.

Klasična pomožna miza, ki jo dopolnjujejo uporabni pladnji in stekleni izdelki, vam bo omogočila, da vsakodnevni malici dodate iskrico nordijskega veselja. Pri tem boste lahko opazili, da se pladenj Bastua popolnoma prilega površini pomožne mize. Del kolekcije je tudi klop, ki je odlična spremljevalka v trenutkih samote, ob enem stilsko dovršena in stabilna. "Nordijsko pohištvo so vedno zaznamovale čiste linije in preprosta konstrukcija, ki se osredotoča na funkcionalnost," pravi Mikael Axelsson, oblikovalec v podjetju Ikea. "Pomožna miza je moj pogled na dediščino, saj je narejena iz brezovega furnirja. Ima visok rob, ki vse stvari obdrži na pravem mestu," sklene oblikovalec iz Ikee.

Ikea
Ikea
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta