Nekdaj smo porabili po 70 litrov na dan za splakovanje WC-ja. Kaj pa danes?

J. M.
22.05.2024 05:00

Ko gre za varčevanje z vodo v zasebnih gospodinjstvih, mnogi pomislijo na prhanje. Toda poraba vode se lahko opazno zmanjša tudi pri uporabi stranišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Po podatkih iz poročila ZN o svetovnem razvoju voda približno 2,3 milijarde ljudi živi v državah s pomanjkanjem vode. Številni ljudje se tega zavedajo in želijo varčevati z vodo v svojih domovih, zato med prhanjem ali pri umivanju zob zaprejo pipo. 

Mnogi pa še ne vedo, da kar tretjina vode, ki jo vsakodnevno porabimo v gospodinjstvu, gre za splakovanje stranišča. Modelni izračun kaže, da se je količina vode za splakovanje od leta 1952 zaradi inovacij, kot sta Geberitovo dvojno splakovanje in tipka start/stop za ustavitev splakovanja, zmanjšala za 80 odstotkov na osebo na dan. Danes namreč vsako splakovanje porabi povprečno od šest do devet litrov vode. Zato je smiselno razmisliti o še varčnejših rešitvah. 

Če je v petdesetih letih prejšnjega stoletja posameznik porabil približno 70 litrov vode na dan za splakovanje WC-ja, je danes mogoče stranišče temeljito splakniti z le 14 litri vode na dan.

Geberit

En pritisk na gumb je dovolj

Podjetje Geberit že desetletja razvija učinkovite sisteme za splakovanje, ki varčujejo z vodo in so okolju prijazni. Bistvo teh sistemov je optimalno splakovanje stranišča. Navsezadnje, kaj pomaga, da se pri splakovanju porabi le majhna količina vode, če se v kanalizacijski sistem ne odplakne vse, česar se je treba znebiti? Če drugič pritisnemo na gumb, tako porabimo še več vode. Da bi to dosegli, je treba optimizirati celoten pretok vode vse od splakovalnika prek keramične WC-školjke do odtoka.

Geberit

Varčevanje je možno, ko je rešitev zares dobra

Za temeljito in učinkovito splakovanje je ključno, da sta tehnologija splakovanja in WC-školjka med seboj popolnoma usklajena. Pomemben dejavnik je tudi notranja geometrija keramike, saj ta predstavlja večino potenciala WC-ja za varčevanje z vodo.

To je še posebej jasno vidno pri stranišču Acanto z inovativno tehnologijo splakovanja TurboFlush. Asimetrična geometrija z dvema vodilnima robovoma vodi tok vode spiralno skozi keramično napravo v močnem vrtincu.

V kombinaciji z varčnim splakovalnim ventilom 212 v podometnem splakovalniku in aktivirno tipko za dvojno splakovanje se potrebna količina splakovanja zmanjša na 2,6 litra za malo splakovalno količino in 4 litre za veliko splakovalno količino. Učinkovitost splakovanja je do desetkrat večja od zahtev mednarodnih standardov.

Geberit
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta