Odprte hiše Slovenije vabijo na OHS minifest 2024

Ba. V.
23.09.2024 06:00

Na ogled bodo najbolj zanimivi arhitekturni projekti v Ljubljani in okolici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hiša za dva maratonca, Biro Gašperič
Arhiv Biroja Gašperič

Odprte hiše Slovenije napovedujejo OHS minifest, ki bo potekal od 27. do 29. septembra 2024. Ta edinstveni festival, ki omogoča bogato arhitekturno izkušnjo, se bo osredotočil na zanimive stavbe v Ljubljani in njeni okolici. Vse obiskovalce vabijo, da se pridružijo brezplačnim strokovnim vodstvom in doživijo arhitekturo med pogovorom o prostoru, pomenu arhitekture ter njenem vplivu na vsakdanje življenje.

Na ogled bo več kot deset objektov

V treh festivalskih dneh bo na ogled več kot deset objektov v Ljubljani in njeni okolici. Ogledati si bo mogoče večstanovanjski stavbi Kvartet in Elipsa, družinski hiši RE_AKCIJA in Hiša za dva maratonca ter prenovljeno Stanovanje v Dukičevih blokih, ki je letos prejelo nagrado zlati svinčnik Zbornice za arhitekturo in prostor. Prvič bodo za javnost odprli začasne prostore SNG Drame v prenovljeni industrijski hali L56 in Športni park Ilirija, ki je trenutno v zaključni gradbeni fazi. Skupaj s Kralji ulice pa si bodo obiskovalci lahko ogledali Nevid(e)no Ljubljano. Vrata bo odprl tudi studio Kabinet 01, kreativni poslovni prostor, ki se ponaša s Plečnikovo medaljo 2024.

OHS minifest se pridružuje tudi praznovanju 140. obletnice rojstva pomembnega slovenskega arhitekta Ivana Vurnika. V festivalskem programu bodo zato nekaj vodstev namenili tudi predstavitvi njegovih del. Ogledali si boste lahko Zadružno gospodarsko banko na Miklošičevi cesti in Sokolski dom na Taboru.

Zadružna gospodarska banka, arhitekt Ivan Vurnik
OHS/Robert Potokar

Poglejte na arhitekturo z drugimi očmi

Festival OHS minifest ne ponuja le ogleda objektov, omogoča tudi interakcijo med arhitekti, lastniki in obiskovalci. Pripravljeni vodeni ogledi so zasnovani tako, da navdihujejo in spodbujajo pogovor o pomenu odprtih prostorov, trajnostni arhitekturi ter sodobnih pristopih k oblikovanju.

Obiskovalci bodo imeli priložnost srečati arhitekte, ki so zasnovali objekte, spoznati njihov ustvarjalni proces ter se seznaniti z izzivi in priložnostmi, s katerimi se srečujejo v svojem delu. Poudarek bo na povezovanju teoretičnih konceptov s prakso ter na raziskovanju, kako arhitektura lahko vpliva na kakovost življenja v današnjih mestih.

Obiščite festival brezplačno

Program festivala je objavljen na spletni strani http://www.odprtehiseslovenije.org/festival. Dogodek je brezplačen za vse obiskovalce, prijave na vodenja pa so obvezne. OHS minifest je odlična priložnost za raziskovanje, delitev idej in pridobivanje novih spoznanj, kako lahko arhitektura oblikuje naš jutri.

Soseska Kvartet, OFIS arhitekti
Nejc Lasič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta