Pet načinov, kako lahko na vrtu sobivamo z žuželkami

20.07.2024 06:00

Za ravnovesje v naravi so žuželke neprecenljive, zato jim lahko pomagamo s hrano in zavetjem, škodljivce pa preganjamo tako, da s tem ne škodimo koristnim živalicam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rastline, ki jih zasadimo na vrtu, naj bodo tudi medonosne in koristne živalim, da jim ne bodo dajale le zavetja, pač pa tudi hrano.
Uroš Klemenc

Žuželke vseh oblik in velikosti so nepogrešljiv dejavnik ekološkega ravnovesja v naravi, saj skrbijo za opraševanje cvetja, zelenjave in sadnega drevja. Toda zaradi urbanizacije, intenzivnega kmetijstva in vedno več asfaltiranih ali tlakovanih površin je njihov življenjski prostor vse manjši. Na srečo smo se začeli ljudje zavedati pomena žuželk za lasten obstoj in tako jim marsikdo želi pomagati. To lahko storimo na več načinov, vsakdo po svojih zmožnostih, pa najsi gre za drobne mušice, čebele ali puhaste čmrlje.

1. Žuželkam lahko na vrtu pripravimo prostor za bivanje in prezimovanje, tako da pustimo kak kot trate nepokošen, zarasel, nanj zložimo ostanke lesa ali drva, ki jih pozimi nismo pokurili. Ta del vrta bo morda videti nekoliko neurejen, toda žuželke, pa tudi ježki nam bodo hvaležni.

2. Za njihovo prehrano in razvoj je pomembno, katere vrste rastlin zasadimo na vrtu. Avtohtone sorte in divje cvetje, medonosne rastline ter okrasne rastline, ki cvetijo ob različnem času, od pomladi do jeseni, zagotavljajo, da je hrane za žuželke zmeraj dovolj.

Čmrlji so nepogrešljivi opraševalci rastlin.
Andrej Petelinšek

3. Ali veste, da so nekatere sorte vrtnic posebno priljubljene pri čebelah? Bodisi zato, ker dolgo cvetijo, bodisi zato, ker so njihovi cvetovi oblikovani tako, da žuželke iz njih lažje pijejo nektar. Med njimi so tudi vrtnice plezalke z odprtimi cvetovi. 

4. Medtem ko so koristne žuželke dobrodošli gosti na našem vrtu, pa se želimo škodljivcev seveda čim hitreje znebiti. Toda kako to storiti brez strupa, ki bo škodoval tudi koristnim živalim? Proti listnim ušem recimo pomaga škropivo iz koprive, navadnega vratiča in vermuta. Mešanica 2,5 ml neemovega olja, pol litra vode, dveh jedilnih žlic jedilnega olja in kančka naravnega tekočega mila pa prežene gosenice, tripse ali pršice.

5. Tudi če se nam mravlje naselijo tam, kjer jih ne želimo, jih lahko preprosto preselimo drugam. Na pot jim postavimo prevrnjen glinen lonec, napolnjen s senom ali lesno volno. Ko si bodo čez nekaj dni ustvarile mravljišče v loncu, ga z lopato previdno dvignemo in odnesemo na ustreznejši prostor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta