Polži so na pohodu. Kako se jih znebiti?

J. M.
27.05.2022 04:00

Ste na vrtu že opazili rdeče polže? Najučinkoviteje jih z vrta počistijo race indijske tekačice. Če rac nimate, si lahko pomagate tudi drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Z vrtno sezono se začne tudi sezona polžev. Na vrtovih je ravnovesje zaradi polžev zamajala zlasti razmnožitev španskega lazarja, ki so ga pred dvema desetletjema poznali zlasti v južni Evropi, pri nas pa ne. Vrtičkarji, ki pri svojem delu upoštevajo načela ekološke pridelave, se še toliko bolj kot drugi srečujejo z omenjenim polžem, ki mu pravimo kar – rdeči polž. 

Čiščenje mejic

Pravočasno in sprotno pobiranje ter odstranjevanje polžev kot tudi redno čiščenje opuščenih površin in mejic lahko precej pripomorejo k manjšemu napadu polžev na vrtu. Najučinkoviteje pa polže z vrta počistijo race indijske tekačice.

Shutterstock

Če rac nimate, Primož Brezovec in Davor Špehar iz Zelenega sveta priporočata naslednje: "Učinkovita zaščita pred polži je fizična prepreka. Z mrežami proti ptičem pokrijte vrtnine, ki so najbolj na udaru (solata, špinača, in kapusnice). Nastavite jim vabe v obliki narezanega krompirja, jabolk in bananinih olupkov."

Pivska vaba

Uspešno jih boste lovili tudi na pivo. Kozarec s pivom napolnite samo do polovice in ga vkopljite v tla. Rob kozarca naj sega približno 1 cm nad tlemi, da se vanj ne ujamejo koristne živali z vrta. Polžem tekne zgolj sveže pivo. Vabo je treba večkrat zamenjati, saj se v njej lahko nabere lepo število polžev. Je pa, kot menijo nekateri, lahko vaba s pivom tudi dvorezen meč, saj vonj pijače privablja polže od blizu in daleč. 

Shutterstock

Prepreke

Na vrtne poti lahko nasujete kremenčev pesek ali grobo žagovino, ki polžem odvzameta vlažnost, zato jim takšne poti niso zanimive.

Shutterstock

Seveda obstaja tudi električni pastir za polže, ki je povezan z baterijo. Polže, ki skušajo zlesti čez žico, strese električni tok. Med preprekami so uporabne bakrene ali pocinkane plošče. Nekoliko cenejša rešitev je uporaba odsluženega pocinkanega žleba. Iz tal naj ga gleda dobrih 20 cm. Da ne bi plezali na visoko gredo, lahko uporabite bakreni trak. 

Shutterstock

Kaj pa sol?

"Soli v zelenjavnem vrtu ne uporabljajte, saj ta uničuje mikroorganizme v tleh, podobno velja za apno. Timijan na robnih gredicah ob šibkejšem napadu polžev nekoliko pomaga, podobno velja za ognjič, kapucinke, kalifornijski mak, kljub vsemu pa je treba vedeti, da imajo rastline omejeno moč pri odganjanju polžev," razlagata sogovornika iz Zelenega sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta