Pomladno presajanje lončnic: Tako se pravilno lotimo dela

Jasna Marin Jasna Marin
18.03.2024 05:00

Od marca do maja se cvetje presaja, pravi ljudski rek, ki velja za mnoge rastline, ne nazadnje tudi za lončnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ali je rastlina zares godna za selitev v novi lonec, lahko preverimo tako, da jo dvignemo iz stare posode - če so korenine močno prepredene, ji brž priskrbimo lonec, če ne, pustimo rastlino še dalje rasti v njenem loncu. Prav tako lahko opazimo, da nekaterim rastlinam rjavijo listni robovi ali odpadajo listi, če raste na tesnem. Zato rjave liste previdno odščipnemo ali porežemo s škarjami, rjave robove prav tako obrežemo, da bo presajena rastlina takoj lepša. Kadar so korenine na dnu zelo goste in rumene ali poškodovane, jih nekoliko porežemo, vendar le toliko, da jih bomo laže razprostrli v svežem substratu. Pomembno je, da lončnico kakšna dva ali tri dni pred presajanjem zalijemo, manj priporočljivo pa je, da jo zalijemo na dan presajanja, ker jo bomo težko spravili iz lonca.

Shutterstock

Ne prevelik in ne premajhen

Če rastlino presadimo v prevelik lonec, bo porabila veliko energije za razraščanje korenin in bo pozno začela odganjati nove liste, poleg tega zemlja v prevelikem loncu po zalivanju pogosto ostane predolgo vlažna in hladna, kar lahko povzroči bolezen korenin. S presajanjem v premajhen lonec lončnici prav tako ne naredimo usluge, ker bo ta kmalu potrebovala novo presajanje, ki bo znova zmotilo njen razvoj.

Shutterstock

Zato za presajanje lončnice izberimo lonec, ki naj bo nekoliko večji od prejšnjega. Manjše sobne rastline lahko presajamo enkrat letno ali vsaki dve leti, večje pa redkeje, denimo na dve do štiri leta. Da nam ne bo treba meriti velikosti vseh loncev, lahko pogledamo na dno posode, kjer je po navadi zapisana številka, denimo 9, kar pomeni, da zgornji obod lončka meri devet centimetrov. Iz takšnega lončka presadimo rastlino z gostimi koreninami v posodo z obodom 12 ali 13 centimetrov, če pa je stari lonec z lončnico velik 20 cm, vselej izberimo le kakšna dva centimetra širši novi lonec, ker je prostornina, ki jo bomo napolnili s svežim substratom, v večjih loncih precej večja. Okrasnih rastlin, ki so v zelo velikih posodah (s premerom 40 centimetrov in več), običajno ne presajamo v še večje lonce, temveč zgolj zamenjamo dva do pet centimetrov zgornje prsti s svežo zemljo.

Profimedia


Kako presajati?

Najprej si za presajanje pripravimo ustrezen lonec in specialni substrat - tega izberemo glede na vrsto rastline, ki jo presajamo. Sadilni lonec mora biti čist. Če presajamo v posodo, v kateri je poprej že rasla kakšna rastlina, jo temeljito umijemo z vodo, milnico in krtačko ter do suhega obrišemo, da se iz starega lonca ne bi na novo rastlino preselile kakšne bolezni.

Sadilni lonec mora obvezno imeti na dnu odcedne luknje, ki jih, če so zelo velike, pokrijemo z nekaj glinenimi črepinjami, da bo odvečna voda od zalivanja nemoteno odtekala iz lonca in se pri tem ne bo skozi luknje izločal tudi substrat.

Rastlino bomo najlaže izlončili, če posodo s celimi dlanmi z vseh strani nekoliko stisnemo skupaj, da se korenine odlepijo od sten. Včasih so rastline močno usidrane v lonec, takrat bo najbolje z loncem potrkati po mizi ali v skrajnem primeru uporabiti celo kladivo (to je včasih potrebno, ko presajamo rastline iz glinenih loncev). V novi lonec na dno nasujemo substrat in rastlino posadimo vanj tako, da bo rasla na isti višini oziroma malce globlje kot prej (pri večjih rastlinah naj bo zgornji rob grude kakšen centimeter globlje kot v starem loncu). Nato zapolnimo prazen prostor med rastlinskimi koreninami in steno lonca ter zemljo ob robovih previdno potlačimo, da bo rastlina dobro usidrana. Pozorni bodimo, da zemlje nikoli ne napolnimo do vrha lonca, ker bomo sicer imeli težave pri zalivanju, zato naj bo pri manjših lončkih razdalja od vrha zemlje do roba lonca približno centimeter, pri večjih pa tudi po tri centimetre in več.

Shutterstock

Oskrba v novi posodi

Vsaka rastlina ob presajanju doživi šok, zato zmeraj potrebuje nekaj časa, da se privadi na nove razmere. Prvo dejanje, ki sledi presajanju in bo rastlini pomagalo, da si nekoliko opomore, je zalivanje. Presajeno rastlino zalijmo z vodo, ki ne sme biti prehladna (najbolje bo, če smo jo nekaj ur prej natočili v zalivalko). Odvečno vodo, ki steče v podstavek, čez deset minut odlijemo in rastlino postavimo na polsenčno mesto v hiši.

Shutterstock

Presajena lončnica ne sme biti izpostavljena močnemu soncu, ker bi to kaj kmalu ožgalo njene liste, prav tako je prvih nekaj mesecev ne gnojimo; z gnojenjem bi v prvih tednih po presajanju zagotovo poškodovali nežne koreninske laske, ki si šele utirajo pot v novo življenje, nenazadnje pa so že sami substrati toliko bogati s hranili, da rastlina dolgo ne bo potrebovala drugega kot redno zalivanje in občasno pršenje listov ter brisanje prahu.

Kako pogosto bo treba rastlino zalivati, je odvisno od potrebe posamezne lončnice - hitrorastoče rastline z bujnimi listi potrebujejo več vode, prav tako velja, da rastline v majhnih posodah zalivamo pogosteje (če so poleti na sončni legi tudi vsak drugi dan) kot tiste v velikih, saj se vlaga v loncih z večjim volumnom dalj časa ohrani. Pomembno je, da odvečno vodo po 15 do 20 minutah odlijemo iz podstavka in pred vsakim naslednjim zalivanjem.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta