Poplavljena talna obloga ni nujno za na odpad

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
25.02.2024 05:00

Osnovni koraki za ravnanje s talnimi oblogami po poplavah so enaki ali podobni ne glede na to, ali imamo po tleh položen parket, vinilno oblogo, laminat ali kaj drugega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za prostore, kjer je večja možnost poplavljanja, je smiselno izbrati materiale, ki lahko skoraj brez poškodb prenesejo vodo.
Shutterstock

Ko izbiramo talne obloge za hišo ali stanovanje, običajno ne predvidevamo, da bi se te lahko poškodovale v poplavah, bodisi notranjih, zaradi puščanja inštalacij ali izliva vode iz pralnega ali pomivalnega stroja, kadi ali prhe, bodisi zunanjih, ob naraslih rekah in potokih. Zato preventivi pred poplavami večinoma posvetimo le nujno potrebno skrb, več dela pa imamo potem, če se dejansko kaj zgodi. Vendar tudi poplavljena talna obloga ni nujno za na odpad.

Najodpornejša beton in keramika. Kaj pa parket?

Pri izbiri talnih oblog v prvi vrsti upoštevamo funkcionalnost prostora in estetski vidik, toda za prostore, v katerih je večja možnost poplavljanja, je smiselno izbrati materiale, ki brez poškodb prenesejo vodo. Nekateri materiali so bolj odporni proti vlagi kot drugi, še najbolje se obneseta beton in keramika, nnašteva Ingrid Smrkolj iz podjetja Kemoplast. Če se vendarle odločimo za parket, pa je mogoče izvesti tudi nekatere preventivne ukrepe, da ta poplave bolje prestane:

• Redno vzdrževanje parketa, vključno s čiščenjem in lakiranjem, lahko pomaga ohranjati njegovo odpornost proti vlagi in prepreči vdor vode v les.

• Uporaba kakovostnih tesnilnih materialov okoli vrat, oken in drugih odprtin lahko pomaga preprečiti vdor vode v notranjost prostora. Podobno učinkujejo sistemi poplavne zaščite, kot so poplavne zapornice ali drenažni sistemi.

• Redno preverjanje in vzdrževanje cevovodov, napeljav in odtokov lahko prepreči puščanje in morebitne poplave.

• Načrt za ukrepanje v primeru poplave, vključno s hitrim odstranjevanjem dragocenih predmetov in izvajanjem ukrepov za zaščito parketa, če je to mogoče.

"Čeprav noben ukrep ni stoodstotno zagotovilo, da se parket v poplavi ne bo poškodoval, lahko ti preventivni ukrepi zmanjšajo tveganje in omogočijo lažjo obnovo," pojasnjuje sogovornica iz Kemoplasta.

Čezmerna vlaga pod vinilno talno oblogo lahko povzroči plesni, zato naj bo podlaga pred polaganjem obloge popolnoma suha.
Shutterstock



Shutterstock

Kaj najprej storimo po poplavi

Koliko časa bo trajala sanacija talnih oblog po poplavah, je odvisno od resnosti poškodb, vrste talne obloge, razpoložljivih virov in drugih dejavnikov. "V nekaterih primerih lahko sanacija traja nekaj tednov, po bolj obsežnih poškodbah pa lahko traja več mesecev ali celo leto, posebno če je potrebno tudi obsežnejše obnavljanje podlage. Hitro ukrepanje in ustrezno načrtovanje lahko pripomoreta k hitrejši sanaciji in ponovni vzpostavitvi normalnega delovanja prostora," meni Ingrid Smrkolj.

Osnovni koraki za ravnanje s talnimi oblogami po poplavah so enaki ali podobni ne glede na to, ali imamo po tleh položen parket, vinilno oblogo, laminat ali kaj drugega.

• Najprej odstranimo vodo iz prostora. To lahko storimo z mokrim sesanjem, črpanjem vode ali uporabo drugih metod, odvisno od količine vode.

• Po odstranitvi vode temeljito pregledamo stanje talnih oblog. Preveriti je treba morebitne poškodbe, kot so dvigovanje robov, deformacije, razpoke ali druge nepravilnosti. Poškodovane talne obloge odstranimo, da preprečimo nadaljnje razširjanje vlage.

• Prostor dobro prezračimo in posušimo, da preprečimo razvoj plesni in druge težave. Uporaba ventilatorjev, odstranjevalcev vlage ali industrijskih sušilnikov zraka lahko pospeši postopek sušenja.

Če se v nadaljevanju odločimo za namestitev nove talne obloge, moramo najprej temeljito očistiti in posušiti podlago in odstraniti morebitne ostanke lepila ali drugih materialov. Ko je podlaga pripravljena, namestimo novo talno oblogo, pri čemer je bistveno, da upoštevamo navodila proizvajalca. Poplavljen parket, ki je še v dobrem stanju, je mogoče ponovno namestiti, njegov videz pa obnovimo z brušenjem in lakiranjem.

Poplavljen parket, ki je še v dobrem stanju, je mogoče ponovno namestiti, njegov videz pa obnovimo z brušenjem in lakiranjem.
Shutterstock



Če so poškodbe talne obloge razmeroma majhne in omejene, je popravilo lahko bolj stroškovno učinkovito kot popolna zamenjava.
Shutterstock

Parket lahko tudi obnovimo

Kako uspešno lahko obnovimo poplavljen parket, je odvisno od več dejavnikov, med njimi so denimo trajanje izpostavljenosti vodi, vrsta lesa, stopnja poškodb in stanje podlage. Dlje ko je parket izpostavljen vodi, večja je verjetnost trajnih poškodb in propadanja lesa, zato moramo ukrepati hitro. Nekateri leseni parketi so bolj občutljivi za vlago kot drugi. Trd les, kakršen je hrastov, je običajno bolj odporen proti vlagi kot mehkejše vrste. Če je parket močno poškodovan, lahko obnova postane težavna ali celo nemogoča. Pri poškodbah, kot so razpoke in dviganje desk, bomo morda morali nadomestiti poškodovane dele ali parket v celoti zamenjati. Pomembno je tudi stanje podlage, na kateri je nameščen parket. Če je podlaga poškodovana ali zelo vlažna, lahko to vpliva na stabilnost in trajnost parketa. "Na splošno sta hitra in temeljita odstranitev vode ter sušenje prostora ključna za zmanjšanje poškodb in plesni," zatrjuje Ingrid Smrkolj.

Z zamenjavo talne obloge lahko preoblikujemo videz prostora in izboljšamo njegovo funkcionalnost, kar nam ponuja možnost za popolnoma novo podobo prostora.
Shutterstock

Izračunajmo stroškovno učinkovitost

Ali se bomo odločili za popravilo ali zamenjavo poplavljene talne obloge, je odvisno od več dejavnikov, med najpomembnejšimi so stopnja poškodb, vrsta talne obloge, cene materialov in dela. Pri izračunu stroškovne učinkovitosti upoštevamo naslednje dejavnike:

• Če so poškodbe talne obloge razmeroma majhne in omejene, je popravilo lahko bolj stroškovno učinkovito kot popolna zamenjava.

• Stroški popravila in zamenjave se lahko razlikujejo glede na vrsto talne obloge. Popravilo parketa lahko zahteva obsežnejšo in daljšo strokovno izvedbo, zamenjava vinilne talne obloge pa je enostavnejša in dostopnejša.

• Popravilo stare in obrabljene talne obloge je lahko le začasna rešitev, dolgoročno jo je bolje zamenjati.

• Kadar so poškodbe razširjene na večje območje ali vključujejo podlago, lahko popravila postanejo draga in zahtevna. V tem primeru lahko zamenjava celotne talne obloge prinese bolj dolgoročno in zanesljivo rešitev.

• Če želimo obnoviti videz prostora ali izboljšati njegovo funkcionalnost, lahko zamenjava talne obloge ponudi več možnosti in na koncu popolnoma nov videz prostora.

"Pri odločanju med popravilom in zamenjavo talne obloge je ključno, da upoštevate vse zgoraj navedene dejavnike in se posvetujete s strokovnjakom za talne obloge. Strokovnjak vam lahko pomaga oceniti stroške, prednosti in slabosti glede na vaše specifične potrebe in okoliščine," še navaja sogovornica iz podjetja Kemoplast.

Tlak iz brušenega betona spada med odpornejše talne obloge za dom.
Shutterstock



Tlak iz brušenega betona spada med odpornejše talne obloge za dom.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta