Posadimo ameriške borovnice

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
25.03.2024 10:15

Vsi imamo radi slastne ameriške borovnice. A da jih uspešno vzgajamo na domačem vrtu, potrebujemo kakovostno kislo zemljo in pravilno oskrbo. Nagrada pa bo obilica zdravih plodov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Kam jih posadimo

Vsi plodovi potrebujejo za dober okus sonce. Pri jagodičevju so ameriške borovnice izjema, saj so lahko del dneva v senci. Ampak to pomeni le nekaj ur.

Polsenca je dobra izbira tudi zato ker so posajene v šotno kislo zemljo, ki se poleti hitro izsuši.

Kisloljubna rastlina

Arhiv Naročnika


Ameriške borovnice za uspešno rast in razvoj potrebujejo kakovostno kislo šoto. Zato jih vedno sadimo v Rasti Zemljo za ameriške borovnice. Ta vsebuje mešanico kakovostnih šot in kokosovih vlaken ter kakovostno, specialno gnojilo z dolgotrajnim delovanjem.

Napolnimo jo z Rasti Zemljo za ameriške borovnice, v katero lahko dodamo do največ 1/3 izkopane zemlje. Tako vnesemo nekaj glinenih delcev za boljše zadrževanje vlage.

Pri sajenju v zgornjo plast vmešamo gnojilo Rasti HYDRO + Voluhar STOP! To gnojilo ima dvojni učinek. Vsebuje hidrogel, ki pomaga pri zadrževanju vlage v zemlji in še sredstvo, ki odganja voluharja.

Sorte ameriških borovnic so precej raznolike. Pred sajenjem se odločimo, če hočemo visoke ali nižje, grmičaste sorte. Pazimo, da izberemo različne sorte, ki cvetijo v istem času. Tako se medsebojno oprašujejo, kar pomeni boljši pridelek.

Zaščitna zastirka

Pri sajenju namenimo našemu nasadu borovnic zastirko. Ta naj bo iz iglic iglavcev. Namestimo jo v pomladanskem času. Tako bomo močno zmanjšali izhlapevanje vode.

Najbolj enostavna je uporaba smrekovih vej, saj se bodo iglice osule in postale del zastirke. Zmešale se bodo z obstoječo kislo šoto in ostale okoli borovnic.

Dognojevanje in namakanje

Arhiv Naročnika

Ameriške borovnice smo posadili v kislo šotno zemljo Rasti Zemljo za ameriške borovnice. V kombinaciji z omenjeno zastirko bodo lepo rasle, ampak v vročem delu leta jih je potrebno redno namakati. To pomeni v poletnem času vsaj 2x tedensko. Veliko bolj enostavno je napeljati namakalni set Stocker. Za dober pridelek jih je potrebno redno dognojevati. Najbolj učinkovito bo dognojevanje od začetka brstenja dalje s kakovostnim gnojilom Rasti pHLow. Nato gnojimo v fazi cvetenja in ponovimo v obdobju formiranja plodov.

Lahko ga potresemo okoli sadik ali raztopimo v zalivalki in zalijemo naš domači nasad. Le z dovolj vode in hranil bomo vzgojili mogočne borovnice z veliko plodovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.