Poslovni prostori: Cene se jim spet nižajo. A ne vsem

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.07.2023 07:00

Razlika v cenah med lokali in pisarnami je precejšnja, saj so se lokali pocenili za 10,8 odstotka, pisarne pa so se podražile za 7,6 odstotka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Archiv Večera

Potem, ko je kazalo, da poslovne nepremičnine pridobivajo na svoji vrednosti, in je bilo predvsem po tistih, umeščenih na atraktivne lokacije zadnja leta spet večje povpraševanje, podatki Statističnega urada Republike Slovenije razkrivajo, da so se cene tovrstnih nepremičnin po devetih zaporednih četrtletjih rasti v prvem letošnjem četrtletju prvič znižale, in sicer za 2,3 odstotka. Kljub temu pa se niso pocenile vse poslovne nepremičnine - medtem ko so se izrazito pocenili trgovski in storitveni lokali, so se pisarne znova podražile. Skrbi pa tudi število prodaj, to ostaja, kot opažajo pri uradu precej nizko.

Kdo je na trg vnesel stabilnost?

Razlika v cenah med lokali in pisarnami je precejšnja, saj so se lokali pocenili za 10,8 %, pisarne pa so se podražile za 7,6 %. Znani so tudi razlogi za četrtletno nihanje cen lokalov, ki se je povečalo po letu 2021, ko se je zaključila prodaja številnih velikih trgovskih lokalov treh največjih trgovskih verig v Sloveniji. Njihove transakcije so v obdobju 2019–2021 na trg lokalov vnesle stabilnost, saj so na njem delovali veliki in izkušeni mednarodni upravljavci poslovnih nepremičnin.

Poslovne nepremičnine so bile nekaj časa spet zanimive za kupce. 
Marko Vanovšek

Tudi promet s poslovnimi nepremičninami je ta čas močno oslabljen. Četrtletno število prodanih poslovnih nepremičnin se je ustavilo na številki 202, kar pomeni, da ostaja nizko. Zmanjšuje se od tretjega četrtletja 2021, ko je bil dosežen prodajni vrh s 313 prodanimi poslovnimi nepremičninami. Ne smemo pa pozabiti, da gre za obdobje, ki ga je zaznamovalo sproščanje ukrepov iz obdobja zdravstvene krize, ki je trgu poslovnih nepremičnin prizadejalo največje težave.

Njaprej padec, nato dvig cen

Zanimiv je tudi podatek, da so se cene pisarn v prvem četrtletju letošnjega leta krepko zvišale, in sicer za 7,6 odstotka, potem ko so v četrtletju prej rahlo upadle. "Kljub stalnemu četrtletnemu nihanju je trend rasti cen pri pisarnah jasneje izražen kot pri lokalih. Cene pisarn se namreč zvišujejo hitreje, upadanje števila prodaj pa je manjše kot pri lokalih," še opažajo pri statističnem uradu RS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta