Prednosti IR-ogrevanja: Neslišno delovanje, varčnost, hitra odzivnost

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.11.2021 02:00

Zakaj bi se odločili za ogrevanje bivalnih prostorov z infrardečimi paneli? Razlogov, ki govorijo v prid temu načinu ogrevanja, je več kot dovolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koop Trgovina

Ne zahtevajo vzdrževanja

To, kar naredi IR-panele še posebej priljubljene, je izjemna kombinacija učinkovitosti in preprostosti uporabe, saj ne potrebujejo nobenega vzdrževanja, imajo pa izredno dolgo obstojnost. Vse, kar mora uporabnik storiti, je, da panel občasno obriše, zagotavljajo v podjetju Ekosen, kjer pravijo, da je pričakovana uporabna doba IR-panelov do 50 let. Zakaj vzdrževanje ni potrebno? Robi Zupančič iz podjetja KOOP Trgovina pojasni, da IR-paneli ne vsebujejo nobenih gibljivih delov, tekočin ali plinov, za katere bi bilo potrebno letno vzdrževanje. "Če pride do kakršne koli okvare, kar se sicer zgodi v zelo redkih primerih, pa se za razliko od centralnega ogrevanja, toplotnih črpalk in drugih sistemov ogrevanja zamenja samo panel z okvaro in ne celoten sistem," še razloži Zupančič.

IR-panel je lahko tudi privlačen element v prostoru. Svoj dom lahko opremite s tovrstnim virom ogrevanja v obliki lestenca, omare, mize, skulpture, slike ...

Roman Stopar/Koop Trgovina

Uporabni skoraj povsod

Za vgradnjo IR-panelov praktično ni ovir, pravi Aleš Babič iz podjetja Ekosen, saj lahko z njimi ogrejemo stanovanje, hišo, apartma, šolo, vrtec, zdravstveni dom, pisarno, tudi športne in druge dvorane, cerkve, večnamenske stavbe ... Ogrejejo terase, hale, delavnice, tovarne, hotele, avtodome, plovila, počitniške prikolice in vikend hišice ter prostore, kjer so živali ali rastline. Še več: v Ekosenu zatrjujejo, da je tovrstno ogrevanje primerno tudi za slabo izolirane hiše, ki imajo morda zgolj zaključni omet, kakršen je bil običajen pred 30, 40 leti. Uporabljamo jih lahko v savnah, v zdravstvu, kmetijstvu in gradbeništvu.

Z njimi lahko ogrejete tudi zimski vrt, teraso, halo, delavnico, počitniško prikolico. Odzivnost IR-panelov je hitra in učinkovita.

Ekosen

Preprosta montaža

Montaža IR-panelov je enostavna, zaključena v enem dnevu, največ dveh, če je objekt večji. Kot pojasnijo v podjetju Ekosen, se je na ponudnike IR-panelov najbolje obrniti pred začetkom ali po koncu kurilne sezone, od marca do avgusta, saj takrat ni čakanja niti za ogled strokovnjaka, ki bo v vašem domu naredil vse potrebne izmere, niti za montažo panelov. Svetovalec za IR-ogrevanje si prostor ogleda, naredi izmere in izračun. Ob izračunu dobi uporabnik podatek, kolikšna naj bo moč IR-panelov (kW) in koliko jih je priporočljivo montirati. Nato se s pomočjo izkušenega in usposobljenega monterja električarja za IR-panele načrtuje umestitev panelov in regulatorjev po prostorih. Uporabniki lahko ob ustreznem načrtovanju in svetovanju še pred montažo poskrbijo za vse potrebne inštalacije, kar olajša delo monterjem.

Pri namestitvi panela na strop se doseže enakomerno širjenje infrardečih valov po vsem prostoru, hkrati pa stene ostanejo proste za pohištvo.

Ekosen

Neslišno delovanje

IR-paneli so povsem neslišni, saj za delovanje, kot razloži Robi Zupančič iz podjetja KOOP Trgovina, ne uporabljajo nikakršnih ventilatorjev, tako kot nekateri drugi ogrevalni sistemi, ki so pri delovanju lahko zelo glasni in moteči. Prav tako ne vsebujejo nobenih gibljivih delov, ki bi lahko ob delovanju ustvarjali kakršen koli zvok, še doda sogovornik.

Svež in čist zrak

Velika prednost ogrevanja z IR-paneli je tudi ta, da ne obremenjujejo zraka, poudari Aleš Babič. Ta je pozimi zaradi prašnih delcev iz kurišč na olje ali drva lahko zelo onesnažen, otežuje dihanje, v smogu pa so tudi rakotvorne snovi. Če bi vsi uporabljali do okolja prijazne načine ogrevanja, bi bil zrak veliko bolj čist in prijaznejši do zdravja, je prepričan Babič. V prid IR-ogrevanja omeni, da se tovrstna tehnologija ogrevanja že desetletja uporablja tudi v inkubatorjih za predčasno novorojene otroke.

Ne draži sluznice

Po besedah Robija Zupančiča IR-paneli ne izsušujejo zraka ali dražijo sluznice. "Zraka ne ogrevajo direktno, ampak ogrevajo površine v prostoru, zato ta sistem ogrevanja ne izsušuje zraka. Hkrati tudi ne povzročajo kroženja zraka, zato ne dvigajo prahu, kar je še posebej ugodno za osebe z astmo in drugimi dihalnimi težavami," pravi sogovornik. Prav tako paneli preprečujejo nastanek plesni v prostoru. "Če prostor ni primerno ogrevan in prezračen, se vlaga kopiči in v prostoru nastaja plesen. Ker IR-paneli direktno grejejo površine okoli sebe, sušijo tudi stene, s čimer pripomorejo k preprečevanju nastanka plesni."

Hitra odzivnost sistema

IR-paneli sodijo med direktne sisteme ogrevanja, kar pomeni, pojasnijo v KOOP Trgovini, da ne potrebujejo medija, preko katerega se ogreva prostor, kot to velja za vse centralne sisteme ogrevanja. "Tako potrebujejo le nekaj minut, da dosežejo svojo polno delovno temperaturo, odzivnost pa je tako neprimerljivo boljša kot kateri koli sistem centralnega ogrevanja. Koliko časa potrebujemo, da ogrejemo posamezen prostor, je odvisno od več dejavnikov: od izolacije, začetne in ciljne temperature, velikosti prostora in izbora moči panela …" Pri ugodnejših pogojih lahko IR-paneli ogrejejo prostor na želeno temperaturo že v petih do desetih minutah. Poleg hitrosti ogrevanja pa je prednost še daljše zadrževanje toplote v prostoru. V nasprotju s klasičnimi sistemi ogrevanja, paneli ne ogrevajo direktno zraka, ampak stene, tla in predmete okoli sebe. Ker se toplota akumulira v predmetih, pri prezračevanju prostorov ni znatnega padca temperature oziroma se temperatura po prezračevanju hitro stabilizira.

Opazni prihranki

IR-ogrevanje je izredno varčno. Po podatkih podjetja Ekosen v povprečno izolirani hiši velikosti 120 m2 porabimo za približno 500 evrov elektrike za ogrevanje - grelni paneli v povprečju delujejo le tri do štiri ure na dan. Srednje izolirano stanovanje, veliko približno 50 m2, za ogrevanje z IR grelnimi paneli porabi za približno 260 evrov električne energije. V primerjavi z ogrevanjem s kurilnim oljem prihranimo z IR grelnimi paneli okrog 60 odstotkov, pretvorba električne energije v IR-toploto pa je skoraj 100-odstotna. Če k temu dodamo, da ne potrebujemo dimnikarja in vzdrževanja, je prihranek lahko še bistveno večji.

Svoboda pri regulaciji

Andrej Okreša iz podjetja Ekosen pojasni, da lahko stanovalci ogrevanje prilagodijo lastnim željam, potrebam in ritmu življenja ter tako ogrevajo bivalne prostore takrat, ko jim to ustreza. Prav tako lahko sami natančno določijo, ali bodo v spalnici imeli 21 stopinj Celzija, v dnevni sobi kakšno stopinjo več ali manj, na hodniku pa poskrbijo za vklapljanje ogrevanja samo ob določenem času. Ko stanovalcev ni doma, lahko z energijo varčujejo tako, da vzdržujejo določeno nižjo temperaturo. Sodobno IR-ogrevanje uporabnikom omogoča tudi nastavitev ogrevanja preko pametnih naprav, kajti sodobni IR-paneli so v koraku s časom in kot nalašč za pametni dom. Prilagodljivost je dobrodošla zlasti pri družinah z majhnimi otroki, da imajo zelo toplo kopalnico ob urah, ko se otroci kopajo, in starejših ljudeh, ki si še zlasti želijo tople kopalnice.

Nadzor je mogoč tudi na daljavo. IR-paneli potrebujejo le nekaj minut, da dosežejo svojo polno delovno temperaturo.

Ekosen

Upravljanje na daljavo

Tudi tistim, ki velik del dneva preživijo v napornih službah, ustreza, da jih vselej pričaka topel dom, ne glede na to, ali je to pozno popoldne ali sredi noči. S pametnim termostatom lahko IR-ogrevanje vašega doma upravljate kadar koli oziroma od koder koli, poudarja Robi Zupančič iz KOOP Trgovine. "Če se peljete iz službe, ko se zunaj naenkrat shladi, in si želite, da bi prišli v ogreto hišo ali stanovanje, se lahko že na poti domov preko pametnega telefona povežete s pametnim termostatom in vklopite ogrevanje. Tako bo vaš dom ob prihodu prijetno topel."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta