Pregradne stene: Iz ene sobe do dveh v pičlih dveh dneh

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.06.2020 02:00

Kadar je en sam bivalni prostor prevelik ali se poveča družina in nujno potrebujemo dodatno sobo, je rešitev na dlani: s predelno oziroma pregradno steno lahko iz enega prostora hitro nastaneta dva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eclisse/Rigips

Pregrajevanja prostorov se lahko lotimo na različne načine in z različnim materiali. Mnogi za ločevanje prostorov uporabljajo montažne predelne stene, mavčnokartonske, nekateri pa imajo raje zidane predelne stene, iz opečnih ali porobetonskih zidakov.

Hitrejša postavitev in manj umazanije

"Ko postavljamo predelno steno v že naseljenem stanovanju, se običajno odločimo za montažno," poudarja Nuška Marn iz podjetja Kalcer. In to iz preprostega razloga, ker je ta stena hitro postavljena, pri vgradnji v prostor nastane manj umazanije, je enake debeline kot zidana in s tem tudi bolj zvočno izolativna. "Montažne stene so iz lesenega ali kovinskega ogrodja, obloga je iz lesenega opaža ali mavčnih plošč, v vmesnem prostoru pa je običajno še izolacija," pojasni sogovornica. Razloži, da nam mavčne plošče, vgrajene v dveh ali treh slojih, zagotovijo steno z zelo dobro zvočno izolacijo. V takšno steno je najbolje vgraditi drsna vrata, ki se odpirajo v steno, doda Marnova, saj s tem pridobimo še nekaj dodatnega uporabnega prostora, kar nam lahko pride zelo prav. Montažne predelne stene, nadaljuje sogovornica, lahko uporabimo v vseh prostorih. "Za pregrajevanje v prostorih s povečano vlago so primerne impregnirane plošče, ker so najbolj odporne proti vlagi. V prostorih, kjer je vlage izrazito veliko, v kopalnici na primer, predvsem v neposredni bližini kadi ali tuš kabine, pa tudi v kleteh ali v zunanjih objektih, kot so denimo shrambe, drvarnice, garaže, uporabimo vodoodporne plošče. Močnejše plošče, s katerimi lahko pregrajujemo, se dobro obnesejo tam, kjer želimo na stene pritrjevati pohištvo ali kakšen drug težji predmet, boljšo zvočno izolacijo pa zagotavljajo posebne akustične plošče. S ploščami za izboljšanje zvočne izolacije lahko izdelamo tudi obloge zidanih sten, če nas stene ne ščitijo dobro pred hrupom iz sosednjih prostorov. Obstajajo pa še posebne plošče, ki nas zavarujejo pred neionizirajočim sevanjem. Te se sicer redkeje uporabljajo, vendar pa je tudi zanje zadnje čase vse večje zanimanje, saj so zelo učinkovite," razloži sogovornica iz Kalcerja.

Ogrodje, inštalacija, izolacija, plošče

In kako poteka vgradnja montažnih sten? Marnova pojasni, da se najprej postavi ogrodje: "Po potrebi se v tej fazi uredi tudi vsa potrebna inštalacija - od elektrike do vodovoda. Ogrodje se zapolni z izolacijskim materialom, najpogosteje je to mineralna ali lesna volna, lahko tudi celuloza. Sledijo plošče, ki se na ogrodje vijačijo." Razen materiala za izravnavanje stikov, glajenja in barvanja ves postopek poteka brez uporabe vode, stena je postavljena v nekaj urah, prebarvana pa je lahko že naslednji dan. V dveh ali treh dneh tako iz ene sobe dobimo dve, poudari sogovornica.

Vgradnja montažnih predelnih sten je enostavna, hitra in ne povzroča večje umazanije.
Shutterstock

Enostavna izvedba inštalacijskih vodov

Suna Bizjak iz podjetja Xella porobeton SI predstavi še drug material, iz katerega so lahko predelne stene. Predelne stene iz porobetona so zgrajene iz zidnih plošč, običajno debeline 10, 12,5 ali 15 centimetrov. Gradnja s tovrstnimi ploščami je suha in čista, prednost pa sta predvsem tankoslojna zaključna obdelava in enostavna izvedba inštalacijskih vodov ali drugih odprtin, razloži Bizjakova. "V sistem za predelno steno so vključene tudi nenosilne preklade, s katerimi lahko enostavno in brez opaža premostimo vratne odprtine," doda sogovornica, za prostor, kjer je izjemno pomembna zvočna zaščita, pa priporoči uporabo silikatnih zidakov. Ti z večjo gostoto zagotavljajo tudi izboljšano zvočno izolacijo predelne stene. "Porobeton je naravni material, proizveden iz naravnih sestavin, in je negorljiv, kar je še zlasti pomembno z vidika varnosti," opozori Suna Bizjak. Po njenih besedah lahko zgoraj opisani sistem predelnih sten uporabimo tako pri gradnji nenosilnih sten v stanovanjskih objektih kot v večstanovanjskih in poslovnih objektih. Za hitro izgradnjo predelnih sten v večstanovanjski gradnji so na voljo tudi velikoformatni armirani stenski paneli, s katerimi hitro in učinkovito postavimo stene z manj delovne sile, pravi Bizjakova.

Montažne stene so lahko zasnovane tudi za večje obremenitve, na kar obvezno opozorite trgovca, da vam ponudi plošče z visoko nosilnostjo.
Rigips

Predelna stena z drsnimi vrati

Poleg fiksnih predelnih sten so v ponudbi tudi premične. Te se od fiksnih razlikujejo predvsem po tem, da jih lahko premikamo, vrtimo; obstajajo namreč premične drsne, vrtljive, zložljive predelne stene, ki uporabnikom omogočajo večjo prilagodljivost prostora glede na želje in potrebe. Pri manjših površinah stanovanj so tovrstne učinkovite rešitve dodana vrednost. Slednjo pomenijo tudi predelne stene z drsnimi vrati. Kot pojasni Uroš Brečko Strnad iz podjetja Venge, so predelne stene z drsnimi vrati enostavne za vgradnjo, saj ne zahtevajo večjih posegov v prostor. "Zgornje vodilo se pritrdi v strop, talno se nalepi na tla. Vsa teža drsnih vrat je spodaj, zato tudi, če strop ni nosilen, to ne pomeni ovire za montažo," pravi Brečko Strnad.

Predelne stene z drsnimi vrati so enostavne za vgradnjo. Zgornje vodilo se pritrdi v strop, talno se nalepi na tla.
Venge
Če hočete spalnico funkcijsko in vizualno povezati s kopalnico in obenem želite, da se iz sanitarnega prostora ne sliši prav vsak šum, si lahko omislite predelno steno s steklenimi drsnimi vrati.
Djd/Knauf Bauprodukte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta