Prenavljate hišo? Pri večji količini gradbenih odpadkov je najbolje najeti keson

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
26.04.2023 02:00

Ob prenovi stanovanja ali hiše nujno nastane večja količina odpadkov, ki spadajo v zbirni center, nekateri pa potrebujejo celo posebno obravnavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Z daljšimi in toplejšimi dnevi se začnejo vrstiti tudi obnove hiš in stanovanj, bodisi v lastni režiji bodisi v izvedbi gradbenih podjetij. Ob tem seveda nastajajo tudi gradbeni odpadki, ki jih ne moremo vreči kar v običajno posodo za odpadke, ponavadi so tudi preveliki, da bi jih naložili v avtomobil in odpeljali v zbirni center. In seveda nikakor ne sodijo v naravo, čeprav kakšen brezvestnež še vedno izbere to možnost. Kam torej z gradbenimi odpadki in kaj mednje sploh sodi, so nam odgovorili iz Javnega podjetja Snaga iz Skupine JHMB.

Kaj vse je gradbeni odpadek

Med gradbene odpadke sodijo odpadki po rušenju objektov, kot so opeke, beton, estrih, omet, keramične ploščice in še kaj. Vendar čisto vsak material, ki je bil uporabljen v stanovanju ali hiši in ga želimo odstraniti, ni gradbeni odpadek. Tako denimo mednje ne sodijo gradbeni les, kabli oziroma električna inštalacija, stiropor, embalaža gradbenega materiala.

Gradbeni odpadki, ki vsebujejo azbest, to so na primer salonitne plošče in cevi, potrebujejo posebno obravnavo, saj jih štejemo za nevarne. Za prevzem morajo biti taki odpadki odloženi na gradbeno folijo in paleto ter poviti z raztegljivo folijo. Za navodila in napotke, kako varno ravnati z azbestom in kako pripraviti tovorke, poskrbi Snaga.

Med gradbene odpadke ne sodijo gradbeni les, električna inštalacija, stiropor, embalaža gradbenega materiala. Te je treba zbrati posebej.
Shutterstock

Kam z gradbenimi odpadki in kako

Gradbene odpadke pri prenovi objektov mora prevzeti in predati v predelavo pooblaščeni izvajalec. Kadar manjša popravila v stanovanju, na hiši ali vikendu izvajamo sami, oddamo odpadke v zbirne centre, če imamo možnost odvoza tolikšne količine. Kadar pa imamo gradbenih odpadkov več, lahko najamemo keson. Vsak izvirni povzročitelj gradbenih odpadkov, najsi bo fizična ali pravna oseba, je odgovoren za pravilno ravnanje z njimi. Če se gradbeni odpadki znajdejo v naravi, je za njihovo odstranitev odgovoren povzročitelj ali lastnik zemljišča, na katerem so odloženi.

Kot rečeno, lahko za večjo količino gradbenih odpadkov najamemo keson. Povpraševanje pošljemo Snagi po e-pošti kesoni@snaga-mb.si ali se dogovorimo po telefonu 02 620 58 84. Za naročilo odvoza je treba izpolniti obrazec Vsebnost naročenega kesona, objavljen na spletni povezavi TUKAJ. Na podlagi povpraševanja v Snagi stranki pripravijo in posredujejo ponudbo za dostavo želenega kesona na izbrano lokacijo ob želenem terminu. Po potrditvi ponudbe Snaga v 24 urah dostavi stranki želeni keson na izbrano lokacijo.

Opeke od rušenja stavbe spadajo med gradbene odpadke.
Shutterstock

Kolikšni stroški nas čakajo

Keson je lahko na izbrani lokaciji do pet delovnih dni brez dodatnih stroškov, za vsak nadaljnji dan pa se obračuna dnevni najem kesona po veljavnem ceniku. Keson Snaga odpelje v 24 urah po tem, ko pokličemo na telefonsko številko 02 620 58 84. Odpadke Snaga odstrani skladno z veljavnimi predpisi ter pravili ekonomske in okoljske učinkovitosti.

Zaradi teže gradbenih odpadkov so v uporabi kesoni s prostornino pet kubičnih metrov. Od količine oziroma teže odloženih odpadkov v kesonu pa je odvisen tudi končni strošek najema, saj je osnova za obračun plačila teža odpadka po tehtalnem listu. Prav tako je cena odvisna od vrste gradbenih odpadkov, saj pri Snagi ločijo na primer gradbene odpadke po rušenju objektov, gradbene odpadke po notranji adaptaciji in gradbene odpadke na osnovi mavca.

Gradbene odpadke pri prenovi objektov mora prevzeti in predati v predelavo pooblaščeni izvajalec.
Snaga
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta